Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği ile ilgili olarak, söz konusu tebliğdeki peynir satışı konusunda yapılan düzenlemenin kamuoyuna doğru aktarılması ve yanlış yorumlanmasının önlenmesi için bir açıklama yaptı.
#Peynir SatışıBu hafta İşin Peşinde köşesi için Maltepe’de bir bakkal dükkânında mesai yaptık. Müşterinin istediği ürünü hemen bulup vermek ve fiyatını söylemek biraz tecrübe istiyor. Bakkalda en zor iş ise ürünlerin fiyatlarını hesaplamak. Zira her ürünün kâr marjı farklı. Toptancıdan alınan ürünü, tüm market ve online platformlara bakarak fiyatlandırdım. Bunun için ciddi bir matematik gerekiyor. Fiyatlandırma sırasında marketler arasında dağlar kadar fiyat farkı olduğunu gördüm. Bu makas bazen yüzde 25, bazen yüzde 50’yi aşıyor. Ama mahalle bakkalı bu marketlerden daha ucuza satmak zorunda. Mahalle bakkalları ‘marketler daha ucuz’ algısının yanlış olduğunu bu durumun eskide kaldığını söylüyor. Bakkallar artık e-ticarete de iş yapıyor.
#BakkalPandemi nedeniyle bir yıl gibi kısa bir sürede yeme-içme kültürümüzde köklü değişiklikler oldu. Kimi gıdaları hayatımızdan çıkardık, kimilerine ağırlık verdik. Alışverişi internet üzerinden yapmaya başladık. Müdavimi olduğumuz restoranları paket paket eve taşıdık. Peki bundan sonra neler olacak? 2021’de mutfak raflarına neleri ekleyeceğiz, şefler sektörü ayakta tutmak için hangi uygulamalara yönelecek? İşin uzmanlarına sorduk.
#GazetehaberleriKoronavirüse karşı önlemler her geçen gün artıyor. Önceki gün de pazar, manav ve marketlerde sebze ve meyvelerin seçilerek alınmaması başta olmak üzere birçok tedbir açıklandı. Biz de yasağın ilk günü alışverişe çıktık. Pazarda da markette de seçerek alışveriş sürüyor. Pazar esnafı “Burası pazar, seçmeden olmaz. Yapma desem vatandaş döner gider” diyor.
#Gazetehaberi1938’de İzmir’de Sefer Usta (Sefer Urlulu) tarafından kurulan Özsüt markası 2014 yılında Infinity Invest tarafından satın alınmıştı. Sefer Usta’nın oğlu İbrahim Urlulu markayı 5 yıl sonra geri aldı. Ünlü pasta şefi Karim Bourgi’yi de Özsüt’e transfer etti. Özsüt hem şubeleşmeye devam edecek hem de yeni lezzetler çıkaracak. Yakında Özsüt’e bir kardeş marka da geliyor.
#Gazetehaberleriİnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Meral İnci Zaim, şu anda 500 milyon dolar olan grup cirosunu 2023 yılına kadar 8’e katlayarak dünyanın 1000 büyük şirketi arasına girmeyi hedeflediklerini söyledi. Daha çok akü ve jantla bilinen grup, üretiminin yüzde 90’ını ihraç ediyor. Zaim, “Jant grubu Ortadoğu, Rusya, Kuzey Afrika, Hindistan’da üretimi araştırıyor” dedi. Zaim, zor dönemlerde “kadın sağduyusu”nun işe yaradığını vurguladı.
Türkiye’nin tüm bölgelerinden gelen yerel yemek restoranları, Anadolu’nun az bilinen yemeklerini 12-15 Haziran tarihleri arasında İstanbul Caddebostan’da düzenlenecek olan "Sofradaki Anadolu" şenliğinde İstanbullular’a tanıtacak. Şenliğin Anadolu Sofrası bölümünde yemekler tadılırken Anadolu Kileri bölümünde de yemek malzemeleri satılacak ve bunları seçmenin incelikleri öğretilecek. Anadolu Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, her bölgeden en iyi restoranları seçtiklerini söylüyor.