BUGÜN 25 Aralık Pazartesi. Aralık ayında, geride kalan bir yıla veda edilirken yeni yıla girecek olmanın heyecanı da yaşanıyor. 2024 yılında daha iyi, daha güzel ve sağlıklı bir hayatın ipuçlarına, yaşam kalitesini yükseltmenin yol haritalarına, beslenmeden diyete, cilt güzelliğinden uzun yaşamın sırlarına pek çok konuya odaklanacağız... Yeni bir yıla hazırlanırken istesek de istemesek de hepimizde az çok bir yeni heyecan, arayış, beklenti, hatta yeni hesaplar yapma arzuları var. O arzulardan önemli bir bölümünü de ‘sağlığımızı korumak ve uzun yaşamın sırları’ oluşturuyor. Ekol Hastanesi Diyetisyeni Betül Demir Turhan, yılbaşı gecesi beslenmeyi anlattı...
#1Balık restoranlarının daimi lezzeti kalamar evde yapılışı ile de merak ediliyor. Peki, evde kalamar nasıl yapılır, nasıl pişirilir? Yanında bol sarımsaklı sosuyla damak çatlatan kalamar tarifi, malzemeleri ve yapım aşamalarıyla haberimizde...
#Kalamar‘Ve Sonra Dans Ettik’ filmiyle çok ses getiren yönetmen Levan Akin’in yeni filmi ‘Geçiş’ 43. İstanbul Film Festivali’nde gösteriliyor. Yönetmenle İstanbul’da geçen bu filmi ve Türkiye’yle olan bağlarını konuştuk: “Gürcistan ile Türkiye’yi bir araya getiren bir film yapmanın ilginç olacağını düşündüm. Çünkü bu bir şekilde benim kendi mirasımı da bir araya getirecekti.”
#Uygar TaylanYeni keşfettiğim Ataşehir’deki The Salaş eşim için çok güzel bir sürpriz oldu. Sahibi Hasan Bey (Söğüt) hem mangal ustası hem de etten çok iyi anlıyor. Nazende ise şu sırada sadece İstanbul’da değil, dünyanın önde gelen gastronomi merkezlerinde bile nadir bulunacak lezzette yemekler çıkarıyor. İyice karamelize edilmiş oğlak incikle gelen Bursa kestaneli içpilav, oğlak kokoreç sarma, ağır ağır pişmiş düve kavurma gibi tabakların hepsi de olağanüstü.
#Anadolu YakasıBeşiktaş Emlakjet'in Sırp başantrenörü Dusan Alimpijevic, EuroCup yarı finaline uzanan başarılarının sırrını, taraftarlarıyla arasında oluşan özel bağı, en unutamadığı maçı, hayatının en mutlu anını, hayal kırıklıklarını ve çok daha fazlasını Spor Arena'ya anlattı.
#Dusan AlimpijevicUskumru balığı, Uskumrugiller ailesinin bir üyesidir. Sırtta aşağı doğru inen açık ya da koyu yeşilimsi mavi, üzerinde ise, lekeli bantlar bulunur. Bazı balık türleri ile sık sık karıştırılan uskumru balığı, yüksek oranda omega-3 olarak da bilinen balık yağı içeren türleri vardır. Uskumru balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Yeniköy Balıkçısı’nın şefi öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık. Düzgün malzeme bulmak için çabalıyor. Nicelikten çok niteliğe önem verdiği belli. Tarator yapmayı nasıl öğrendiğini soruyorum. Rum bir komşusundan öğrendiğini söylüyor ve hikâyesini anlatıyor. Ne güzel. Eskinin mezeleri unutuldu, artık birçok balıkçı toptan alıyor.
#Vedat MilorÜlkeme gelince meyhane ve kebapçılara, Adana Ocakbaşı ve Balat Sahil Restoran hariç, gidemiyorum. Gidemiyorum çünkü yasa delinip kolektif biçimde sigara içiliyor. Burnum kırılıyor, dumandan gözüm yaşarıyor, yemeğin kokusunu ve tadını alamıyorum. Bizde yasa var ama uygulanmıyor…
#Vedat MilorEvliliği dolayısıyla Hollanda’ya yerleşen Çetin Deliktaş İzmir mutfağını özledi. Bu özlemini dindiremeyince İzmir lezzetlerini kendisi hazırlamaya başladı. Lezzet peşinde koşarken bir yandan da kültürümüzü dünyaya tanıtmak istedi ve konuyu ticari boyuta taşıdı. Önce midye satmaya başladı. Daha sonra eskiden Pasaport’ta hizmet veren tekne restoranlardan esinlenerek teknede İzmir lezzetlerini misafirlerine sunmaya başladı. Midye, boyoz, İzmir Köfte, sarma, kokoreç, mezeler artık Avrupalıların damaklarını şenlendiriyor...
#1Kıbrıs’a gitmenin en güzel yanı hem memlekette gibi rahat hem de yurtdışına çıkmış gibi özgür ve stresten uzaklaşmış hissettirmesi. Üstelik her defasında keşfedecek birçok şey sunuyor. Bu kez KKTC ziyaretimin nedeni Gazimağusa’ya bağlı Kapalı Maraş’ı görmek.
#Nurgül BÜYÜKKALAYBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirGözlerden uzak küçük bir balıkçı kasabasıyken bugün Türkiye’nin en popüler tatil duraklarından biri Akyaka. Bu güzel kasaba önce kitesurf tutkunlarının dikkatini çekti. Ağaçların yapraklarını uçuran, halk arasında ‘Deli Mehmet’ adıyla bilinen rüzgârı ve dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz pırıl pırıl plajları günden güne ünleniyor. Güneye inmişken cazibesi kendinden büyük Akyaka’ya bir selam vermek isteyenlere rehber hazırladık.
#Hazan AKÖZ IŞIKGazpacho, İspanyollar için sadece bir yemek değil, toprağa duydukları saygıyı temsil eden bir kültürel miras da... Taze mevsim ürünlerinin tüketimine vurgu yapan bu leziz soğuk çorba, Akdeniz mutfağının özünü de yansıtıyor aslında. İşin sırrıysa olgun, lezzetli ve sulu domatesler kullanmakta...
#Gazpachoİstanbul’un mega restoranlarının sürekli şube açtığı Bodrum’da; Orkide gibi sayıca az kalan aile işletmelerini desteklemek boynumuzun borcu. En güçlü olduğu yer sıcak mezeleri. Sebzeler etraftaki Yörük köylerinden geliyor. Çıtır bamya çok başarılı, kavrulmuş ceviz gerçekten yakışmış, barbun çıtlaması çok farklı...
#BodrumALAÇATI’da son yıllarda gürültü kirliliği nedeniyle gece mekanları mahalle dışına taşınmaya başlayınca sörf alanlarına giden yoldaki ‘Unique’ bölgesi tam bir eğlence adasına dönüştü. Denize uzanmış bir yarımada olan bu bölgede konserden festivale, R&B’den alaturkaya ne ararsanız var. Turkuaz renkli denizi, sarı-beyaz kumu ve kayalarıyla dikkat çeken bu alandaki beach, kulüp, restoran ve meyhaneler şu günlerde binlerce insana ev sahipliği yapıyor. Buradaki yeme-içme mekanlarından biri var ki adından tutun da su mavisi ve beyaz ağırlıklı dekoruyla, konsept menüleri ve özgün lezzetleriyle, Mykonos’u andıran ambiyansı ve elegan hizmet anlayışla fark yaratıyor.
#1Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, Avrupa’nın sayılı büyük deniz ürünleri üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Ancak toplum olarak yeterince balık yediğimiz söylenemez. Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 6.5 kilogram balık tüketilirken, bu oran Avrupa’da 25 kilo. Oysa uzmanlar neden balık yememiz gerektiğini anlata anlata bitiremiyor. Egeliler bunun farkında olmalı ki yıllık kişi başına tükettikleri balık miktarı 15 kilo civarında. Yani Türkiye ortalamasının 2.5 katı. Zira Ege Denizi, barındırdığı 50’den fazla balık çeşidini ve diğer deniz ürünlerini bonkörce sunuyor. Kıyısında bir inci gibi duran Kuşadası da bu bonkörlüğe mutfağında kucak açıyor. Tuzda lagostan balık köftesine, asma yaprağında barbundan ahtapot soteye, fesleğenli balık kavurmadan midye dolmaya, sardalya buğulamadan karides güvece, sütlü balıktan kalamar tavaya saymakla bitmeyecek kadar çok lezzet sofralarda yer buluyor. Bundan dolayıdır ki Ada’da lezzet durakları ağırlıklı olarak balık restoranlarından oluşuyor. Bugün sizi bu duraklardan Mezgit by Şükrü ile tanıştırmak istiyorum.
#1Yemyeşil coğrafyasında çok sayıda güzellik barındırıyor Mersin. Toros Dağları’nın yaylalarında serinleyip aynı gün içinde Akdeniz’in berrak sularında yüzebileceğiniz bir yer burası. Zengin mutfağını, tarihi duraklarını, doğa harikalarını ve masmavi koylarını keşfettikçe daha çok hayran kalıyorum bu güzel Akdeniz şehrine. Mersin’i güzelleştirenlerden biri de pek az bilinen şifalı suları…
#MersinÇOCUKKEN getirildikleri bir yaz tatilinde Bodrum’a ilk görüşte aşık olan ve sonrasında bolca seyahat edip dünyanın en güzel yerlerini görmüş olmalarına rağmen akıllarının bir köşesinden hiç çıkaramadıkları, “Keşke bir gün biz de Bodrum’a yerleşebilsek” dileğini pandemi dönemiyle birlikte gerçeğe dönüştüren; Bodrum’un cam göbeği mavisine, bembeyaz ikonik evlerine ve baharla birlikte iyice coşan begonvillerinin pembesine hayran, Yokuşbaşı’ndan Halikarnas Balıkçısı’nı selamlamadan geçmeyen ve bir anda karşılarına çıkan Bodrum Kalesi manzarasıyla her seferinde içi huzur ve mutlulukla dolan bir çift hayal edin... Ama bir yandan da gezmeyi tozmayı, keşfetmeyi çok seven ve sosyallik genlerinden de ödün vermeyen, gerçek manada İstanbullu bir çift...
#1Meze yapmayı da çok severim, yemeyi de... Meze yenen sofrada uzun uzun oturulur, sohbetle hemhal olunur. Size bugünlerde çok sık hazırladıklarımı anlatacağım. Patlıcan sevenlerin bayılacağını düşündüğüm bu tatları buğulama levrek ve ızgara sebzelerle sunabilirsiniz.
#Yumurtalı Babaganuç