Hollanda’ya Türk çıkarması

Bu yıl Hollanda’da bol bol Türkiye konuşulacak. Türk modası, Türk tasarımı ve Türk mutfağı... Kültür alışverişi üzerinde duran dört proje hayata geçirilmeye başlandı.

Haberin Devamı

Bu yıl Türkiye ve Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400’üncü yılı kutlanıyor.
Kutlamalar bütün bir yıla yayılan etkinliklerden oluşuyor.
Etkinliklerde özellikle işbirliği ve kültür alışverişi üzerinde duruluyor.
Yerel yönetimler ile Türkiye Enstitüsü ve SICA gibi sosyal kültürel vakıflar etkinliklerde rol oynarken, girişimleri koordine etmek amacıyla Dışişleri Bakanlığı’nda bir proje grubu oluşturuldu. Projeleri hayata geçiren ise Dream Design Factory (dDf).
Kutlamalar resmi olarak bu ay Hollanda’da başladı. Türkiye’deki ana etkinlikler ise ağırlıklı olarak Ankara, ıstanbul ve ızmir’de, haziran ve kasım aylarında gerçekleşecek.
Amsterdam’daki etkinliklerin ilki çarşamba günü açılan ıstanbul Contrast sergisi. ılk olarak Fransa’daki Türkiye Mevsimi final etkinlikleri çerçevesinde Paris Moda Haftası’yla eşzamanlı olarak Paris Les Decoratifs’de yer alan, daha sonra ıstanbul Modern’e taşınan serginin son durağı Amsterdam Müzesi.
Modernizm ile oryantalizmin harmanlandığı ıstanbul, Dice Kayek’in yorumuyla bu sergide hayat buluyor. Dice Kayek, var olan zıtlıkların yarattığı değeri 20 farklı tasarımla ve her birinde ıstanbul’un farklı bir yüzünü göstererek ortaya koyuyor.
Dolmabahçe Sarayı dantelli bir elbisede, Galata Köprüsü’nün ferforjeleri metal parçalarla işlenmiş bir silüetle karşımıza çıkıyor.
Giysilerin Kubbe, Lokum, Galata, Topkapı, Lale, Kaftan ve Manolya gibi isimleri var.
Amsterdam’daki ikinci etkinlik, ıstanbul Tasarım Haftası 2012’nin özel projesi olan dünyaca ünlü Türk tasarımcı Aziz Sarıyer’in kişisel sergisi. Haziranda açılacak serginin adı “Master of Design”, yani Tasarımın Ustası.
Etkinlikte Sarıyer’in 1995-2012 yılları arasındaki tasarım koleksiyonundan, yaşam alanlarına yönelik endüstriyel tasarımları sergilenecek. Hedef, yaratıcı endüstrilerde yaşam, kültür ve tasarım ilişkisinin vurgulanması ve Türkiye’deki sektör duayenleri ile eserlerinin tanıtılması.
Eylül ve ekim aylarında gerçekleştirilecek Fashion Spirit projesinin amacı ise 40 yaş altı genç moda tasarımcılarının markalaşmalarına ve global moda sektöründe yaratıcılıklarını göstermelerine fırsat yaratmak, onları teşvik etmek.
Bu projeyle Türk ve Hollanda moda sektörüne yeni ve yaratıcı tasarımlar kazandırılarak yeni bir soluk getirilecek.
Proje dahilinde üç ana faaliyet var. Birincisi; genç moda tasarımcılarının katılacağı bir moda-tasarım seçkisi düzenlenecek. Tasarımcıların 20’si Türk, 20’si Hollandalı olacak.
ıkincisi; seçkiye katılan tasarımcıların ürünleri bir jüri tarafından seçilecek ve bu ürünlerden oluşan bir sergi düzenlenecek. Üçüncüsü; ilk 10’a giren ürünler proje kapsamında düzenlenecek defilede moda ve tasarım dünyasına sunulacak.
Kutlamalar yıl sonuna doğru ise Taste ıstanbul etkinliğiyle nihayete erecek. Bu, yeni lezzetler keşfetmek isteyen herkese açık bir gurme ve eğlence festivali.
Gastronomi, yeme-içme ve eğlence sektörleri arasında ortak bir platform oluşturacak festivalle iki ülkenin yeme-içme kültürleri arasında bağ kurmak, Türk mutfağını Hollanda mutfağıyla buluşturmak, Türk ve Hollandalı aşçıların bilgi alışverişini sağlamak hedefleniyor.

Yazarın Tüm Yazıları