Haliç'te milat: İnanalım mı?

Ayşen GÜR
Haberin Devamı

BİR okuyucu geçen hafta yazdı:

‘‘Ben Kağıthane'de Başak Konutları'nda oturuyorum. Fakat fabrikalar yüzünden huzurumuz yok. Bacalarından simsiyah dumanlar salıyorlar. Sabah erken ve akşam 17.00'den sonra görmenizi isteriz. Dereye akıtılan pis suları görün. Dere asit kaynıyor. Defalarca Kağıthane Belediyesi'ne bildiriyoruz. Mesai saatlerinde gelip bakarız, deniliyor. Lütfen duyarlı olalım. Haliç'i ve dereyi ve Kağıthane'mizi kurtaralım.’’

Bu, hepimizin rüyası. Şimdi Büyükşehir Belediyesi bize ‘‘Haliç'i kurtarıyoruz’’ diyor. İnanalım mı?

İnanmakta güçlük çekiyoruz, çünkü bu söz bize Dalan'ın sütlü-mavi gözlerinden miras. Aradan 16 yıl geçti. Kokusu gittikçe daha da madenileştiği için artık Haliç'le ilgili vaatlere inanmaz olduk.

Ama yarın yeni bir çağın başlayacağını öne sürüyor Belediye. Neye güveniyor?

Haliç'in dibindeki çamur birkaç kere tarandı, daha da taranacak.

Tersanelerin taşınması süreci başladı.

Atıksular için yatırımlar bitti. Haliç'in ve ona akan derelerin çevresine kolektörler yapıldı. Bunlar kirli atıksuları topluyor, tünellerle taşıyor. Bir bölümünü Baltalimanı Arıtma Tesisi'ne, bir bölümünü Ahırkapı'da Deniz Deşarj İstasyonu'na yolluyor, arıtıp denize döküyor.

İşte bunlara güvenilerek bugün milat ilan ediliyor.

2 Mayıs'tan itibaren Alibeyköy Deresi'nden Haliç'e Istranca'ların temiz suyu verilmeye başlandı. Amaç, Haliç'e taze kan sağlamak!

Ama sorunlar bitmiyor. Derelerin kıyısında atıklarını suya bırakan fabrikaların arıtma tesisleri yapması ve adam gibi çalıştırması gerekiyor. Belediyenin, arıtma tesisi olmayan fabrikalara verdiği süre bugün doluyor. Ne olacak? Bu fabrikalar faaliyetten men edilebilecek mi?

Bitmedi. Bir de Valide Sultan (eski Galata Köprüsü) var. Dubaları bir bariyer gibi suyun sirkülasyonunu ve temizlenmesini engelliyor.

İşte benim Haliç projesinden anladıklarım böyle.

Ben de inanıp inanmamaya karar veremiyorum.

Haliç'i çok seviyorum, hayal kırıklığına uğramak istemiyorum.

Ayrıca Belediye'nin vaadi doğru çıksa iyi olur; çünkü biz (yani İSKİ) Haliç projesine bugüne kadar 500 milyon dolar ödedik.

Yazarın Tüm Yazıları