İki bürokratın başına gelenler

ALİ Haydar Öner, Giresun Valisi’ydi; ağabeyi Kadir Öner de Bakırköy Kaymakamı.

Bazı çevrelerce ‘sevilmiyorlar’. Bunun için de sık sık görevden alınıyorlar; onlar da yargı kararıyla görevlerine dönüyorlar.

Kadir Öner’in son üç yılda başına gelmedik kalmadı. Haksız uygulamalar nedeniyle dört kez görevden alındı; o her defasında Danıştay’dan karar çıkarttı. Öner son hukuk mücadelesini de kazandı; Bakanlık’tan yeniden Bakırköy Kaymakamlığı’na dönmeyi bekliyor.

Giresun Valisi Ali Haydar Öner de geçen dönem görevden alındı ancak Danıştay kararıyla geri döndü. Yerine atanan vali bir başka göreve getirildi. Ancak Öner, bu defa seçimler öncesinde, bakanlık bünyesinde kurulmuş bulunan AB ile ilgili bir komisyonda geçici görevlendirme ile Ankara’ya çekildi. Ve geçici görevi 1 Nisan itibarıyla doldu; Giresunlular da valilerinin kente dönmesini bekledi. Ancak AKP’li Giresun milletvekillerinin isteği ile geçici görevlendirme üç ay daha uzatıldı. Aralarında CHP, DYP, MHP, SHP, DSP, ANAP, SP, İP’nin, belediye sendikaları, esnaf odaları, veteriner, eczacı, mali müşavir odaları, özürlüler derneği, Aydınlar Ocağı, ADD gibi daha birçok örgütün yer aldığı ‘Giresun STÖ Platformu’ bir bildiri yayınlayarak ‘haksız ve hukuksuz’ uygulamaya son verilmesini istediler. Bildiride, ‘İçişleri Bakanı, sayın valimizi ve ona destek veren Giresun halkını cezalandırmaktadır. Bu cezayı Giresun’a reva görenleri Giresunlular affetmeyeceklerdir. Biz bu uygulamayı kişi hak ve hürriyetlerine, insan haklarına aykırı buluyoruz’ diyerek, valilerini geri istiyorlar.

Pişman olmayalım

BAZI çevreler, referandumda KKTC’cileri yoğun şekilde ‘evet’ demeye çağırıyor.

Acaba bu ne kadar etik?

Annan Planı beş kere değişti ama bunları savunanların görüşü nedense hiç değişmedi. Çünkü onlar akıl ve izandan yoksun.

AKP dışındaki partiler de, milli menfaatleri unutmuş AKP’nin Kıbrıs konusunda başarısız olmasına ümit bağlamışlar. Allah Türk milletine, KKTC vatandaşlarına acısın ve büyük kahraman Rauf Denktaş’a yardım etsin. Irak’a baştan asker gönderelim diyenler acaba bugünkü dehşet tablosunu hiç akıllarından geçirmişler miydi. Dileriz Kıbrıs’ta ‘evet’in sonucu bir yıl sonra bizi geri dönülmez bir pişmanlık duygusuna sürüklemez.

A. ASLAN-İSTANBUL

Birileri artık sesimizi duysun

POLİS teşkilatının 149. yıldönümünü kutladık... Peki ne oldu, polislerin sorunları tartışıldı mı? Hayır... Nitekim Bingöl’den bir grup polisin gönderdiği notta ‘Eziklik içinde ve insan yerine konulmadan bir bayram içtenlikle kutlanabilir mi?’ deniyor. Gönderdikleri metni özetleyerek veriyoruz: ‘Geçen yılki depremden dolayı 700 memurumuz zarar gördü ama sadece 105 memura sosyal yardımlaşmadan para yardımı yapıldı. Hasar raporlarımız işe yaramadı. Emniyet teşkilatınca tüm illerde depremden zarar gören biz polis memurları için toplanan yardım parası hiçbir memura verilmedi ve bu paranın akıbeti konusunda bir açıklama yapılmadı. Yardım malzemeleri polis evinde parayla satıldı. Bir çadırda üç aile kalmak zorunda kaldık. Son tayinde giden valimiz haricinde kimse ihtiyacımızı sormadı. Tatile çıkamadık. Öğretmenlere kendi sosyal yardımlaşmalarından yardım parası dağıtılırken bizim sosyal yardım kurumumuz neredeydi; bize gönderilen yardım paralarını kim ne yaptı? Allah’a emanet yaşıyoruz.’

Yunanistan bakın ne yapmış

ZEUGMA Platformu’nun çabalarını saygı ile karşılıyorum. Bu mozaikler şu anda nerededir? Gaziantep’te mi, yoksa Zeugma’nın bulunduğu Nizip’te mi? Zeugma platformu bu mozaikleri asıl bulunduğu yer olan Nizip’ten Gaziantep’e gelirken ne yapmıştır? Eserlerin Gaziantep’ten asıl ait oldukları Nizip-Zeugma antik kenti yakınına taşınmasını neden istemiyorlar?

Kapı komşumuz Yunanistan’a bakın; eski Miken Uygarlığı’nın başkenti Miken şehrinin buluntuları hemen antik kentin yanında yapılan nefis bir müzede sergileniyor. Antik şehire 20 km mesafedeki il merkezi Naflion’da değil. Meşhur Delfi Antik Şehri’nin buluntuları hemen yanındaki müzede sergileniyor, bağlı olduğu kent merkezi Acharova da değil. Eğer bu eserler sergilenecekse Zeugma’nın hemen yanı başında kurulacak bir müzede sergilenmeli diye düşünüyorum.

Mustafa ARIKAN

Merdiven altı üretim tehlike saçıyor

Türkiye’
de üretilen et ürünlerinin % 60’ı, süt ürünlerinin ise % 80’i kayıt dışı olarak üretilmektedir. Yani ‘Merdiven Altı Üretim’ denen ayrı bir sektör oluşmuştur. Bu sektör devlet denetiminden, toplum sağlığı ve vergi sorumluluğundan uzaktır.

Zaman zaman bazı medya kuruluşlarımızda bu denetimsiz sektör ile ilgili konular haklı eleştiriye uğrarken tüm sorumluluklarını yerine getiren gerçek gıda sanayicileri de bu eleştiri kapsamı içerisine alınmaktan büyük rahatsızlık duymakta ve maddi manevi yara almaktadır.

Sizin temas ettiğiniz hijyenik koşullarda hazırlanması gereken et ve süt ürünleri birliğimize üye tüm firmalar tarafından da üretilmektedir. Halkımız SETBİR (Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği) üyesi firmaların ürünlerini gönül rahatlığı içerisinde tüketebilir.

Prof. Dr. Erkan BENLİ- SETBİR Genel Sekreteri

Maraton’a yakışmadı

DİKKATLİ gözlerden kaçmayan bir durumu söyleyeceğim. Bir Digitürk abonesi olarak BJK-Gençlerbirliği maçından sonra Lig TV’deki röportajda Gençlerbirliği defans oyuncusu El Saka’ya sordular ve Ahmed Hassan’a yaptığı hareketin penaltı olduğunu söyledi. Ancak Maraton programında maç sonu görüntülerde El Saka’nın demecinin o bölümü kesildi ve ondan sonra söyledikleri yayınlandı. Hakem yorumcusu Erman Toroğlu ise pozisyonları tartışırken o pozisyonun ‘uzaktan yakından penaltı ile ilgisi’ olmadığını söyledi (!) Penaltıyı yapan kişi kararın doğru olduğunu söylüyor ama Sayın Toroğlu böyle bir yorum getiriyor. El Saka’nın demecinin o bölümü niye çıkarıldı? Toroğlu niye böyle bir yorum yaptı, Sayın Şansal Büyüka’ya niye gene seyirci kaldı? Bu soruların cevabını merak ediyorum.

Güray SÖNMEZ Maden Mühendisi

Polisin feryadı

POLİS teşkilatının 149. yıldönümünü kutladık... Peki ne oldu, polislerin sorunları tartışıldı mı; Hayır... Nitekim Bingöl’den bir grup polis gönderdiği notta ‘Eziklik içinde ve insan yerine konulmadan bir bayram içtenlikle kutlanabilir mi?’ diyor. Depremde 700 memurun zarar gördüğünü ama sadece 105 memura sosyal yardımlaşmadan para yardımı yapıldığını, hasar raporlarının işe yaramadığını ve toplanan yardım parasının hiçbir memura verilmediğini ve bu konuda da bir açıklama yapılmadığını belirterek, ‘Allaha emanet yaşıyoruz’ diyorlar.

Seks pazarı

KARTAL
9 Balmiye Sitesi’nin önündeki ‘seks pazarı’nı polis hiç görmüyor mu? İlle TV’den çirkin manzaraların yayınlanması teşhir edilmesi mi gerekiyor? Telekızların veya travestlerin ellerindeki kezzap ve jilet atmasına polis nasıl engel olamıyor. Yoksa, bu ‘kızlar’ da ‘uyum yasaları’nın himayesinde mi sayılıyor?

Z. BERKOĞLU-KARTAL

Biliyor musunuz?

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın, unvansız arkadaşları Ünal ve Bilal Kavrazlı kardeşlerin hangi yetkiyle kurumun daire ve başkan müdürlerini ‘teftiş’ ettiklerinin merak edildiğini, buna karşı çıkan memurların Karaman’ın telefonuyla haşlandıklarını, bazı isimleri kullanan Kavrazlı kardeşlerin bu uygulamasının AKP Genel Merkezi’nde de rahatsızlık yarattığını...

Biliyor musunuz?

Mesaj panosu

1.Ordu
ile TEMA’nın işbirliği ile bugün 10.30da Bayrampaşa Atışalanı’nda bulunan Ulaştırma Oto Alay Komutanlığı sahasında düzenlenen törende, 55 ilköğretim okulundan 3500 öğrenci fidan dikecek.
Yazarın Tüm Yazıları