Hayri Çetinkaya: Borsa büyüklerle 17 binin üzerinde

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalarda özellikle borsada dün iki günlük takas hesapları ve kredili satışlar için kritik bir gündü. Borsa böyle bir günde, 17 bin puanın üzerindeki seyrini, bir önceki güne göre, küçük çapta da olsa artarak korudu.

Borsa endeksi dün 120 puan artarak 17 bin 344 puandan kapandı. İMKB 100 endeksinde artış, ortalama yüzde 0.7 oranında oldu. Borsanın, 17 bin puanın üzerindeki seyrini, gerçekleşen işlem hacmi de destekler nitelikte.

Keza önceki gün 500 trilyona dayanan işlem hacmi, dün yüzde 22 daha artarak, yaklaşık 612 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Bu hacim, bir süre öncesinde yakalanan katrilyonluk rakamlara kıyasla çok yüksek olmasa da, 200-300 trilyonluk hacimlere göre, tatmin edici bulunuyor.

Borsa dün 17 bin puanın üzerinde büyük holding ve banka hisseleri ile tutunduğu söylenebilir. Uzun ve orta vadeli yatırımcıların borsadaki gelişmeleri izlemekle yetinirken, günlük oyuncuların biraz daha aktif olduğu gözlendi. Günlük kazanç peşinde koşan bu oyuncuların da, al-sat için derinliği olan, kolay girip çıkabilecekleri hisseleri tercih ettikleri gözlendi.

Borsada, 9 günlük bayram tatili öncesinde dün yapılan işlemlerin Takasbank ödemeleri yarın gerçekleştirilmek zorunda. Bu yüzden, tatil boyunca hisse senedi yerine nakitte kalmak isteyenler veya kredili işlem yapan yatırımcıların, krediden çıkmaları için dün son gündü. Küçük çaplı da olsa kredili müşterilerin ve tatil öncesi nakit ihtiyacı için yapılan satışlara karşın borsanın, dün 17 bin puanın üzerindeki seyrini koruması, bayram sonrasına yönelik olumlu beklentilere bağlanıyor. Özelleştirmenin hızlanacağı tatil sonrasında, faizlerin biraz daha düşmesi bekleniyor. Petrol Ofisi'nden sonra Nisan başında Tüpraş'ın hisselerinin yüzde 20'sinin satılacak olması ve GSM ihaleleri iyimserliği artıran beklentilerin başında geliyor.

Önümüzdeki haftalara ilişkin olumlu beklentilerin etkisiyle bono faizleri de dün 1.5 puan kadar geriledi. En fazla işlem gören 2121 Şubat 2001 vadeli tahvilin faizi yüzde 36.3 puana indi.

Yazarın Tüm Yazıları