Hareketli bir dönem başlıyor

Sosyal aktivitelerin hareketlendiği bir gün.

İlişkilerin önem kazanacağını işaret eden gökyüzünün konumu, bugün duyguların çeşitleneceğini gösteriyor. Uyum ve ahenk ihtiyacının artmasıyla birlikte, ortaya çıkan karışıklıklar daha fazla göze batacak. Aynı zamanda sanat ve estetik duygular da canlanacak. Gecenin ilerleyen saatlerinde Mars burç değiştiriyor ve İkizler burcuna giriyor. Böylece son derece hareketli bir dönem başlıyor. Yolculuklar, eğitim ve haberleşmelerin dikkat çekici olacağı bir döneme giriliyor.

KİTAP

Papatyanın İzleri

Baharla birlikte salınmaya başlayan kırların en birinci süsü papatyaların şifaları saymakla bitmiyor. Müheyya İzer (Türkiye’nin ilk diplomalı yogisi) papatyalar adına bir kitap hazırlamış.

"Papatyanın İzleri" aslında 1994 Mart’ında yayınlanmış. Bu nedenle biliyor olabilirsiniz, ama bilmiyorsanız mutlaka alın. Çünkü hemen elinizin altında bulunduracağınız kitaplardan biri. Tabii papatyalarınızla birlikte.

Kitabın önsözünde Müheyya İzer şöyle diyor:

"Papatya hakkında en ilgi çekici bilgiyi kuşkusuz ki Nicholas Culpeper vermiştir. Bitkinin tüm özelliklerini saydıktan sonra der ki; ’Papatya o kadar etkili bir bitkidir ki; bedenden çıkan taşı ister böbrekten, mesaneden ya da safra kesesinden olsun, kurutulmuş papatya çiçeğine gömülürse bir süre sonra taş erir, hem de çok kısa bir zaman içinde.’ Yalnız bu son cümle için olsun bu küçük kitabı yazmaya değmez mi?"

Bence de değer. Üstelik kadim zamanlardan ortaçağa ve günümüze kadar doğal ilaçları kısaca inceleyip papatyaların türlerinden toplanma, yetiştirilme ve kullanma şekil ve yerlerine kadar bilgilendirmiş.

Papatyayı kullanma yöntemleri, hazırlanış biçimleri öylesine pratik ve hemen herkesin kolaylıkla başarabileceği türden ki, insanın hemen gidip evini papatyalarla doldurası geliyor. Bahar gelir gelmez ilk iş olarak papatyalardan bir demet hazırlayacağım.

Ayrıca ağız kokusundan anjine, araba tutmasından artrite, basurdan (hemoroid) böbrek yetersizliğine, ruhsal çöküntüden dişetleri ağrısına, egzamadan hazımsızlığa, ishalden kabızlığa, karaciğer rahatsızlığından larenjite, nevraljiden romatizmaya, uykusuzluktan varise ve daha pek çok rahatsızlığa nasıl şifa olduğunu anlatıyor.

Doğrusu papatyanın şifalı bir bitki olduğunu biliyordum, ama bu kadar değil. Kitap sayesinde öğrendim, size de tavsiye ederim.

Türkiye’deki Tarihsel Adlar

Her şeyin adını merak ederim ve öğrenmek isterim. İsim hafızası zayıf biri olarak bu merakım tuhaf gelebilir, fakat araştırmacı ruhum bilinen yerlerin eskiden hangi adla anıldığını bilmek için yanıp tutuşuyor. Hele bir de okuduğum mitoloji, efsane veya tarih kitabıysa o zaman merakım daha da fazlalaşıyor. Kitapta adı geçen yerlerin şimdi nerede ve hangi isimle bulunduğunu merak ediyorum. Daha ötesi gidip görmek istiyorum. Hatta hiç unutmuyorum, okuduğum bir kitapta İstanbul sınırları içinde bulunduğunu anladığım çok eski bir tapınaktan söz ediliyordu. Bütün gayretime rağmen tam olarak yerini bulamamış ve bunun sıkıntısıyla bir süre dolaşıp durmuştum. Sonra Bilge Umar’ın hazırladığı "Türkiye’deki Tarihsel Adlar" kitabıyla karşılaşınca çok sevinmiştim.

İnkılap Kitapevi’nin 1993 yılında yayınladığı kitap Türkiye’nin tarihsel coğrafyası ve tarihsel adları üzerine alfabetik bir inceleme. Üstelik isimlerin kullanılış biçimleri ve değişen anlamlarıyla ilgili açıklayıcı bilgiler veriyor.
Yazarın Tüm Yazıları