Her Kosovalı'yı doğarken öldürmek

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Sırplar'ın Kosova'daki etnik temizliğe bahane diye sundukları nüfus istatistikleri aslında zulmün yakında demokrasi denizinde boğulacağı yolunda umut işaretleri de barındırıyor.

Neredeyse ‘‘Tek ülke, tek halk, tek önder’’ felsefesiyle harekete geçerek Boşnak ve Hırvatlar'ı tasfiyeye uğratan Sırplar, Arnavut nüfus artışına çare bulamıyor. Bugün Kosova'da ezici çoğunluğuna sahip Arnavutlar'ın önümüzdeki beş yıl içinde Yugoslavya'daki toplam nüfusun yüzde 50'sini oluşturması bekleniyor.

* * *

Bu yüzden nüfusbilimci Zzivorad İgich Kosova için ‘‘Güney Sırbistan'daki nüfus bombası’’ ifadesini kullanıyor.

Tekrar ediyoruz, İgich'in resmi hükümet politikasını aklamaya yönelik rakamları hiçbir halde etnik temizlik katliamlarını haklı kılmaz...

Ama geleceğe ışık tutabilir.

Resmi kayıtlara göre eski Yugoslavya'daki nüfus kompozisyonu 1950'li yıllardan itibaren değişti. Arnavutlar'ın yaşadığı Kosova ve civarındaki yörelerde nüfus hızla artarken, Sırp yoğun merkezlerde nüfus geriledi.

1981-1991 arası on yıllık dönemde Sırbistan Cumhuriyeti'nin nüfusu toplam 478 bin kişi arttı. Bu artışta aslan payı 370 bin kişiyle Kosova'ya aitti. Merkezi Sırbistan'daki nüfus artışı sadece 130 bin kişiyle sınırlı kaldı, Voyvodina'daki Sırplar'ın sayısı artmak bir yana 22 bin kişi düştü.

* * *

1994 yılında Sırbistan Cumhuriyeti'nde nüfus 9 milyon 903 bine ulaştı. Yıllık artış hızı yüzde 2.9 olarak ölçüldü.

Kosova'nın 2 milyon 98 bin kişi olarak varsayılan nüfusunun ise yıllık yüzde 17.1'lik hızla büyüdüğü hesaplandı.

Bu rakamlar yılda 55 bin bebeğin doğduğu Kosova'da nüfusun her 20 yılda bir ikiye katlanacağını gösterdi.

Sırp Cumhuriyeti'nde 60 yıllık nüfus seyri de aynı eğilimi sergiledi: 1931-1991 döneminde Sırp ve Karadağ nüfusu 4 milyon 195 bin kişiden 6 milyon 765 bin kişiye yükseldi, yüzde 60 arttı. Oysa 355 bin kişilik Arnavut nüfusu beş katına çıkarak bir milyon 674 bine tırmandı.

Artış hızları arasındaki bu büyük fark, önümüzdeki beş yılda Kosova sınırları dışındaki dengeyi de değiştirecek. Sırp Cumhuriyeti'nin yarı nüfusu Arnavut kökenli olacak.

* * *

Şimdi bu rakamlara göz atıp, ‘‘Sırplar korkmakta haklı’’ diyenler, katliamı haklı değilse bile ‘‘mantıklı’’ bulanlar çıkabilir...

Oysa aynı rakamlar, Sırplar'ın Arnavutlar'ı doğdukları hızdan daha süratli öldürmedikleri takdirde beş yıl sonra savaşı yitireceklerini gösteriyor. Çünkü hiçbir ülkede nüfusun yarısı soykırıma uğratılamaz. Demek ki Arnavutlar da dahil hiçbir etnik grubu ‘‘kesmek’’ çözüm sağlamıyor.

Hatta aksine Balkanlar gibi sorunlu bir coğrafyada nüfus kompozisyonu ile oynamak kimseye yaramıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sırplar, Arnavutlar, Türkler aynı topraklarda ‘‘cemaat’’ düzeninde komşuluk etti. Sosyalist rejim etnik çatlakları yapıştıran tutkal oldu.

Şimdi aynı mozaiği sadece demokrasi bir arada tutabilir.

Hırvatlar'la itişen, Boşnaklar'a soykırım uygulayan Sırplar'ın beş yıl sonra kendi anavatanlarında azınlık statüsüne düşecek olmaları takdiri ilahi veya rastlantı sayılmaz. Mozaiği parçalamanın bedelidir.

O yüzden totaliter üsluplu Sırp milliyetçiliğine karşı çıkarken neo-osmanlı kafası işe yaramaz. Tek ölçü insan hakları ve demokrasidir. Arnavutlar için olduğu kadar Sırplar ve hatta unutulan Kosova Türkleri için de toprak yerine demokrasi talep edelim...













Yazarın Tüm Yazıları