Hapşırıktan zatürree kapmayın

Uçakta, otobüste, vapurda hastanın öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya karışan damlacıklardan zatürree kapabilirsiniz. Mikrop içerebilen bu damlacıkları solumak hastalıkla buluşmak anlamına gelebiliyor.

Haberin Devamı

Zatürree, tıbbi adıyla pnömoni, mikroplar veya kimsayallar nedeniyle akciğerlerin iltihaplanması demek. Vücut direnci yüksek gençlerde başedilmesi nispeten kolay hastalık, ileri yaşlarda ölüme yol açabiliyor. Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. İlkay Keskinel, “Zatürree, genellikle, mikrop içeren damlacıkların hasta kişinin öksürmesi, hapşırmasıyla havaya karışması ve kişinin bunu solumasıyla bulaşıyor. Ayrıca ağız, burun ya da boğazda hastalık yapmadan yaşayan bazı mikroplar, vücut direncinin düşmesini fırsat bilip hasta edebiliyor” diyor.
Yaşlı, kronik böbrek, kalp veya solunum yolu hastalığı olan, diyabetli, bağışıklık yetmezliği bulunan (AIDS hastaları, doğumsal bağışıklık bozukluğu olanlar gibi), sigara içenler ve alkolikler özellikle risk altında. Bunun yanı sıra zatürree, gripten sonra da gelişebiliyor. Bir de klima sistemleri, su kaynakları ya da birikintileri de zatürreeye yol açan “lagionella” adlı bakteriyi barındırabiliyor.

Haberin Devamı

SİGARA CİĞERİ YORUYOR

Zatürreeden korunmada genel sağlık tedbirlerine uyulmasının yararı büyük. İyi beslenmek ve sigaradan uzak durmak da önemli. Özellikle soğuk havalarda, kapalı ve kalabalık ortamlarda enfeksiyonların yayılması kolaylaşıyor. Zatürreeye neden olan mikroplar hava yoluyla yayılabileceğinden bu tür yerlerde mümkün olduğunca bulunulmaması ve kapalı ortamların sık sık havalandırılması öneriliyor.

AŞISI VAR

Her zatürree aynı mikrobik etkenlerle ortaya çıkmıyor. Zatürreenin yaklaşık yüzde 80’inden “pnömokok” bakterisi sorumlu. Aşı pnömokok bakterisine karşı koruyor. Pnömokok aşısı, bu bakterinin çeşitli tiplerini içeriyor. Bağışıklık yetmezliği olan, kronik hastalıkları bulunan ve 65 yaşın üzerindeki ve dalağı alınmış olanlara zatürree aşısı öneriliyor.

Atipik zatürreeye dikkat

Zatürree öksürük, balgam (genellikle koyu renkli) ateş, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve kimi zaman kan tükürmeyle kendini belli ediyor. Ancak bir de “tipik olmayan zatürree” var. Bunda ateş fazla ön planda değildir. Baş, vücut ve eklem ağrıları hatta karın ağrısı yapabiliyor. Öksürük ya kuru ya da az miktarda balgamla seyrediyor.

Yazarın Tüm Yazıları