Her annenin sütü olur! Pes etmeyin

Anne sütünün yerini tutacak başka bir gıda maddesi yok.

Sadece besleyici değeri değil, hastalıktan koruması, anne-bebek ilişkisi, çocuğun mental gelişimi gibi sayısız katkısı nedeniyle yenidoğanlar için vazgeçilmezler arasında yer alıyor.

Bebeğe ne zaman meme verilmeli?

- Bebek ister normal doğum ister sezaryenle doğmuş olsun, hemen meme verilmeli. Hassas zaman dediğimiz bu anda, bebek emmeye çok isteklidir. Annenin kucağı ve meme emmek, bebeğin yaşadığı doğum şokunu atlatmasına yardım eder. Sakinleşir ve rahatlar. Anneyle bebek arasında ömür boyu devam edecek bağ kurulur. Meme uçlarının emmeyle uyarılması esnasında salgılanan hormonlar ilk süt dediğimiz ve bebek için çok önemli faydalar sağlayan kolostrum gelişini çabuklaştırır.

Anne sütü doğumdan kaç saat sonra gelir?

- Gebelik başladığı andan itibaren meme dokusundaki süt üreten hücrelerde faaliyet başlar. Bazen gebeliğin altı-yedinci aylarında süt gelebilir. Yani daha anne adayı emzirme kararı vermeden süt üretimi başlar. Bebek doğduğunda emzirme yapılan ilk günlerde, yaklaşık ilk beş gün ilk süt (kolostrum) gelir. 5-15’inci günlerde geçiş sütü ve 15’inci günden itibaren salgılanan süt olgun insan sütüdür.

Bebeğin sürekli emmek istemesi normal mi?

- İlk ay bebek sürekli emiyormuş gibi gelebilir! Ama böyledir, düzen kurmak, saatli vermek gibi bir strese ne kendinizi ne de bebeğinizi sokmayın. İlk günler için düzen düzensizlik, program, programsızlıktır! Merak etmeyin böyle devam etmez. Bebek emmeyi öğrendiğinde, daha az hava yutmaya başladığında, sütünüzün de çoğalarak akışı rahatladığında, bebek emme düzenini kendiliğinden oluşturur.

Emzirmeden önce meme nasıl hazırlanır?

- Gebelik sırasında meme uçları emzirmeye hazırlanmaya başlar. Renk koyulaşır, yağ ve koku salgılayan küçük tomurcuklar oluşur. Uçlar vücudun sinir uçları ve kan damarlarından en zengin ve duyarlı noktalarıdır. Emmek, göğüs uçları için bir travma. Gebelikteki değişikliğe rağmen meme uçlarında hassasiyet artmış, kuruma kabuklanma kaşıntı oluşmuşsa, bitkisel içerikli, rahatlatıcı, onarıcı kremler kullanılabilir. Kesinlikle sabun sürülmemeli. Suyla yıkanmalı. Ama bu temizlik abartılı olmamalı.

Bazı anneler "sütüm yok" der... Olmayabilir mi?

- Sütün olmaması diye bir durum söz konusu değil. Hatta sütün bileşenleri bebeğin ihtiyacına göre gün içinde farklılıklar gösterir. Normal doğan bir bebekle, pramatür doğan (zamanından önce dünyaya gelen) bir bebeğin annesinin ürettiği süt bile farklıdır. Doğum yapmamış bir kadın dahi bebek emzirse, belli bir süre sonra göğüsleri süt üretmeye başlar. Meme uçlarına emme uyarısı verildiğinde beyne giden mesaj, hipofiz bezi tarafından süt salgısını arttıran, laktojenik hormonun artmasını sağlar. Her emzirme uyarısı kanda bu hormonu 10-20 kat arttırır. Süt azaldığında anne yaşamına bir bakmalı. Çok mu yorgun, uykusuz mu, beslenmesine dikkat etmiyor mu, yeterli sıvı almıyor mu, stresi mi var? Bunları gözden geçirip, gerekli yardımı aldığında ve daha sık emzirdiğinde süt verimi mutlaka artar. Maalesef etrafımızdaki kişiler anneyi biberona ve süt formülü verdirmeye ikna etme çabası içinde. Anne emzirme konusunda doğru bilgilere sahip olmalı.
Yazarın Tüm Yazıları