IMF'yle gündem kabarık

IMF'yle yeni bir müzakere maratonu başlıyor. Neredeyse bütün yapısallar tamamlandı, daha ne tedbiri gelecek derken, konular belirginleşmeye başladı.

IMF'yle müzakere edilecek konuların başında, daha önceden de belli olduğu gibi, kamunun küçültülmesi için alınacak tedbirler yeralıyor. Bunun için aslında elde bir metnin oluşmaya başladığı söylenebilir. Son günlerde bürokrasi 8'inci 5 Yıllık Planı tarıyor ve bu Planda yazılı olup da yapılamayanları araştırıyor. İşte Planda yeralan tasarruf sağlayıcı önlemlerin başında da, devlet bakanlıklarının sayısının azaltılması yeralıyor. Bu Plan koalisyon ortağı MHP'ye bağlı DPT tarafından hazırlandı ve Hükümet gerekli gördüğü için onay verdi. Dolayısıyla 8. 5 yıllık Planda yazılı olup da 3 yıllık programda yeralacak unsurlara Hükümetin diyeceği bir şey olmamalı.

Bu arada yeni programda vergi tedbirlerinin yeralacağı da kendiliğinden ortaya çıktı. Koalisyon ortağı ANAP'ın Genel Başkanı Mesut Yılmaz, ertelenip de 2003 yılı başında uygulamaya girecek olan Nereden Buldun Yasası'na en fazla muhalefet eden kişiydi. Yılmaz geçen gün verdiği demeçte, bu Yasa uygulamaya girmeden önce servet affı, stok affı, sicil affı yapılmasını istedi. Bu demeç bürokraside ‘‘Demek ki DSP nereden buldun konusunda ısrar etti, Yılmaz da bu tür demeçler verdiğine göre nereden buldun artık ertelenmeyecek’’ biçiminde yorumlandı.

Böylece yeni programda vergi tedbirlerinin yeralacağı da kesinlik kazanmış sayılır. Zaten Dünya Bankası ile yeni bir vergi reformu konusunda görüşmeler devam ediyordu. Şimdi Nereden Buldun Yasası'nın da içinde yeralacağı, daha kapsamlı bir vergi reformundan sözetmek mümkün. Dünya Bankası ile bu konudaki çalışmaların yılbaşına kadar tamamlanması öngörülüyordu. Şimdiki IMF görüşmelerinde bu konu detaylandırılacak mı belli değil. Ama belli oldu ki; bu değilse bile bundan sonraki niyet mektubunda vergiyle ilgili kapsamlı bir reform programı yeralacak.

ÇATIŞMALAR VAR

Borçlanma Kanunu da IMF'yle tartışılacak konular arasında yeralıyor. Merkez Bankası ile Hazine alanlarıyla ilgili çıkabilecek çatışmaları gidermeye çalışıyorlar. Burası IMF'nin karışacağı konu değil. Ancak yeni bir borç yönetimi oluşturulması, yani idari organizasyon açısından IMF'nin evvelden beri değişmesini istediği konular var. İşte bu konular, önümüzdeki hafta masaya yatırılacak. Bu nedenle TBMM'de bekleyen borçlanma yasası, yapılacak değişiklikler belirlendikten sonra görüşülmeye başlanacak. Ya hemen mutakabata varılıp, IMF buradayken TBMM'de görüşülecek, olmazsa da bayram tatili nedeniyle yeni yıla kalabilecek.

IMF'yle tartışılacak en önemli konulardan biri de bankacılık kesimi. Fon'daki bankalar konusu ele alınıp, BDDK'nın istediği bir bankanın kalıp kalmayacağı belli olacak. Bu verilecek karara göre de Fonun elindeki kağıtların, mevduatların, alacakların durumu kesinleştirilecek. Bunun yanısıra bankacılık kesiminde sermayenin güçlendirilmesi konusunda düşünülen yeni tedbirler de IMF'yle tartışılacak. Yani bankacılık reformuna yeni programda da devam edilecek.

Yanısıra, yarım kalan sosyal güvenlik reformu gibi alanların ele alınıp, güçlendirilmesi, sağlık gibi reforma ihtiyaç gösteren alanların yeniden ele alınması ihtiyacı bulunuyor.

Tabi bu arada Derviş'te bekleyen Londra Yaklaşımı ve Aktif Yönetim Şirketi'ne işlerlik kazandıracak yasa değişikliklerinin hemen TBMM'ye gönderilmesi, IMF ve Dünya Bankası ile kaynak sorununun ele alınması da gerekiyor.

Yani daha yapılacak tonlarca iş var...
Yazarın Tüm Yazıları