İnanç ve hatalar

BASKETBOL gerçekten ilginç ve hata affetmeyen bir oyun. Eğer, kazanma arzusunu yeterince sahaya yansıtmazsanız ve bunun için mücadele etmezseniz ne kadar favori olursanız olun, istediğiniz hedefe varamazsınız. Tıpkı, dün Torino’da Beşiktaş’ın başına gelenler gibi.

Türk basketbolunun gurur gecesinde ULEB Cup’ın çeyrek finalinde iki ezeli rakibin randevusu öncesinde, hemen herkesin favorisi Beşiktaş’tı. Ancak Beşiktaşlı basketbolcular, tüm maçı öylesine inançsız ve öylesine vurdumduymaz bir havada oynadılar ki, şaşırmamak elde değil. Buna karşın daha mütevazı kadrolu, sakatlıklarla boğuşan Galatasaray, arzulu ve istekli olmanın ödülünü belki Cüneyt’in bitime 7 saniye kala attığı üçlükle aldı.

Maç öncesi, Ergin Ataman tempolu oynamak düşüncesindeydi. Hatta, içeriye önlem alıp Galatasaray’ın dış atışlarını riske edeceğini söylüyordu. Buna karşın Murat Özyer, tempoyu düşük tutup, Shumpert’ı iyi kontrol etmeyi planlıyor ve maçın kaderini oyun kurucularının vereceği performansın belirleyeceğini söylüyordu. Zaman zaman iki teknik adamın da planları hiç işlemedi. Beklenmedik hatalar yapıldı ve bu hatalar da maçın sonucunu belirledi. İki takımın da baskı altında olması kötü bir oyunun ortaya çıkmasına neden oldu.

Bitiren üçlük

İlk yarıda Beşiktaş, amaçsız isteksiz bir oyun sergilerken, Galatasaray, Hite’ın etkili oyunuyla maçın kontrolünü elinde tuttu. Çember altını kapatmayı düşünen Beşiktaş, bu bölgede ne hücumda ne de savunmada etkiliydi. Daha sert savunma yapan Galatasaray, maçı alacağının işaretlerini veriyordu sanki. Oysa daha kapasiteli olan Beşiktaş, isabetsiz atışlarda ısrar ederken, top kaybı üstüne top kaybı yapıyordu.

İkinci yarıda siyah beyazlı savunma sertleşince, bu kez hücumda tıkanma sırası Galatasaray’a geldi. Özyer’in planına göre maçın kaderini belirleyecek olan oyun kurucularının dengesiz oluşları Galatasaray’ın tüm düzenini alt-üst ederken, Shumpert ve Drobnjak’ın gayretleriyle fark da kapandı. Ve Beşiktaş ilk kez bitime 42 saniye kala öne de geçti. Ama dedik ya, hatalar bir yerde maçın sonucunu belirleyecek. 2 sayı önde iken faul yapmayı beceremeyen Beşiktaş, o ana dek 0/7 atan Cüneyt’in 8’nci üçlüğüne teslim oldu. Bu bir anlamda, maçı daha fazla hak edenin basketbol ilahları tarafından ödüllendirilmesiydi.
Yazarın Tüm Yazıları