Türkiye Arıcılar Birliği ve Bee’o AŞ’nin öncülüğünde hafta sonu Marmaris/Dalaman Sarıgerme Hilton’da düzenlenen ‘Yangının Arıcılık Sektöründe, Çam Balı Üretimine Etkileri ve Yapılması Gerekenler’ panelini ilgiyle izledik, yangın bölgelerini yüreğimiz sızlayarak gezdik. Koca dağlar kül olmuş; arıcıların boynu bükük. Herkes birbirine soruyor; “Yanan bu alanlar nasıl rehabilite edilecek, biz (arıcılar) ne yapacağız, ne olacağız?”
#YazarBOLU Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, soğuk havaya karış arıcıları uyardı. Mevsim dengesizlikleri nedeniyle arıların besini olan polenin bulunmadığına dikkat çeken Ünalan, arıcıların kovanları çok fazla açmamalarını tavsiye etti.
#Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği BaşkanıTürkiye’nin yerli arı ırklarının büyük risk altında olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güler, kaçak yollardan her yıl Türkiye’ye en az 50 bin ana arı sokulduğunu ve böyle devam ederse yakında yerli arı ırklarının yok olacağını söyledi.
#ArıDünya bal üretiminde Türkiye, Çin’in ardından dünya ikincisi olurken, Türkiye’de ise Ordu ili en fazla bal üretimiyle birinciliğini sürdürüyor.İstatistiklere göre, yılda 1,5 milyon tondan fazla gerçekleşen dünya bal üretiminin yüzde 30’unu Çin elinde bulundururken, Türkiye yüzde yaklaşık 7’lik pay ile ikinci sırada bulunuyor. Türkiye’yi yüzde 5,35 ile ABD, yüzde 5,03 ile İran, yüzde 4,96 ile de Rusya izliyor.
#Bal ÜretimiKars'ta bu yıl bal üretiminde yüzde 80'e varan düşüş yaşandığı belirtildi. Çeşitli çiçek türlerinin yer aldığı 2 bin 500 rakımlı yaylalarda, Kafkas ırkı arılarla üretilen organik ballar kovanlardan alınmaya başlandı ancak üreticiler hayal kırıklığı yaşadı.
#Kars Ziraat Odası