Hesap ortada

HERKESİN bildiği “sır”lar vardır. Biri cesaret edinceye kadar o konuya kimse girmez. Öyle bir sırrı nihayet Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Maliye Bakanı Ersin Tatar açıklamış. Orada kamu görevlilerine haksız yere yapılan “fazla mesai” ödemeleriyle hazinenin boşaltılmasına artık izin vermeyeceğini ilan etmiş.

Tatar’ın Hürriyet’e söylediği şu:

"İkinci bir maaş haline gelen fazla mesailere kısıtlama getirdik. Her 2 ayda bir uygulanan eşelmobil sistemiyle enflasyon oranında maaşlara yapılan otomatik artışın 6 ayda bir yapılmasını kararlaştırdık. Daha ilk adımları attık, fazla mesailere dokunduk diye sendikalar karşımıza çıktı. Ancak geri adım atmayacağız çünkü ben devletimizi koruyorum. Teslim olmayacağız ve hükümet olarak ülke ekonomisini düzlüğe çıkartacağız."

Biliyorsunuz KKTC kendi gelirleriyle ayakta duramıyor. Türkiye Cumhuriyeti bu yüzden 1974’ten beri her yıl -bazen daha fazla olsa da ortalama- 300 milyon dolar yardım gönderiyor.

Ve bu para KKTC’nin memur, işçi, emekli, dul, yetim maaşına harcanıyor.

Demek ki sırf cari harcamalar için bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti 4 milyar dolar kadar bir yardım yapmış.

Yeri gelmişken belirtelim bu rakamlar uzmanların tahminine dayanıyor.

KKTC’de işe yeni başlayan bir kamu görevlisinin 2 bin dolar maaş aldığı bildiriliyor. Kişi başına düşen milli gelir ortalaması da 16 bin dolar imiş.

İki bilgi daha verelim:

KKTC’nin yüzölçümü 3355 kilometrekare. Nüfusu da (kabaca) 250 bin.

Gelelim Türkiye’nin bir iline... Ordu’ya:

Ordu’nun yüzölçümü KKTC’nin iki misli kadar (tam rakam 6100 kilometrekare). Nüfusu da KKTC’nin üç misline yakın yani 720 bin. Yılda Ordu’nun bütçeden aldığı toplam (yani yatırımlar dahil) ödenek kabaca 200 milyon dolar.

Ordu’da kişi başına düşen gelir yılda 3 bin dolar tahmin ediliyor.

KKTC nüfusu Ordu’nun yaklaşık üçte biri, yüzölçümü de kabaca yarısı kadar olduğuna göre demek ki KKTC’ye her yıl Ordu’nun en az üç misli para gönderiliyor.

Şimdi gelin, burada bir haksızlık olmadığını söyleyin.

Eğer Ordu’ya her yıl -biz üç mislini de fazla sayalım da iki misli ile konuşalım- 600 milyon dolar tutarında ödenek verilseydi, Ordu’daki insanların milli gelirden alacağı pay 3 bin dolar mı olurdu yoksa 30 bini mi bulurdu?

Kesin bir ifadeyle söylüyoruz... Ordu bugün İsviçre’yi geride bırakırdı.

Bunu KKTC’ye yardım yapılmasın gibi bir düşünceyle söylemiyoruz. Ama oraya giden yardımın fena halde çarçur edildiğini herkesin görmesi için, Ordu örneği üzerinden anlatmaya çalışıyoruz.

Zaten Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın da söylediği bu.

Türkiye ile KKTC ilişkilerini bir tarihte bir dostumuz "Dünyada sömürgesi (!?) tarafından sömürülen tek ülke herhalde Türkiye’dir" diye tanımlamıştı da şakaya vurmuştuk. Haklıymış.
Yazarın Tüm Yazıları