Hükümet senaryoları

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı tarafından önceki gün yayınlanan bildirinin ardından Ankara'da dün hükümetin geleceğine dönük senaryolar yapılmaya başlanıyor.

Başbakan Mesut Yılmaz, kurmaylarına bildirinin hükümeti fazla etkilemeyeceğini söylüyor. Yılmaz'a göre bildiri, doğrudan kendisine dönük.

Kurmaylarına ‘‘Kişisel bir bildiri. Psikolojik, kırgınlık ortamında hazırlanmış’’ diyor. Yılmaz, koalisyon ortakları ile bugün yapacakları toplantı sonrasında bir yumuşama sürecine girileceğine inanıyor.

Başbakan Yardımcısı DSP Lideri Bülent Ecevit'in görüşü de Yılmaz'dan farklı değil. Ancak, bakanları dahi Yılmaz ile aynı görüşü taşımıyor. Böyle bir bildiri ile karşılaşan hükümetin, zaten azınlık halinde olduğu TBMM'de yaşam şansının çok fazla olmayacağına inanıyor.

Ankara'da önceki akşamdan itibaren, hükümetin ömrü ve geleceğe dönük yapılan senaryolar ise şöyle maddeleniyor:

1-SEÇİM HÜKÜMETİ: CHP Lideri Deniz Baykal, hükümet veya bir bakan hakkında gensoru verebileceklerini açıktan dile getiriyor. Yılmaz ise bir bakan hakkında verilecek gensoruyu doğrudan hükümete verilmiş kabul edeceğini belirtiyor. Muhalefetten bir bakan hakkında dahi gensoru önergesi vermesi halinde Yılmaz'ın planı ‘‘hükümetin seçim kararı’’ alması yönünde. Yılmaz, böylece kendi hükümeti ile seçime gidilebileceğine inanıyor. Nitekim Yılmaz'a yakınlığı ile bilinen Devlet Bakanı Eyüp Aşık, ‘‘Böyle bir durumda 6-7 ay sonrası için seçim kararı alınır ve bizim hükümetimiz seçime götürür’’ görüşünü dile getiriyor. ANAP'taki ağırlıklı görüş ise Mart 1999'da milletvekili ve yerel genel seçimlerin birlikte yapılması. Bu süre içinde siyasi partiler, seçim ve yurtdışındaki Türk vatandaşlarının oy kullanmalarına dönük yasalardaki değişiklikler tamamlanacak. Bunun yanı sıra CHP'nin önüne bazı öncelikli yasalar konulacak ve ‘‘bunlara destek verip vermeyeceği’’ sorulacak. ANAP'ın seçime giderken en büyük hedefi CHP...

2- BAYKAL'IN PLANI: CHP'deki hava ise hükümetin en geç haziran ayında kendiliğinden yıkılacağı. CHP Lideri Deniz Baykal, hükümeti yıkan olmak istemiyor. Ancak DYP veya FP'den bir bakan hakkında verilecek gensoruya da olumlu yaklaşabileceklerinin mesajını veriyor. Baykal'a yakın çevrelerden sızan haberlere göre, arzusu haziranda bir seçim hükümeti kurulması. CHP'de oluşan görüş, TBMM Başkanı Hikmet Çetin'in başkanlığında, TBMM'deki partilerin oransal katılımı ile böyle bir hükümetin kurulup, ülkeyi en kısa zamanda seçime götürebileceği.

3- TEKNOKRATLAR HÜKÜMETİ: ANAP'lı Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'nun bir süre önce dile getirdiği ‘‘milli mutabakat’’ hükümeti de bir başka senaryo. Bu senaryonun miladı da haziran olarak gösteriliyor. Haziranda, bağımsız bir milletvekilinin başkanlığında, teknokrat nitelikli milletvekillerinden oluşacak bir hükümetin kurulması senaryosuna dayanan bu formülde, seçimin tarihi Mart 1999 olarak gösteriliyor. Buna göre, haziran ayında, Cumhurbaşkanı'nın girişimi ve TBMM'deki partilerin de katılımı ile hükümet oluşturulacak. Haziranda tatile girecek olan TBMM, hükümete çok geniş kapsamlı Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi verecek. TBMM'nin tatil süresi de 1 Ekim'de sona ermeyecek, biraz daha uzun sürecek. Hükümetin çıkardığı Kanun Hükmünde Kararnameler kış aylarında açılacak TBMM'de onaylanarak kanun halini alacak. Martta da seçime gidilecek.

Bu senaryonun dayandığı bir diğer gerekçe de ‘‘eğer bu hükümet başarılı olursa, özellikle merkez sağda yeni bir partileşme sürecinde bütünleşmenin de adresi olur’’ şeklinde özetleniyor.

Ankara'da yazılan senaryolar bunlar. Ancak, büyük bir anaforun içinde her gün bir değişikliğe gebe olan siyasette, hangi senaryonun geçerli olacağını ise bugünden kestirmek zor.













Yazarın Tüm Yazıları