İ nokta Melih'e 5 trilyon

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Sevgili okuyucularım, bugün size yeni belgeler açıklıyorum ve başkent Ankara'da Büyükşehir Belediyesi'nin ne durumlara düştüğünü, Ankara Valiliği'nin İ nokta Melih'e nasıl destek verdiğini kanıtlıyorum.

Belge 1: Ankara Büyükşehir Belediyesi Hesap İşleri Dairesi'nin İ nokta Melih'e yazdığı 18 Şubat 1999 tarihli yazı:

‘‘Çeşitli projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte 1999 yılı şubat ayında yapılacak olan işçilerin toplu iş sözleşmesinin getireceği mali külfeti karşılayabilmek için belediyemizin içinde bulunduğu maddi sıkıntılar göz önünde bulundurularak 5 trilyon lira borçlanma yapmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Makamlarınızca da uygun görüldüğü takdirde milli bankalardan birinden 6 ay vade ile BELEDİYE GELİRLERİNİ karşılık göstermek suretiyle 5 trilyon lira borç alınması için Belediye Meclisi'nden karar alınması...’’

***

Belge 2: Büyükşehir Belediye Meclisi aynı gün, yani 18 Şubat günü, ANAP'lı üyelerin desteği ile bir karar alıyor.

‘‘Karar No. 75. Konu üzerinde yapılan görüşmelerden sonra konunun komisyona gönderilmeden görüşülüp karara bağlanmasını isteyen Melih Gökçek'in önerisinin kabulü ile milli bankaların birinden 6 ay vade ile BELEDİYE GELİRLERİNİ ve ASKİ (su) gelirlerini karşılık göstermek suretiyle 5 trilyon lira borç alınması konusunda belediye başkanına (İ nokta Melih'e) yetki verilmesi oylanarak oyçokluğu ile kabul edildi.’’

Evet, belediye bitip tükenmiş, beş parasız kalmış. Müteahhit alacakları bekliyor, işçi alacakları bekliyor, Ceylan İnşaat bastırıyor. Paralar nereye gitmiş, kimlere hortumlanmış, soran yok.

İş o boyuta varmış ki, belediye gelirleri ile su gelirleri, rehin ediliyor. Belediyenin elinde mal mülk, arsa vesaire kalmamış. İ Melih çoğunu satmış, şimdi de Osmanlı'nın son döneminde olduğu gibi, borca karşılık kamu gelirini rehin etmeye kalkışıyor.

***

Bu karar ertesi gün, yani 19 Şubat tarih ve 1025 sayılı yazı ile Ankara Valiliği'ne elden gönderiliyor. Vali Erdoğan Şahinoğlu'na da telefon edilip durumun acil olduğu, belediyenin beş parasız kaldığı bildiriliyor ve çok acele onay vermesi istirham ediliyor!

Belge 3: Şahinoğlu, kararı aynı gün ve hiç bekletmeden onaylıyor!

‘‘1580 sayılı kanunun 71. maddesi gereğince tasdik olunur. Erdoğan Şahinoğlu. Ankara Valisi. 19 Şubat 1999.’’

Bu para büyük para. Ankara Valisi 5 trilyonluk borçlanma hakkında hiçbir araştırma yapmıyor. Noter gibi, önüne gelen belgeyi imzalıyor. Tıpkı Ankara'nın amblemi ‘‘cami’’ olurken yaptığı gibi!.. İ Melih'e ‘‘Sen kamu gelirini nasıl rehin ediyorsun? Paralar nereye gitti, niçin battın?’’ diye sormuyor!

Gördüğünüz gibi, mekanizma jet gibi çalışıyor. Jet-Pa Fadıl bile bu kadar hızlı olamıyor!

Kim demiş devlet çalışmıyor diye!

***

Belge 4: Vali Bey'in onayı, 3 günlük bir gecikme ile belediyeye yazıyla bildiriliyor.

‘‘22 Şubat 1999. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na. İlgi: 19 Şubat 1999 tarih ve 1025 sayılı yazınız. Belediyenin gelirlerini karşılık göstermek suretiyle milli bankalardan birine 6 ay vade ile 5 trilyona kadar borçlanması konusunda Belediye Başkanı'na yetki verilmesi hususundaki 18 Şubat 1999 gün ve 75 sayılı Belediye Meclisi kararı onaylanarak ilişikte gönderilmiştir. Haluk İmga. Vali adına Vali Yardımcısı.’’

Peki ama nasıl olur bu gecikme? İ nokta Melih'in yazısı Valiliğe 19 Şubat günü geliyor, Vali Bey aynı gün onaylıyor ama tebligat 22 Şubat tarihinde yapılıyor. Devlet işinde bu kadar gecikme olur mu? Ayıp değil mi?

Efendim, çünkü 20 ve 21 Şubat günleri cumartesi ve pazar'a denk geliyor!

Yoksa Ankara Valiliği'nde bir tek vatandaşın dilekçesi bile bir gün beklemez! Yani yapılan bu işlemlerin hiçbiri İ Melih'e özel değil!

***

Paraları çarçur eden, sadece Alfagas isimli imalathaneye 80 milyon dolar ödeyen İ Melih belediyesi, şimdi seçim öncesinde beş parasız kalmış durumda. Çok acele para arıyor ki, seçime kadar vaziyeti idare edebilsin. O yüzden krediyi 6 aylık istiyor.

Peki sonra ne oluyor?

İ nokta Melih Valilik onayını alınca, önce Vakıfbank'a gidip kredi istiyor, Vakıfbank reddediyor.

Şimdi Ziraat Bankası'nın kapısını çalıyor. 4 Mart 1999 tarih ve 242 sayılı yazıyla bu bankanın Ulus Şubesi'nden 2.5 trilyon istiyor. Büyük olasılıkla orası da reddedecek. Sonra sıra Halk Bankası ile Emlak Bankası'na gelecek.

Akbank, Yapı Kredi, Garanti, Dışbank gibi özel bankalara gidemez, çünkü onlar böyle karşılıksız kredi isteyenin yanağından makas alıp nasihat verirler.

Yaaa, işte böyle!.. İ Melih Ankara Valisi'nin katkısı ve alacaklı müteahhitlerin desteği ile inşallah bankalardan kredi bulur, seçim öncesinde o paraları da saçıp oy avcılığı yapar! Ama ne yaparsa yapsın, işi bitti. Seçim sonrasında hesap verecek.

Haydi bankalar, yok mu İ Melih'e kredi verecek? Allah rızası için!..

(Önümüzdeki hafta size İ Melih belediyesi ve bu şahsın özel avukatı Mehmet Ali Alan'ın bir olayını yine belgelerle açıklayacağım ki, aklınız duracak.)

***

(Emin Çölaşan'ın notu: Dünkü yazımla ilgili olarak Emlakbank Genel Müdürü Erdin Arı bir açıklama gönderdi. Meşrutiyet Şubesi'nde bir şef yardımcısı, banka müşterilerinden yaklaşık 50 kişinin hesaplarından 170 milyar lira parayı sahte imzalarla çekmiş. Banka soruşturmayı bitirmiş, paraları önümüzdeki pazartesi gününden başlayarak ödeyecekmiş.)



Yazarın Tüm Yazıları