Hedef: İyi yaşlanmak

2000’li yıllara girerken tıp dünyası büyük bir heyecan dalgası yaşadı. Sebebiyse özellikle Amerikalı bazı uzmanların yaşlanmayı durdurabilecekleri, hatta tersine bile çevirebileceklerini iddia etmeleriydi.

Haberin Devamı

Amerikalı uzmanlara göre, birkaç yıl sonra vizyona girecek olan Benjamin Button’un bilimkurgu filminde yaşadıklarını gerçek hayata da aktarmak mümkündü.
Bu uzmanların bazıları biraz daha ileri gidip akıl almaz tedaviler bile geliştirdi. Hatta birileri insanoğlunun bin yıl bile yaşayabileceğini, yaşlanmanın doğal bir süreç değil de bir hastalık olduğunu iddia etti. Ne var ki çok geçmeden anlaşıldı ki “yaşlanmayı yavaşlatmak”, daha doğrusu “iyi yaşlanmak” mümkündü ama yaşlanmayı durdurmak, hele hele tersine çevirmek en azından şimdilik imkânsızdı.

ANTİ-AGING Mİ, İYİ YAŞLANMAK MI?

Yaşlanmayı yavaşlatma çalışmaları, “anti-aging tıbbı” olarak biliniyor. Bu amaçla çalışan doktorlar da kendilerini “anti-aging uzmanları” olarak tanımlıyor. İtiraf etmeliyim ki anti-aging tıbbına 20 yıl önce ben de ilgi duydum. 90’lı yılların ortalarında bu işle uğraşan ve dünya çapında ün kazanan birçok kliniği ziyaret ettim. Montreux’deki Prairie Clinic, Arizona’daki Canyon Ranch, Florida’daki Bridgend Clinic ve New York’taki Hilton Head Clinic bunların başta gelenleriydi.
Bu kliniklerde yaşlanma sürecini yavaşlatmak isteyenlere şelasyon (chelation) tedavisinden oksiterapik uygulamalarına (hiperbarik oksijen tedavisi), antioksidan desteklerden vitamin kokteyllerine, bitkisel karışımlardan hormonlara (özellikle büyüme hormonu ve DHEA) değişik uygulamalar yapılıyordu. Anti-aging uzmanlarına göre ilk sonuçlar memnuniyet vericiydi ve böyle giderse 100 yıllık yaşam hayaline ulaşmak içten bile değildi!
Yaşlanmayı geciktirme çalışmalarına bir süre sonra beslenme uzmanları da katıldı. Başta “Zone diyeti” olmak üzere pek çok “ömür uzatan diyet planları” geliştirdiler. Bu furyaya çok geçmeden egzersiz terapistleri veya aktivite uzmanları diye bilinen kişiler de katıldı -Amerika’daki Cooper Institude gibi- ve bunlar da “yaşlanmayı geciktirici egzersizler” geliştirdiler. Kısacası herkes elinden geleni yapmaya, bu çorbada un, tuz, yağ ya da şeker olmaya çalıştı.

Haberin Devamı

HEDEFİNİZ İYİ YAŞLANMAK OLMALI

Bu heyecan dalgası zamanla yatıştı, fırtına iyice duruldu. Şimdi daha akılcı değerlendirmeler yapılıyor. Görüldü ki “yaşlanmak biyolojik bir süreçtir” ve bazılarının iddia ettikleri gibi “hastalık” filan değildir. Eğer iyi yaşlanmayı başarabilir, doğal yaşlanmanın ortaya çıkardığı bazı yıkıcı ve kronik sağlık sorunlarına yol açan değişimleri kontrol altında tutabilirseniz hem ömrünüz uzamakta hem de yaşam kaliteniz artmaktadır.
Özetle modern tıptan, yani bilimden ayrılmadan ama tamamlayıcı ve geleneksel tıbbın binlerce yıllık deneyimini de yok saymadan biyolojik, kronolojik veya psikolojik yaşlanmanızı yavaşlatmanız, daha da önemlisi kendinizi bedensel ve ruhsal olarak güçlü hissetmeniz bir ölçüde sizin de elinizdedir.
Bugün ve önümüzdeki haftalarda cumartesi günleri bu sayfada size iyi yaşlanmanın sağlıklı ve keyifli bir yaşlılık sürmenin yol haritasını açıklamaya, kolay uygulanabilir, herkesin her yerde yapılabileceği bazı tavsiyelerde bulunacağız. Umarım yararlanırsınız.

BİR TEST

Haberin Devamı

Yaşlanma hızınızı ölçün

1 Günde 5-8 bardak su / meyve suyu / bitki çayı içiyor musunuz?
2Gece 22.30’dan önce uykuya geçip
verimli uyuyor musunuz?
3 Günlük egzersiz yapıyor musunuz?
(Dans, koşma, yürüme)
4Sınırsız yemek yeme alışkanlığınızı önleyebildiniz mi?
5Duygularınızı özgürce dışa vurabiliyor musunuz?
6Kendinizi değerli bulup, kendinize iyi bakıyor musunuz?
7Diyetiniz dengeli mi?
(Balık, meyve, sebze, tahıl)
8Hayvansal yağlar yerine zeytinyağını tercih ediyor musunuz?
9Vejetaryen diyet yapıyor veya
haftada 1-5 kere balık yiyor musunuz?
(kırmızı et yerine)
10Antioksidan katkılar kullanıyor musunuz?
11Solunum egzersiz teknikleri
kullanıyor musunuz?
12Kendinizi beğendiğimizi ifade etmekten korkmuyorsunuz değil mi?
13Kendinize gülebiliyor musunuz?
14Stresle mücadeleniz yeterince hızlı mı?
15 Sağlıklı sosyal ilişkileriniz var mı?
16Pozitif düşüncede misiniz?
17Huzurlu
musunuz?
18Düzenli diyet ile temizleme programı (detoks kürleri) uyguluyor musunuz?
19İşinizden keyif alıp yaratıcı faaliyetler gösteriyor musunuz?
2080 yaşın üzerinde sağlıklı
yaşayan aile bireyleri var mı?

Haberin Devamı

Biyolojik yaşınız için skorları toplayın
 0 – 10 Kronolojik yaşınıza 10 yıl ekleyiniz.
11 – 20 Kronolojik yaşınıza 5 yıl ekleyiniz.
21 – 40 Kronolojik yaşınız = Biyolojik yaşınız.
41 – 60 Kronolojik yaşınızdan 5 yıl çıkarınız.
61 – 80 Kronolojik yaşınızdan 10 yıl çıkarınız.   

Dr. Michael Roizen’den alınmıştır. 

Cevaplarınızın skorları:
Asla: 0,
Ender: 1,
Seyrek: 2,
Sık: 3,
Alışkanlık: 4

HATIRLATMA

Yaşlılığı hızlandıran işyeri alışkanlıkları

- Aşırı mükemmeliyetçilik
- Sevilmeyen / istenmeyen görevleri üstlenme, aşırı iş yüklenme
- Yetersiz / hatalı iletişim
- Motivasyon eksikliği
- Amaçları ve öncelikleri belirleyememek
- Aynı anda çok fazla işi yapmaya çalışmak
- Ayaküstü atıştırmak / öğle yemeğini atlamak
- Masa başı araları vermemek
- Masa başı egzersizleri yapmamak
- Gereğinden çok ciddi iş ortamı oluşturmak
- Aşırı kahve – çay içmek
- Yetersiz su tüketmek
- Görevlendirmede kıskançlık yapıp her işi üstlenmek, iş paylaşmayı ihmal etmek
- Takım çalışması eksikliği
- Öğle tatillerinde yürüyüş yapmamak
- İşe erken gelip geç çıkmak
- Tatil günlerinde de çalışmak

Haberin Devamı

Yaşlanma sebepleri

1. Kan şekeri yüksekliği: Kan şekeri yüksekliği dokuların şekerlenmesine (glikasyon / glikozilasyon) ve doğal yapısının bozulup erken tahrip olmasına ve dokusal iltihaba yol açar.
2. Serbest radikal fazlalığı: Aşırı serbest radikal yükü hücre duvarında ve hücre içi organcıklarda hasara, hücre ve dokuların erken yaşlanmasına, çabuk eskiyip fonksiyonlarını yeterince yapamamalarına sebep olur.
3. Yoğun stres ve bunaltı hali: Kötü stres erken yaşlandırır. Bağışıklık cevabını bozar, damar yaşlanmasını hızlandırır. Kan basıncı, kan şekeri kontrolünü güçleştirir.
4. Aşırı kalori, yağ ve protein, gereğinden çok gıda tüketimi: Gereğinden çok yemek, kalori değeri yüksek besinlerle beslenmek, özellikle hayvansal yağları ve hayvansal proteinleri fazla kullanmak erken yaşlandırır.
5. Çok fazla insülin: Özellikle kilo fazlalığı, yüksek kan basıncı, kan kolesterol ve trigliserit yüksekliği sorunu olanlarda, aşırı karbonhidrat (şeker) tüketenlerde kanda insülin miktarı çok artar. Aşırı insülin seviyeleri, insüline karşı direnç ve hızlı yaşlanma ile birliktedir.

Yazarın Tüm Yazıları