Her yıl 300 bin İstanbullu kene paniğiyle hastaneye koşuyor

Kenelerden bulaşan KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) korkusu yazın artıyor. İstanbul’da yılda yaklaşık 300 bin kişi hastanelerin acil servislerine başvuruyor. Piknik, yürüyüş gibi nedenlerle doğayla buluşan İstanbullular, buralarda vücutlarına yapışan keneleri farkedince panik yaşıyor.

Haberin Devamı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği ile Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin geçen hafta düzenlediği toplantıda konuşan derneğin genel sekreteri Prof. Dr. Öndör Ergönül, 81 ilden İstanbul dahil sadece 4’ünde KKKA’ya rastlanmadığını hatırlattı. “İstanbul’un çevre illerinde var, ancak kentteki keneler KKKA yapanlardan değil. Bu değişmeyecek anlamına gelmiyor. Ama şimdilik panik yapmaya gerek yok” dedi. Virüsü alan 100 kişiden 80’inin hastalığı belirtisiz geçirdiğini, 20’sinin ise hastalandığını belirtti: “KKKA vakalarındaki artış sürüyor. Son 3 ayda 400 yakın KKKA vakası, 30’a yakın ölüm var. Bu devam eden bir salgın. Buna rağmen Anadolu’da hâlâ ‘bizim keneler hastalık yapmaz’ deniyor. Hatta bize ‘Kenelerin öldürdüğünü siz çakarıyorsunuz, ölenler vadesi gelenler’ deniyor...”

Haberin Devamı

GÖRDÜĞÜNÜZ ANDA KENEYİ ÇIKARIN
 
Prof. Dr. Özgönül, kenenin virüsü 3 saatte insan vücuda vermeye başladığını belirterek, “Kene farkediliR edilmez hemen vücuttan çıkarılmalı. İnce uçlu pensle, deriye en yakın yerden tutup çıkarmak en uygunu. İnce uçlu pens yoksa, cımbız, kene çıkarma kartı da kullanılabilir” diyor.
Prof. Dr. Özgönül kenelerin vücuda yapışmasını önlemek için pantolonun çorap içine sokulması, uzun kollu gömleğin yakası da iliklenerek giyilmesi, açık renkli giysilerin tercih edilmesi, kene koruyucu ilaçların sürülmesini öneriyor. Dönüşte de vücudunuzu kene kontrolünden geçirin.

İstanbul’da şimdilik KKKA yapan kene yok

Sağlık Bakanlığı 2002’den bu yana vaka görülen 20 riskli ili belirledi. KKKA riski açısından riski hiç değişmeyen Kelkit Vadisi üzerindeki bu iller Tokat, Sivas, Yozgat, Amasya, Kastamonu, Çankırı, Artvin, Erzurum, Erzincan, Ardahan, Samsun, Bolu, Karabük, Giresun, Bingöl, Tunceli, Ordu, Çorum, Gümüşhane ve Bayburt. Ancak 81 ilden sadece 4 ilde (bunlardan biri de İstanbul) KKKA’ya yol açan kene henüz bulunmuyor.

KENE KOVUCU ETKİLİ Mİ?

Sağlık Bakanlığı yetkilileri bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Bunların etkili olabilmesi için bütün giysiye yedirilmesi gerekiyor. Aksi halde bir faydası olmuyor. Giysinin belirli bir bölgesine sürülen kovucular keneleri daha da saldırgan hale getirebiliyor.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN BAŞI 7 ENFEKSİYONLA DERTTE

Türkiye’de KKKA dışında ciddi halk sağlığı sorunu oluşturan altı kritik enfeksiyon daha bulunuyor: Hantavirüs enfeksiyonları, tatarcık ateşi, batı Nil ateşi, El Hurma kanamalı ateşi, tularemi ve viresal layşmanyaz... Fare, sivrisinek, tatarcık ve başıboş köpeklerden insanlara bulaşan bu hastalıkların ortaya çıkmasında çeşitli faktörler sorumlu tutuluyor. Küresel iklim değişiklikleri, kuraklık, yoksulluk, ticaretin ve seyahatlerin artması, tarımsal arazilerin niteliğinin değişmesi ilk akla gelenler. Bu hastalıkların ortak özelliği, halsizlik, yorgunluk, yüksek ateş ve özel organ tutulumu. Çoğunun tedavisi ve aşısı yok. Daha da kötüsü öldürücü olabiliyor.
 

Yazarın Tüm Yazıları