Habur mazotunun Tekirdağ'da işi ne?

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

PKK'nın Karadeniz'e Sarp kapısından Rus mafyası tarafından sokulan silahlar yüzünden yöneldiği yolunda geçen hafta bu köşede yayınlanan analiz, Gümrük Müsteşarlığı'nda yankı buldu.

Gümrük Müsteşarı Ramazan Uludağ, Kapıkule ve Sarp kapılarında en üst düzeyde denetim başlattığını haber verdi.

Hatırlarsanız, 23 Haziran 1997 tarihli Washington Times Gazetesi'nde yayınlanan CIA raporuna göre, aralarında eski Kızıl Ordu subaylarının da yer aldığı 20 kişilik Rus çetesi PKK'ya silah satıyor.

Roketatar ve lav silahlarının da bulunduğu cephane TIR'larla Türkiye'ye sokulurken batıda Kapıkule, doğuda Sarp sınır kapısı kullanılıyor.

İşte bu iddiayı ciddiye alan Gümrük Müsteşarı Ramazan Uludağ, her iki kapıya tam yetkili iki ekip yolladı.

Geçen cuma günü Gümrükler Genel Müdürü ile Gümrük Muhafaza Genel Müdür Yardımcısı Sarp'ta, Gümrük Muhafaza Genel Müdürü ve Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Kapıkule'deydi. Yani deneyimli bürokrat Ramazan Uludağ'ın hassasiyeti tüm örgüte yansıdı.

***

Son Milli Güvenlik Kurulu gündeminde başka bir sınır kapısı vardı. Devletin zirvesinde Habur'dan ‘‘tekerlekli boru hattı’’ adı takılan kamyon filolarıyla ithal edilen Irak mazotu tartışıldı.

Gümrük kayıtlarına göre Habur'dan giren mazot miktarı 2 milyon tona ulaştı. Yani Türkiye'nin resmi ithalatının yüzde 22.5'lik bölümü kamyonlara yerleştirilen özel depolarla sınır hattını geçiyor. Bazı bürokratlara göre Habur'un yarattığı yıllık iş hacmi 70 trilyon lirayı buldu.

Irak mazotunun sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ihtiyacı için kullanıldığını düşünmek saflık olur. Çünkü Irak mazotu Tekirdağ İli'ne kadar uzanan bir coğrafyada satılıyor.

Üstelik bu mazotun ne kaydı var, ne de vergisi.

Bu yüzden MGK'da Irak'la trilyonluk ticaretin kayıt altına alınması üzerinde duruldu. Gümrükçülerin önerisi, Irak mazotunun kamu ve özel sektöre ait depolarda toplanması, kaydının tutulması yönünde. Daha sonra Irak mazotu, yurtiçi ve yurtdışına pazarlanacak.

***

Türkiye'nin neredeyse tüm siyasi sorunları, kara para trafiğine yataklık eden kayıt dışı ekonomiden kaynaklanıyor. Irak mazotu kayıt altına alınmadan, PKK'nın bu ticaretten ne kadar pay aldığını tespit etmek mümkün olabilir mi?

Yazarın Tüm Yazıları