Son yapılan çalışmalar, kadınlarda kilo istikrarının uzun ömür için önemli bir faktör olduğunu gösteriyor. Peki ama gerçekten yıllar boyunca aynı kiloda kalmak ömrü uzatabilir mi? Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Karataş ile Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Birkan İlhan sorularımızı yanıtladı...
#Uzun YaşamKadim medeniyetlerde ve doğu kültüründe anlatının atası ‘kıssa’lardır. Hikâye, masal, fıkra, rivayet ve menkıbelerin genel adıdır bu terim. İçinde bir ‘hikâye’ bulunduran kıssalarla olağanüstü durumlar, din kaynaklı fevkâlâde, kutsal olaylar anlatılarak insanlara ahlakî öğütler vermek amaçlanır. Başka bir ifadeyle, gaye; insanlığa ibretlik olaylar anlatılarak sonucunda bir ders çıkarılmasıdır.
#Konuk YazarMesleğe gazeteci değil de TV muhabiri olarak başladığım için ekranlarda ne var ne yok kaçırmak pek hoşuma gitmiyor. Evvelsi gün denk geldiğim bir canlı yayınsa ‘Yok artık!’ dedirtti. Kantarın topuzunun fena halde kaçtığı canlı yayına eşi ile problem yaşadığını anlatarak bağlanan seyirciye, kendine enerji ve isim analisti diyen bir zat ‘Eşinize İhlas suresi okunmuş baklava yedirin’ tavsiyesi veriyordu. Sunucu Nur Viral bile ‘Ne alakası var?’ diyerek araya girdi ama sözde uzman hız kesmeden devam etti. Ama uyarayım TV’ye çıkıyor diye kanmayın. Tecrübeli isimler bu kişilere uzman değil ‘şarlatan’ diyor.
#BaklavaYıllardır “Nesli tükendi mi yaşıyor mu” diye merak edilen pars için artık şunu kesinlikle diyebiliriz: O, bu toprakların canlısı. İlk kez tüm detaylarıyla görüntülenen parsı, büyük keşfi yapan ekibin başındaki Prof. Ahmet Karataş’a sorduk.
#Anadolu ParsıŞırnak Cudi Dağı eteklerinde nesli tükendiği düşünülen Anadolu parsına ait üç fotoğraf elde edildi. Uzun yıllar sonra ilk kez Anadolu Parsı canlı görüntülendi. 1974'te Ankara Beypazarı'nda vurulan ve MTA'da doldurulmuş olarak sergilenen Anadolu parsını hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Karataş, 'Ondan sonra 1976'da Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda vuruluyor ve o gün bugündür hep bir efsane gibiydi' dedi:
#ŞırnakKurban Bayramı’nda koronavirüs nedeniyle her zamankinden daha farklı önlemler alınması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şükrü Karataş “COVID 19 hastalığının koyun, keçi, sığır, manda gibi hayvanlardan insanlara normal koşullarda bulaştığına dair bilimsel bir veri yoktur. Çiğ hayvan eti tüketilmediği sürece, hijyen koşullarına uyulduğu sürece COVID 19 un etten bulaşması söz konusu değildir” dedi.
#KurbanbayramıDondurulmuş gıdaların oda sıcaklığında, özellikle mutfak tezgahında çözdürüldüğünde son derece hızlı bir şekilde bakteri üreteceğini belirten Prof. Dr. Şükrü Karataş, "Örnek olarak bir gıdanın içinde beş yüz bin bakteri varsa bu bir saat içinde iki milyon bakteri olur" dedi.
#Dondurulmuş Gıda