Havuzu kirletmemenin ve kirinden korunmanın yolları

Havuza girmenin mevsimi yok aslında. Ancak yazın havuz mesaisinin daha fazla olduğu da kesin.

Bu da havuza bağlı sağlık sorunlarının bu mevsimde artması anlamına geliyor. Havuzların ilaçlanmasıyla birçok istenmeyen mikroorganizmayla başetmek mümkün. Buna rağmen

bazı mikroorganizmalar klora direnç gösteriyor. Hele hele bu ilaçlama layıkıyla yapılmıyorsa risk de artıyor. İlaçlama havuzların temizliğinin sağlanmasında gözardı edilemeyecek önemli bir faktör. Yine de havuzdan yararlananların da kirlenmesine katkıda bulunmamak adına bazı kurallara dikkat etmesi gerekiyor.

Havuz suyunda birçok mikroorganizma bulunabilir. Eğer yüzdüğünüz havuzun suyunda criptosporidyum, giardia, e.coli ve shigella gibi dışkı yoluyla bulaşabilecek ateşli ishallere yol açan mikroplar varsa, bu suyu yutarsanız hastalanmanız kaçınılmaz olacaktır. Klorlama mikroorganizmaların büyük bir kısmını yok edebilir. Ancak klora karşı dirençli olanlar da vardır aralarında. Örneğin criptosporidyum’lar. Ayrıca klorun mikroorganizmaları yok edebilmesi zaman alır. İlaçlama gereken zamanda, gereken miktarda yapılmadığında etkisi olmaz.

Aşağıdaki noktalara dikkat ederseniz hem kendinizi hem de sizden sonra havuza girecekleri olası bulaşmalardan koruyabilirsiniz:

Çocuğunuz veya kendiniz ishalli iken havuza girmeyin.

Havuzda su yutmamaya veya ağzınıza su almamaya dikkat edin.

Yüzmeden önce duş alın ve tuvalete gittikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.

Çocuklarınızı belli aralıklarla tuvalete götürün.

Çocuğunuzun altını tuvalette değil havuz başında değiştirin.

Çocuğunuzun altını sabunlu suyla yıkayın.

1 yaşından küçük çocukları havuza sokmayın

Bir yaşının altındaki çocuklarınızı havuza sokmamaya özen gösterin. Çocuğunuz havuzda titremeye başlarsa dışarı çıkarıp kurulayın. On dakikayla başlayarak alıştıra alıştıra suya sokun. Küçük bebeklerinizi 30 dakikadan fazla suda tutmayın. Çocuğunuzda deri şikayetleri varsa klorun zarar verip vermeyeceğini doktorunuza danışın. Çocuğunuz hastaysa yüzmeye götürmeyim.

Havuz suyunun temiz olduğundan emin olmak için şunlara dikkat edin:

Temiz bir havuzda suyun dibi net görünür.

Havuz kenarındaki taşlar yapışkan veya kaygan olmamalı.

İyi klorlanmış suyun az bir kokusu olur. Aşırı kimyasal kokusu sorun olabileceğini gösterir.

Havuz pompaları ve filtre sistemleri çalışıyorsa ses yapar, bu sesi muhakkak duymanız gerekir.

Havuz görevlilerinden iki günde bir Ph ve klor seviyesinin kontrol edilip edilmediğini ve son tespit edilen değerleri öğrenebilirsiniz. (Normal PH: 7.2-7.8, normal klor:1-2 partikül/1 milyon olmalıdır.)
Yazarın Tüm Yazıları