Heykel sanatı üzerine

1960’larda Fransa Devlet Başkanı olan General Charles de Gaulle ile Kültür Bakanı büyük yazar André Malraux birlikte bir müze ziyaretine gitmişler. Resmi bir iş. Birlikte müzenin resim bölümünü geziyorlar. General de Gaulle, André Malraux’nun kulağına eğilip:

- Sayın Bakan bakınız şu Gaugin’deki renk armonisine, demiş bilgiççe. André Malraux:
- Sayın Başkanım o Gaugin değil Raul Dufy, diye yanıtlamış.
General de Gaulle bozulmuş ama bozuntuya vermemiş. Ve:
- Bakınız Sayın Bakan, şu Degas’daki kadın bedenleri ne kadar görkemli, demiş.
- Sayın Başkanım, o Degas değil, Monet, diye yanıtlamış André Malraux.
General de Gaulle iyice bozulmuş ama sabredip taşı gediğine oturtmak istemiş. Beklemiş ve aradığını bulmuş.
- Monsieur Malraux, demiş, bu sefer doğru bildim, karşımdaki tablo Pablo Picasso’nun.
- Maalesef yanıldınız diye yanıtlamış André Malraux, karşınızdaki bir Picasso değil bir ayna!
SARTRE, FRANSA’DIR
General Charles de Gaulle’ün karikatürü Picasso’nun soyut resimleri gibi çizilir(di). Charles de Gaulle ile André Malraux arasındaki geçtiği iddia edilen konuşma kuşkusuz yakıştırma. General de Gaulle’ün konuşma tarzı ve yazısı yüksek bir üsluba sahipti. Fransız sanatçılarına ve yazarlarına karşı derin bir saygısı vardı. 68 olayları sırasında, Jean Paul Sartre’ı tutuklamaya kalkışan bir savcıyı ya da bakanı şöyle uyarması pek ünlüdür:
- Monsieur Sartre, Fransa’dır sayın bakan, ona dokunulamaz.
Bizde ise bakanlar, emniyet müdürleri, belediye başkanları sanatçılara, yazarlara yakından dokunarak kendi kof otoritelerini kanıtlarlar.
Vakti zamanında, Ankara Belediye Başkanı “Böyle bir sanatın içine tükürdü” idi. Gene bir belediye başkanı, İstanbul’unki, parklardaki heykelleri günah diye devşirmişti. Bir Cumhurbaşkanı paşa ise mustehcen diye sergiden resim kaldırtmış idi.
Günümüzde ise Başbakan, Kars’a dikilmeye çalışılan bir görkemli heykeli “ucube” olarak tanımladı. Ancak Bülent Ecevit, bir Rumen heykeltıraş olan Constantin Brancuşi üzerine inceleme yazmış idi.
YIKMAK TALİBAN’LIK
İktidar ileri gelenleri ve goygoycuları  ve belki yeni Kars Belediye Başkanı bilmiyordurlar ama söz konusu heykeli yapan Mehmet Aksoy sadece Türkiye’de değil bütün dünyada günümüzün en büyük heykeltıraşlarından biridir. Heykeli tıraş edene değil, heykeli yontarak yapan kimseye heykeltıraş denir. Ismarlayan ve yaptıran Kars Belediyesi olsa bile, heykeltıraşın emeğinin karşılığını para olarak Mehmet Aksoy’a ödenmiş olsa bile, heykelin ebedi telif hakları Mehmet Aksoy’a aittir. Park yapmak bahanesiyle olsa bile o heykeli kimse yıkamaz. Birisi gelip tamamlayıncaya kadar bu haliyle yarım kalır.
AKP’li Belediye Başkanı’nın yıkıcı tavrı AKP için yüz karasıdır. Aralarında heykel sanatından anlayan kimse yok mu? Başbakan heykeli bir “ucube” sansa bile bütün suç Kars’ın AKP’li Belediye Başkanı’na ait.
Mehmet Aksoy, “Heykeli yıktırırlarsa Taliban’a dönerler!” demiş. Yıkmayı düşünmek bile insanı Taliban yapar! Ve dünya başına yıkılır. Denemesi bedava!
Yazarın Tüm Yazıları