İç borçları KİT'le ödeyelim

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Hükümetin liderleri, yarın dosyalarla masaya oturacaklar... ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit ve DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk. (Her parti üçer kişiyle katılacak toplantıya.)

‘İktidardaki Liderler Zirvesi’nde ekonomik durum ve bu alandaki olası gelişmeler ağırlıklı olarak tartışılacak... Bu toplantı büyük olasılıkla mutat hale getirilecek.

Demokrat Türkiye Partisi (DTP) Grup Başkanvekili Metin Işık'a, partisinin, yarınki zirve toplantısında hangi ekonomik konuları gündeme getireceğini sordum. Bir ekonomik tasarruf paketi sunacaklarını söyledi. Enflasyonla mücadele ve istikrar önlemleri uygulamasından taviz olmamasına önem verdiklerini vurguladı. DTP'nin, önemsediğim somut önerilerinden bazılarını aktarıyorum:

Tüpraş, Petkim, Petrol Ofisi, Telekom gibi 9 süper KİT'in hisse senetlerinin iç borç karşılığı isteyenlere verilmesi. Bu KİT'lerin toplam değeri 90 milyar dolar. Talep olursa 25 milyar dolarlık iç borç rahatlıkla sıfırlanır.

Türkiye'nin 50 milyar dolarlık ithalatında ilk on ülkeye özel kolaylık sağlanması. Bu on ülkeden yapılacak yatırım malı ithalatına Türk Eximbank garantisiyle o ülkelerin Eximbank'larının kredi açması. Böylece büyüme ve istihdam artışı teşvik edilecek.

DTP Orta Asya ülkelerindeki dev enerji projelerinde Rusya ile ortaklığı büyük önem veriyor, ‘‘Türkiye'yi enerji yarımadası haline getirelim’’ hedefine inanıyor. Bu çerçevede, Gürcistan'ın bir önerisi de DTP'ce gündeme getirilecek.

Tiflis-Kars Demiryolu Projesi var biliyorsunuz. Gürcistan, aynı bölgeye petrol rafinerisi kurulmasını öneriyor. Susuz-Arpaçay-Çıldır İlçeleri üçgeninde kurulması istenilen rafineri projesi DTP'li Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir tarafından ANAP'lı Enerji Bakanı Cumhur Ersümer’e iletilecek.

İktidardaki liderlerin zirvesi, umarım sadece iyiniyet ve birlik gösterisi, iletişim seremonisi olarak kalmaz...

Kuyumcuların Şermin Ablası

Son 10 yılda, başta altın takılar olmak üzere mücevher sektörü sanayi haline geldi. Kuyumculukta Avrupa'da beşinci büyük fabrikaya sahip olduk. Küçük atölyelerden fabrika düzeyine terfi eden bu işyerlerinde bin 300-bin 500 kişi çalışıyor.

Sadece İstanbul'da 250 bin kişi bu sektörden ekmek yiyor... Yıllık üretim kapasiteleri 200 ton civarında. Asgold, Arpaş, Atasay, Gülaylar, Goldaş, Altınbaş, Sümer, Midas ilk anda aklıma gelen firmalar, markalar...

Kuyumcuların bir ‘Şermin Abla’ları var. Onun heykelini Kapalışarçı'nın girişine dikmeyi planlıyorlar.

Şermin Cengiz Çıpa'ya, ‘Esnaf Abla’, ‘Esnaf Bacı’ lakabını da takmışlar.

Sektörün sanayileşmesine, dışa açılmasına, tanıtımına yaptığı katkılar büyük. Şermin Cengiz Çıpa, genç, başarılı bir işkadını. Robert Kolej, Boğaziçi Üniversitesi işletme ve kamu yönetimi mezunu. Rotaforte A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı. Ortağı İda Çernis Gürel ile mücevher takı saat fuarı organizasyonları yapıyor. Ayrıca bu alanda yurtdışındaki büyük fuarların da Türkiye temsilciliğini yürütüyor. İhracatçı kuyumculara danışmanlık hizmeti de veriyor. Tüm Kuyumcu İşadamları Derneği'nin (TÜKİAD) kuyumcu olmayan tek üyesi.

Şermin Hanımiddialı bir kadın. Yapılmayana, zor olana el atmayı sevdiğini söylüyor. Türkiye tekstilde nasıl bir rüzgâr aldıysa altın-mücevher sektöründe de dünyada söz sahibi olunabileceğine, bu potansiyelin var olduğuna inanıyor. Altın rafinerisinin kurulmasıyla önemli bir eksikliğin giderileceğini, altın muhasebesine de ivedilikle geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

Çıpa, sektörü, yabancı turistlerin zevklerine hitapeden ürünlere yönlendirdiklerini söyleyince merak ettim.

Örneğin Almanlar bir santimetrelik taşlı zarif takılardan hoşlanıyorlarmış. İngilizler 9 ayar altını ama yoğun el işçiliği olan parçaları beğeniyorlarmış. Ruslarla Araplar 21 ayar çok pahalı parçalara rağbet ediyorlarmış.

Yabancı arkadaşlarına mücevher hediye etmek isteyenlere duyurulur...

İsrail Pavyonu

Dünyaya‘‘İstanbul '98 Şov’’ olarak tanıtılıyor. Önümüzdeki 5-8 Mart tarihleri arasında İstanbul Ticaret Merkezi'nde açılacak. İstanbul '98 Onüçüncü Uluslararası Mücevher Takı Saat ve Malzemeleri Fuarı bu.

Şermin Cengiz Çıpa, bu seneki fuara ilk kez İsrail'in de bir pavyonla katılacağını söyledi. Başta da İsrail Pırlanta Borsası olacak. Dünya Pırlanta Federasyonları Başkanı da İstanbul'a gelecek.

‘‘İstanbul fuarcılık şehri olmalı’’ diyen Şermin Hanım, fuarcılığa sadece katılımcı bazında yaklaşmıyor. Ana unsurun ziyaretçi, tanıtım ve dolayısıyla satış olduğu gerçeğinden hareket ediyor. Fuar sektörünün alıcı kitleye yönelik çaba gestörmesi gerektiğine inanıyor.

Türkiye'nin tanıtımına, sanayileşmesine, ihracat artışına katkı sağlayan tüm girişimcileri tekrar kutluyorum.

Enflasyondan da büyük sorun

Ülkemizde yaşanan sorunların sebebi siyaset yapanlar... Araştırma sonuçları bunu gösteriyor. ANAP'ın tepe yöneticilerinden biriyle sohbet ederken, masasında, ‘‘Gündem Değerlendirmesi’’ başlıklı bir araştırma raporu gözüme ilişti. Kibarca el koydum.

Bu araştırma, Ankara, İstanbul, Kastamonu, Siirt, Gaziantep, Kayseri, İzmir ve Antalya illeri'nde, toplam 1118 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılmış. (Tesadüfi örnekleme yöntemiyle) önemli noktaları özetliyorum.

Deneklerin yüzde 36.1'i yaşanan tüm sorunların nedeni olarak siyasetçileri görüyor. Yüzde 20.8'i ise siyasi istikrarsızlığı sorunların sebebi olarak değerlendiriyor.

Ülkenin en önemli sorunu nedir? Ankete katılanların yüzde 30.1'i enflasyonu en önemli sorun olarak işaret ediyor.

Ya hükümet nasıl? Deneklerin büyük çoğunluğu, yüzde 41.3'ü, ANASOL-D Hükümeti’ni başarısız buluyor.

Peki RP'li seçmenlerin, RP'nin kapatılması durumunda olası tutumları ne olabilir? RP'li seçmenlerin yüzde 53.4'ü, RP yerine kurulacak yeni partiye, yüzde 21.4'ü Erbakan'ın göstereceği partiye oy verileceğini belirtiyor.

Merkez sağ partilere oy kayışı görülmüyor...

Hepinize sağlıklı yıllar, mutlu Ramazanlar dileğiyle sevgiler sunarım.



Yazarın Tüm Yazıları