Hekate Tapınağı

"1992 yılında Lagina Hekate kutsal alanındaki altarda yapılan kaçak kazıda açığa çıkarılan ve üzerinde çift yönlü boğa protonu bulunan mermer bir mimari parçanın kaçakçılar tarafından koparılıp götürülmesi, bizim Laguna Hekate kutsal alanında arkeolojik çalışmalara başlamamıza neden olmuştur."

Bu sözlerle başlayan "Lagina" adlı kitapta, Prof. Dr. Ahmet A. Tırpan ve Yrd. Doç. Dr. Bilal Söğüt, Hekate Tapınağı’nın ortaya çıkarılması sırasında yaşadıklarını ve gözlemlerini ilginç fotoğraflarla süslemişler.

Anlatımlarında arkeoloji dilini kullanmakla birlikte herkesin anlayacağı ve bilgileneceği bir üslup kullandıkları için keyifle okunuyor. Fakat ne yazık ki, bu kitabı kitapçılarda bulabilmeniz mümkün değil. Ancak yolunuz Muğla’ya düşerse Yatağan’dan Bodrum’a giden yol üzerinde "Lagina" adlı sarı tabeladan içeri girip Hekate Tapınağı’na gitmeniz ve kitabı oradan almanız gerekecek. Aslında bu tapınak özel olarak gidilip görülecek yerlerden biri. Çünkü şimdiye kadar ortaya çıkarılmış Hekate tapınaklarının en büyük olanı. Üstelik bir Anadolu Tanrıçası olan Hekate’nin pek bilinmeyen özellikleri karşısında hem heyecan duyacak, hem de geçmişin karanlıklarından toprak üstüne çıkarılmış ve ayağa kaldırılmış sütunlar arasında gezerken zihinsel olarak geçmişe yolculuk yapabilme fırsatını yakalayacaksınız.

Geçen yıl büyük bir törenle ziyarete açılan Hekate Tapınağı’na çok arzu ettiğim halde gidememiştim. Fakat geçenlerde tapınağı görme fırsatım oldu ve müthiş etkilendim. Karanlık Ay’ın Tanrıçası Hekate, üç farklı yüzle betimleniyor. Çünkü Ay’ın gözükmediği zaman Eski Ay’ın bitimi ve Yeni Ay’ın çıkmak üzere olduğu zamandır. Yani ölüm ve doğum aynı anda mevcuttur. Doğumdan sonra Dolunay gelir ve en parlak, en verimli ve kendini tam olarak gösterdiği zamandır.

Hekate için yapılan törenler dolunayda gerçekleşiyor. Özellikle kış mevsiminin başlangıcı olan zamanın Dolunay günü. Kış mevsiminin başlaması ölümü sembolize ederken Dolunay ise büyümenin doruk noktasını işaret ediyor. Ve en eski zamanlarda böyle bir günde Hekate’nin doğum günü adına törenler düzenleniyor. Ben de bu eylül sonunda öğrencilerimle birlikte Hekate Tapınağı’nda olmayı planlıyorum. Üstelik bu yıl mevsim geçişinden hemen iki gün sonra Ay Tutulması olacağı için özellikle burada olmak istiyorum.

Sürpriz aşklar

Sorumlulukların arttığı bir dönem. İsteklerin ortaya konulmasını zorlaştıran olayların baskısı şiddet ve öfkeli davranışların açığa çıkmasına neden olabilir. Ancak baskı duygusunun yaratacağı ilginç çözümler son derece dikkat çekici ve etkileyici olacak. Kaygılar ve endişelerle birlikte sürpriz aşkların ortaya çıkacağını işaret eden gökyüzünün konumu isteklerin değişeceğini gösteriyor.
Yazarın Tüm Yazıları