Herkes layık olduğu şekilde yönetilir

HERKES hukuk çerçevesinde tepki gösterip hakkını aramazsa layık olduğu şekilde yaşar ve yönetilir diye düşünüyorum.

Bugün gazetede 2B ile ilgili yazısı çıkan okurun görüşlerine fazlasıyla katılıyorum. İşlevi olmayan orman arazisi diyorlar ve rant uğruna 2B’yi utanmadan çıkarmak istiyorlar. Daha önce kıyıma uğramış alanlarda çok güzel ağaç yetişebiliyorsa neden tekrar yeşillendirmiyorlar? Kavaklıdere’deki Polonya Büyükelçiliği’ne ait alana imrenerek bakıyorum. Yemyeşil çam ve diğer ağaçlarla bezenmiş. İyi ki bu alan belediyeye ait değil. Burasını da halka hizmet (!) için Gökkuşağı rekreasyon alanı gibi işlevsiz bir alana dönüştürebilirlerdi. Ağaçları kese kese bina yığını yaptık. 5-10 seneye kadar da çöl olacağız. Bıçak kemiğe dayandığında insanların aklı başına gelecek ve bence bıçak kemiğe dayandı da kimse farkında olmak istemiyor. Üzülerek ağaç ve yeşil düşmanı insanlarımızın fazlaca olduğuna inanıyorum.

Bir ağacın değeri insan kadar kıymetli, ama biz insana da değer vemiyoruz ki. Çok zengin olduğumuz için dışarıdan kuruması %90 ihtimalle ağaç ithal ediyor ve etrafına da göz zevkini bozacak zevksiz havuzlar yapıp elektrik harcayarak fıskiyeler yapıyoruz.

Sağlık problemlerin dağ gibi olduğu bir ülkede ’bir bilen’ en iyisini bildiği için Kızılırmak’dan da su getirilip kullandırılırsa, millet kanserden kırılır diye düşünüyorum.

N.G.

Park çöplük oldu

YENİMAHALLEBarış Mahallesi’nde, Tapu binası ile 96.sokak arasında kalan Barış Çocuk Parkı, yaklaşık bir ay önce Yenimahalle Belediyesi’nce kaderine terkedildi. Çimleri sökülen parkta, ağaçlar sulanmıyor, kurumak üzere. Soranlara, ’belediyemiz parkı yeniden yapacak’ deniyor. Çöpler toplanmıyor, her taraf pislik içinde. Şarapçılar, baliciler ve uyuşturucu kullandığı tavırlarına yansıyanlar, mekan tuttu burayı. Çevre sakinleri mağdur ve huzursuz. Hırsızlık, kapkaç arttı, can güvenliği kalmadı.

Önceden çocuk parkı, şimdi çöplük olan perişan haldeki bu yere bir önlem almak gerek.

M.A.

Türk mimarın Taç Mahal’ine sevinen olmadı mı

DÜNYANIN
Yeni 7 Harikası arasında yer alan Hindistan’daki Tac Mahal, politika rüzgárları ve orman yangınları arasında güme gitti.

Tac Mahal, Türk-Hint İmparatoru Şah Cihan’ın 14. çocuğunu doğururken ölen eşi Mümtaz Mahal’in türbesi olarak 1632-1649 yılları arasında yaptırıldı. Şah Cihan, eşinin türbesi için Türkistan, Hindistan ve Osmanlı Sultanı IV. Mehmet’ten resim istedi. Mimar Mehmet İsa’nın resmini beğenen Şah Cihan, onu Hindistan’a çağırdı ve planını uygulattı.

İnşaatta Türk, Hintli ustaların yanında Venedikli ve başka yabancı ustalar da çalıştı. Merkez kubbesi 82 m yüksekliktedir.

Ayasofya listede yer almadı, üzülen çok oldu ama bir Türk mimarın eseri listeye girdi diye sevinen bir vatandaşımızı, hele hele bir devlet görevlimizi görmedim.

Ne tuhaf değil mi? Diyojen gibi sokağa çıkıp akıllı bir adam mı aramam gerekiyor?

Nail TAN-Y.AYRANCI

Caddelerimiz...

YAŞADIĞIM
çevreye kayıtsız kalamayan, boşvermeyi, adam sendeciliği sevmediğimden duyduğum bir rahatsızlığı size yazmak istedim.

Ankara’da en çok yaya ve araç trafiğinin yaşandığı yerlerde, Başkent’in en kötü yollarında yürümek ve araç kullanmak zorunda kalıyoruz. Fakat her ne hikmetse fazla kullanılmayan çevre yolu ve bağlantılarında Ankara’nın en güzel yolları ve yaya kaldırımları var.

Kızılay’da kaldırımların halini hiç gördünüz mü? Bizim yetkili kişilerimiz hiç mi arabadan inip Kızılay’da gezmiyorlar, ya da Nenehatun, Tunus, Ziya Ürrahman Caddesinden araba ile geçmiyorlar. Kentin yüzünü yansıtan en fazla kullanılan caddeler en bakımsız olanları maalesef. Yoksa caddelerin isimlerini mi beğenmiyorlar, bulunduğu konumda onlara ters olabilir tabii.. Oy alınmayan bölgeye yatırım yapılmayacak şeklinde bir karar mı aldılar yoksa... Taner ALP

KISA...KISA...KISA...

- TAHRAN Caddesi’ne 5 yıldır arabamı park ediyorum. Bu zamana kadar hiç bir sorun yaşamamıştım. Ancak yaklaşık 20 gün önce trafik polisi aynı yere park ettiğim aracım için ceza yazdı. Evet ceza yazılır, ancak komik olan kaldırım üzerlerine park etmiş aynı yerdeki araçlar ve 30 mt ilerde yine aynı caddede duran araçlara ceza uygulanmamış olması. Trafik Şubesine mail attım hemen herkese adil davranmıyorsunuz vb şikayetlerimi belirterek. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğün’den gelen cevap Yaptığımız incelemelerde herkese eşit davranıldığı, rutin kontrollerde ceza işlemlerinin herkese adil olarak uygulandığı, bazı caddelerde trafiğin ve park düzeninin son derece uygun olduğu..." şeklinde. Yani masa başı cevaplar.

Emrah AYGÜN

GÜNÜN SÖZÜ

"Fakirlik ihtilallerin ve suçların anasıdır."

(Aristotales)
Yazarın Tüm Yazıları