Hamileler nasıl uçmalı

Hamilelik, kanın pıhtılaşma riskini artıran durumlardan. Uçakla yolculuk da öyle. Dolayısıyla uçakla seyahat edecek hamilelerin bazı küçük önlemler almasında yarar var. Kopan pıhtı, akciğer, kalp, beyin gibi organlara giden kan akımının tıkanmasına yol açabilir.

Uçak yolculukları sırasında uzun süre hareketsiz kalmanın, kanın bacak damarları içinde pıhtılaşmaya yol açtığı üzerinde önemle duruluyor. "Trombo embolik olay" denilen bu sorunun ölümle sonuçlanabileceği de biliniyor.

Kısa adı RCOG olan İngiliz Kraliyet Obstetrisyen ve Jinekologlar Koleji’nin uçakla yolculuk edecek hamilelere yönelik ilk önerisi, uzun süre hareketsiz kalınmaması ve yeterli sıvı almak. Her iki saatte bir litre su içmeye çalışın.

Zaman zaman koridorda dolaşmanın, oturulan yerde ayak egzersizleri yapmanın yararı büyük. Kolej bunlara ek olarak varis çorabı giyilmesini de öneriyor.

Bunları unutmayın

RCOG’un önerileri hamileliğin başından başlayarak doğumdan sonraki altı haftalık zamanı kapsıyor. Gebelik dışında yaş, geçirilmiş trombo emboli öyküsü, ailede sorunun bulunması, büyük bacak varisleri gibi ek risk faktörleri varsa ek öneriler de almak gerekir. 

Gebelik dışında ek risk faktörü olmayan gebeler: Üç saatten kısa uçuşlarda bacak egzersizleri yapmalı, uçuş sırasında hareket etmeli, uçak içinde dolaşmalı, bol sıvı almaya özen göstermeli, alkol ve kafein alımını en alt düzeyde tutmalı... Üç saatten uzun uçuşlarda ise kısa süreli uçuşlardaki önerilere ek olarak diz altı varis çorabı giymeli. 

Ek risk faktörleri bulunan gebeler: Üç saatten kısa uçuşlarda bacak egzersizleri yapmalı, uçuş sırasında hareket etmeli ve uçak içinde dolaşmalı, bol sıvı almaya özen göstermeli, alkol ve kafein alımını en alt düzeyde tutarak, diz altı varis çorabı giymeli. Üç saatten uzun uçuşlarda ise yukarıdaki önerilere ek olarak uçuş günü ve takip eden günde, doktor kontrolünde düşük dozlu heparin enjeksiyonu ya da uçuştan üç gün öncesinden başlayarak uçuş günü de dahil olmak üzere günde bir kez 75 miligram aspirin almalı.
Yazarın Tüm Yazıları