Hafta sonu sporcuları

SON yıllarda genç erkek ve bayanların yanı sıra 50 yaş üzerinde de hafta sonlarında spor yapma merakı (bilhassa yürüyüş) arttı.

Bunun yanı sıra ekonomik seviye yükseldikçe, ferdi sporlara yönelmenin arttığı görülmekte. En çok yapılan spor türleri ise yürüyüş, yüzme, bisiklet, jogging ve tenis.

Spor yapımında çoğunlukla hafta sonu seçilir, ancak haftanın diğer günleri de spor yapılır. Egzersiz düzeni yönünden, zayıf oldukları için sporcularla mukayese edildiklerinde yüksek ve artan oranda sakatlanma riskleri mevcuttur. Bu tür sporlarda sakatlanma oranı yaş arttıkça yükselir.

Spor düzgün yapılmadığında, adale, tendon ile bağların gerginliği ve kemik dansitesi azalır. Kısmi spor yapanlarda, ani ve kuvvetli güç harcamaları yada zorlamalar akut ve travmatik zedelenmeyle sonuçlanır. Tekrarlayan aktivitelerde Ms koşu, bisiklet, tenis ve yüzmede, adale, tendon ve bağlar çabuk yorulur, ufak zorlamalar ile enflamasyon, fazla yüklenme zedelenmeleri, adele ile tendon yırtılmaları olabilir.

Uygun program şart

Hafta sonu sporcusu, yaralanma riskini azaltmak için kendini ve vücudunu alıştırmak ve geliştirmek zorundadır. Düzgün olarak yüklenme artırılmalı, esneklik ve kuvvetlendirme çalışmaları yapılmalıdır.

Bazen hafta sonu yapılan halı saha maçları ile iddialı tenis maçlarında, aşırı zorlama sonrası sakatlanma risk oranı artmakta. Düzgün ve muntazam yapılacak aerobik egzersizler ile hafta sonu sporcusu, bu sporlara alışır ve yaralanma risk oranı giderek azalır.

Aralıklı aşırı güç harcanan sporlarda, adale rahatsızlıkları fazla görülür. Çevresel faktörler de sakatlıkları etkiler. Ms, aşırı sıcaklarda dehidratasyon yani aşırı sıvı kaybı sonrası sakatlıklar artar. Son olarak yetersiz giyim ve ekipman da akut zedelenmeyi artırır.

İlk yardım yani istirahat, buz tatbiki ve sıkı bandaj, hafta sonu sporcusu tarafından iyice bilinmelidir. En önemlisi, koruyucu, sakatlığı en aza indirici program geliştirilmeli ve bunun için uygun rehabilitasyon ve egzersiz programı uygulanmalıdır.

Hafta sonu yada hafta içi yapılan tüm sporlarda amaç, zedelenme riski minimale indirilerek sağlıklı bir yaşam biçiminin yaratılmasıdır. Birçok hafta sonu sporcusu, daima hatırlamalıdır ki, düzgün yapılan sportif aktiviteler çok önemlidir ve her teşebbüsün sağlık için değeri mevcuttur.
Yazarın Tüm Yazıları