İki yıllık hobisi şimdi markası

İnci Denizel, ‘İnciden’ markasıyla ürettiği takılarıyla birçok ünlü firmaya koleksiyon hazırlıyor. Sienna Miller’ın Londra’daki fotoğraf çekimlerinde takılarını kullanmasıyla daha da tanınan İnciden markası, İzmirli bir firma olmasına rağmen, internet sitesinden Türkiye’nin her yerine satış yapıyor. Ama lisede, arka sıramda oturan uzun boylu, yetenekli arkadaşım İnci’nin hayalleri buralara sığacak gibi değil. O, dünyanın moda merkezlerinde tanınan bir marka olmayı hedefliyor. Çalışkanlığına ve azmine bakarsanız yakında bu da gerçekleşecek gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Liseden sonra ne eğitimi aldın?
Liseden sonra moda tasarımı ve aksesuar eğitimi aldım. Ayrıca farklı ustalar ve takı tasarımcılarından mum, metal teknikleri konusunda eğitim aldım.

Çizim konusunda hep yetenekliydin, güzel sanatları düşündün mü?
Evet, liseden beri çizim yapmayı severdim. Seramik ve heykelle ilgilendim. Ama en çok heykel yapmayı seviyorum. Halen vakit buldukca
hobi olarak heykel yapıyorum.

Takı tasarımıyla uğraşana kadar hangi işlerde çalıştın?
Deri ve tekstil sektöründe 10 yıl tasarımcı olarak çalıştım. Hazırladığım koleksiyonların kalıplarını kendim çıkarıp dikimlerinde başında bulundum. Koleksiyon askıya asılana kadar tüm etaplarda bizzat başında bulunmam çok ciddi tecrübe kazanmama sebep oldu.

İNTERNET SİTEMİZDEN EN ÇOK İSTANBUL, SONRA ANKARA ALIŞVERİŞ YAPIYOR

Haberin Devamı

İnternet üzerinden nerelere ulaştın, kimler alışveriş yapıyor?
İnternet bizim bu yıl başından itibaren konsantre oldugumuz bir sektör. Öncelikle imaj sitemiz olan tamamen bizi yansıtan www.inciden.com.tr sitesini tamamladık. Ardından online satış sitemiz www.incidenonline.com sitemizi hayata geçirdik. İnternetten, İtalya başta olmak üzere 4 yabancı firmayla görüşmeye başladık. 2012 yaz sezonu için numunelerimiz gitti. Güzel haberleri bekliyoruz. Sitemize ilgi yoğun, bu bizi daha da heyecanlandırıyor ve çizgimizin doğru olduğunu gösteriyor. Ama biz biliyoruz ki öğrenilecek, araştırılacak daha çok konumuz var. İnternet satışımızın çoğunluğunu İstanbul oluşturuyor, arkasından Ankara var.

MALZEME ARAYIŞIM AKSUSAR YAPMAYA ZORLADI

Takı yapmaya nasıl başladın? İnciden markası nasıl doğdu? 
İlk olarak 1992’de 2 yıl kadar hobi olarak yaptım. Daha sonra hazırladığım deri ve tekstil koleksiyonlarındaki malzeme arayışım beni kendi aksesuarlarımı yapmaya, üretmeye zorladı. Daha sonra bu aksesuarları deri ve taşla birleştirmeye başlayınca takı tasarlamak daha heyecan verici hale geldi.

Hangi tekniklerle takı üretiyorsunuz?
Metal atölyemiz tasarımlarımızı hayata geçiriyor. Metallerimiz el işçiligi üretildiği için hiçbir ürünümüz diğeri ile birebir aynı değil. Aynı havada olsa da çizgileri hep farklı. Atölyemizden çıkan metal ürünleri, yarı değerli doğal taşlar, gerçek deri, ipek ve tekstil ile birleştiriyoruz.

Haberin Devamı

KENDİMİ TUTAMAYIP 2 HAFTADA BİR YENİ KOLEKSİYON HAZIRLIYORUM

Her sezon yeni koleksiyon hazırlamak zor olmuyor mu?
Zor olmuyor ama yoğun bir çalışma gerekiyor. Kolleksiyonlarımı, içimdeki çizgiler ve firmaların konseptlerini birleştirerek hazırlıyorum. Her yıl, yaz ve kış olmak üzere iki büyük koleksiyon hazırlıyorum. Ama tasarım ve yaratılıcık benim ruhumu besleyen, beni canlı tutan bir öğe olduğu için, kendimi tutamayıp iki haftada bir yeni koleksiyon tasarlıyorum. Firmaların koleksiyonlarında; tarzları, renkleri ve belirledikleri temalar etkili oluyor. Kendi kolleksiyonumu ise içimden geldiği gibi, tamamen doğaçlama ya da belirlediğim temalar başlığı altında yapıyorum.

Haberin Devamı

Koleksiyon hazırlarken nelerden besleniyorsun? 
Koleksiyon hazırlamaya başlamadan önce çok ciddi araştırma yapmaya başlıyorum. Renkler, tema, aksesuar, malzeme gibi. Bazen tamamen doğaçlama yapıyorum. Bazen metal atölyesine girip, hurda bölümünü karıştırırken çok değişik şekiller bulup, geliştirip yeniden tasarlıyorum. Fuarları, moda dergilerini takip ediyorum.

ENGELLİ ÇOCUKLARIN İÇLERİNDEN GELDİĞİ GİBİ KIVIRDIĞI TELLERDEN TAKI YAPIYORUZ

Bundan sonraki projelerin neler, nerelere ulaşmayı ve neler yapmayı planlıyorsun?
Yapmayı planladığımız bir sonraki projemiz, Zihinsel Özürlüleri Yetiştirme ve Koruma Vakfına bağlı Niyazi Ersoy Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi ögrencileriyle çalışmak. Engelli çocuklarımızın temin ettiğimiz bakır telleri içlerinden geldiği gibi kıvırarak kolyelerin, bilekliklerin alt yapılarını oluşturdular. Biz de onlara zemin olan plakaları kesip, kaynaklayıp yüzey verip kaplamaya gönderdik. Muhteşem ürünler ortaya çıktı. Fotoğrafları çekilip sitemize eklendi. Satışların tüm gelirini eğitim merkezine vereceğiz.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK HAYALİM MİLANO’DA TAKI MAĞAZASI AÇMAK

Çok hoş kıyafetler de tasarladığını biliyorum, bu konuda da ilerlemeyi düşünmüyor musun?
Tekstil takıya göre daha zor ve uğraş gerektiren bir sektör. Her nekadar konsantre olmak istemesem de kendime tasarladığım kıyafetlere ciddi anlamda gelen talep beni tekstile dogru kaydırıyor. Limitli üretim yapıyorum. Kendi etiketimle üretiyorum. ‘İnci Denizel for RCR’ etiketiyle İstanbul Nişantaşı RCR ve Türkbükü RCR mağazalarındayım. Tekstil tasarımı yapmaktan da çok keyif alıyorum aslında.

En büyük hayalin ne ya da kiminle çalışmak, kimi giydirmek v.s.
- En büyük hayalim ürünlerimin Dolce Gabbana’da teşhir edilmesi. Ayrıca defalarca Milano’ya yaptığım seyahatlerde gerçekten takı üzerine çok büyük eksiklik olduğunu gözlemledim. Bu nedenle Milano’da bir butik açmak en büyük dileğim.

Haberin Devamı

TÜRKİYE HATTA AVRUPA’NIN ÖNCÜ FİRMALARINA TAKI TASARLIYORUM

Hangi firmalarla çalışıyorsunuz?
Toptan çalıştığımız müşterilerimizle gizlilik prensibimiz var, o nedenle isim veremiyorum. Ama şu kadarını söyleyebilirim, çalıştığımız firmalar Türkiye’nin hatta Avrupa’nın en bilinen öncü moda kuruluşları. Türkiye dışında ürünlerimiz Los Angeles, Vancouver ve Dubai’de satılıyor.

Bu firmalarla buluşman nasıl gerçekleşti?
Bazı müşterilere referanslar ile gittik bazı müşteriler ise bize kendileri ulaştı.

Hangi modacıları, modaevlerini takip ediyorsun, yurtdışı fuarlara, moda etkinliklerine katılıyor musun?
Herve Van Der Straeten, Kara Ross, Peterlong etkilendiğim takı tasarımcıları. Çok uzun yıllar Avrupa’daki hemen hemen tüm fuarlara ziyaretçi olarak katıldım. Ancak en verimli olarak gördüğüm Paris Pret a Porte fuarı oldu. Daha sonra sürekli olarak bu fuara ziyaretçi olarak senede 2 defa katılmaya devam ediyorum. Beğendiğim moda tasarımcıları; Dolce Gabanna, Marni, Blumarine, Alberta Ferretti, Oscar de la Renta.

SIENNA MILLER DAHİL BİRÇOK ÜNLÜ TAKILARIMIZI KULLANIYOR


Etrafta bu kadar da çok takı yaptığını iddia eden insan varken sen hangi özelliklerinle farkını belirtiyorsun?
Doğru, çok takı tasarımcısı var ve onlar da çok güzel tasarımlar, üretimler yapıyor. Emek harcanan herşey güzeldir ve övgüye layıktır. Farklı olmaya çalıştığımız, tarzımız olan metal işleme üzerine yoğunlaştık. Atölyemizde hayal ettiğimiz her şekli kesip kaynaklayarak üretebiliyoruz. Bu da bize piyasada bulunan malzemelerin dışına çıkabilme olanağı sağlıyor ve tamamen bize ait tasarımları yapmamızı kolaylaştırıyor. Tasarımlarımı yaparken sürekli, ‘Daha farklı ne yapabilirim’ ve ‘Şu ana kadar kullanılmamış farklı malzemeler ne olabilir’ soruları hep aklımdadır.

Bugüne kadar takılarını kullanan ünlü isimler kimler oldu?
Cansu Dere, Çağla Şikel, Şebnem Özinal, Nilgün Belgün, Esra Eron, Ece Sükan, Selin İmer gibi basından tanıdığımız isimler. Ayrıca Sienna Miller da bizim ürünümüzü kullanan kişilerden.

İzmirli bir firma olarak İstanbul’da da tanınıyorsun, İnciden markası orada nerelerde satılıyor?
Kendi ismim altında sadece Nişantaşı RCR ve Bodrum Türkbükü mağazasında satılmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları