'Hoşgeldin Dolar' filmi çok eskide kaldı

Yunanistan’da iki buçuk yıldır devam eden ekonomik kriz Amerikan aleyhtarlığını unutturdu sanki. Enterprise Amerikan uçak gemisi geçen hafta Pire açıklarında demir attı. Bu kez ne gürültü koptu ne de protesto gösterileri yapıldı. Dört binden fazla Amerikan askeri paşa paşa karaya çıktı ve herkes keyfine göre takıldı.

Haberin Devamı

Yunanistan’ın en ünlü komedyenlerinden Yorgo Konstantinu’nun (75) başrolünü oynadığı 1967’de çekilen 'Hoşgeldin Dolar' adlı komedi filminin senaryosu şöyleydi:

Özel bir şirkette memur olan genç, patronlarından en ufak talimatı bile hakaret saydığından her işten istifa eden abisini; haylaz, tembel, mutad işsiz kardeşini ve annesini geçindirmektedir. Parasızlık canına tak ettiğinde, Pire Limanı'nda bir zamanların 'ayıp şeyler sokağı' Trumba’da sinek avlayan bir pavyondan teklif alır. Pavyon sahibi, “15 gün sonra yeni sezonu açıyoruz. Hem konsomatristlere üç-beş kelime İngilizce öğreteceksin hem de sezon açıldığında turist müşteri avına çıkacaksın. Ayda 500 drahmi maaş” deyince fakir lakin namuslu genç adam kör olası kader felsefesiyle teklifi kabul eder. Konsomatristlere İngilizce, “Hey Joe bir içki ısmarlasana” ve “Delikanlı gel dans edelim” demeyi öğretirken hatunlardan birine abayı yakar.

Haberin Devamı

Filmdeki 'sezon açılışı' turizm sezonuyla ilgili değil. Amerikan 6. filosuna bağlı savaş gemilerinin Pire Limanı'na demir atmasıdır. Amerikalı tayfalar karaya ayak basar basmaz Trumba’ya koşar. Kahramanımız hem pavyona müşteri toplama hem de sevgilisini müşterilerden uzak tutma mücadelesi verir. Bir sürü komik gelişmelerin sonunda sevgilisiyle evlenir, abisine küçük bir muhasebe ofisi açar, haylaz tembel kardeşini de abisinin yanında çalışmaya ikna eder.

'Hoşgeldin Dolar'dan bu yana 45 yıl geçti. Bu süre içinde Yunanistan’da yoğun bir Amerikan aleyhtarlığı hüküm sürdü. Albaylar Cuntası’nın iktidar gelmesi ve yedi yıl iktidarda kalmasının (1967-1974), daha da önemlisi Kıbrıs olaylarının baş sorumlusu hep ABD sayıldı.

'SEZON' YENİDEN AÇILDI

Amerikan savaş gemileri Yunan limanlarına eskisi kadar uğramaz oldu, uğradıklarında da mürettebat protesto gösterileri yüzünden karaya pek ayak basmadı. Kanun kaçaklarının, hayat kadınlarının, kumarbazların uğrak yeri Trumba’daki pavyonlar da ardı ardına kapandı. 

Yunanistan’da iki buçuk yıldır devam eden ekonomik kriz Amerikan aleyhtarlığını unutturdu sanki. Almanya aleyhtarlığı revaçta bu dönem.

Haberin Devamı

Efsaneye dönüşen ve 50 küsur yıldır denizlerde dolaştıktan sonra bu yıl sonunda miyadını dolduracak Enterprise Amerikan uçak gemisi geçen hafta Pire açıklarında demir attı. Bu kez ne gürültü koptu ne de protesto gösterileri yapıldı.

Dört binden fazla Amerikan askeri paşa paşa karaya çıktı ve herkes keyfine göre takıldı. Askerlere verilen emir, “Özel izni olmayanlar, gece yarısından önce gemiye dönmeli”ydi.

Bu emri birileri duymuş olsa gerek Pire’de ve Pire’yi Atina şehir merkezine bağlayan semtlerde ne kadar bar, pavyon, disko ve striptiz şovu yapan mekan varsa, çalışma saatlerinde değişiklik yapıp ilk ve tek kez kapılarını saat 16.00’da açtılar.

Haberin Devamı

Hatta, “Nice girls” deyip manalı manalı gülümseyen kızlar sabahtan limana gidip askerlere reklam broşürleri dağıttılar.

Amerikan askerlerinin de Akropolis Mabedi'ne ya da Atina’daki diğer tarihi eser ve müzelere akın ettikleri söylenemez. Çünkü öyle olsa, Lido adlı striptiz şov yapılan mekanın sahibi Stathis Morfonios, “Dükkanımın bu kadar dolduğu bir günü hatırlamıyorum. Değil oturacak ayakta duracak yer bile kalmadığından bazı askerleri nazikçe kapıdan geri çevirdik. Yıllar sonra ilk kez hatırı sayılır para kazandım” demezdi.

Enterprise mürettebatına verilen emirlerden biri de en fazla iki kadeh içki tüketmeleriydi. Kaçı uydu, kaçı uymadı? Neme lazım üstüme vazife değil.

Haberin Devamı

'Hoşgeldin Dolar' senaryosunun 45 yıl sonra tekrar gerçekleşmesini ve bir günlüğüne de olsa 'sezonun açılmasını' kimse beklemiyordu.

Yazarın Tüm Yazıları