Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

İhtiyaç yeni parti değil, bütünleşme

SON görüşmemizde Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Mesut Yılmaz’ın konumunu daha açıklığa kavuşturması gerektiğini söyledi.

Beklediği, Yılmaz’ın akil adam görüntüsünü netleştirerek parti örgütündeki, "Belki liderliğe soyunur" kuşkusunu ortadan kaldırmasıydı.

Yılmaz, konumuna açıklık getirdi; ama Mumcu’nun tahmin ettiği yönde değil.

Bir ay önce Anavatan saflarında siyasete döneceğini açıklayan Yılmaz, şimdi eski partisi ile yollarını ayırmış görünüyor.

Bunda Erkan Mumcu ile bazı yakın arkadaşlarının açıklamaları etkili oldu.

Buradan, Mumcu’nun bu sonucu istediği, bu ayrılığı partisi için daha yararlı gördüğüne inandığı hükmünü çıkarmak mümkün.

ESKİ PROFİLLERLE OLMAZ

Mumcu, Yılmaz ve arkadaşlarının AKP’ye alternatif aradıklarını, oysa ihtiyacın, Türkiye’ye alternatif sunmak olduğu düşüncesinde.

Vatandaşın, eski profillerin ortaya koyduğu senaryoları istemediğine inanan Mumcu, bende, "Millet önce bir olmazları görsün" kanısı bıraktı.

Buna DYP-Anavatan bütünleşmesi ile Yılmaz hareketinin sonuçları da dahil.

Ancak, ortada bir gerçek var ki Yılmaz’ın çıkışı sonrasındaki süreci bile başarıyla yönetemeyen merkez sağın liderleri, şu anda iktidardan çok uzak görünen hareketlerini yeni bir bölünmenin eşiğine getirdiler.

Günümüzde partilerin birer koalisyon haline geldikleri ortada.

Yıllardır bunu başaramayan merkez sağ, bir süre daha bölük pörçük gidecek gibi.

Bu durum, merkez sağın ilk seçime ’bir şekilde’ tek çatı altında gireceği yönündeki öngörümü değiştirdiğim anlamına gelmiyor.

Çünkü, bunun olması gerekiyor; yoksa ne kadar "Baraj sorunumuz yok" deseler de Mumcu ve DYP Lideri Mehmet Ağar tabanlarına yeni bir yenilginin hesabını veremez, bugün yan yana görünmekten çekindikleri eskilerden daha yaralı hale gelebilirler.

YILMAZ LİDER OLMAYACAKTI

Bu noktada Mumcu’nun, bazı arkadaşlarına itirazı olsa da Yılmaz’a karşı uyguladığı siyasetle ne kadar doğru yaptığını yakında göreceğiz.

Mumcu, beş saat görüştüğü Yılmaz’dan negatif elektrik almış olabilir; ama Yılmaz, görüştüğü diğer siyasiler üzerinde farklı bir etki bıraktı.

Konuşma fırsatı bulduğum bu siyasilere, iyi niyetle eski partisine güç arzusuna Mumcu’nun tepkisini anlayamadığını söyleyen Yılmaz, yeni parti arayışını açık açık dillendirdi.

Ama bu partide bile liderlik istemediğini de ortaya koydu.

"Amacım kamuoyunda etkili isimlerle merkez sağ ve sola hitap eden, en az yüzde 25’lik oy tabanına rahatlıkla oturacak bir parti oluşumuna destek vermek" diyen Yılmaz, muhatapları üzerinde, "kendimi aştım" izlenimi bıraktı.

Bu nedenle, "Benim liderliğimle alınacak mesafeyi biliyorum" demekten çekinmedi.

Bu konunun ayrıntılarını Yılmaz’la konuşma fırsatı bulacağım; ancak meslek yaşamının neredeyse tamamını merkez sağı izleyerek geçirmiş bir gazeteci olarak benim kanım, bu kesimin ihtiyacı yeni bir parti değil, mevcut partileri bir araya getirmektir.
Yazarın Tüm Yazıları