Arıcıların konaklama yerleri belirlenecek

Güncelleme Tarihi:

Arıcıların konaklama yerleri belirlenecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2015 17:03

TÜRKİYE'de ilk kez gezginci arıcıların konaklama noktalarının 'Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayılaştırılması' projesiyle belirleneceği ve faaliyetlerin web tabanlı bir sistemle yürütüleceği kaydedildi.

Haberin Devamı

Arıcıların konaklama yerleri belirlenecek

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), Gıda Tarım ve Hayvancılık ile Orman Bölge Müdürlükleri'nin ortak yürüttüğü 'Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayılaştırılması' projesini, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) da destekliyor. GEKA tarafından 77 bin liralık hibe desteğinin sağlandığı proje kapsamında; 260 mahalle ile 365 mevkideki 3 bin 506 konaklama noktasının coğrafi koordinatları ile afetlerde kolonilerin zarar görebileceği riskli konaklama alanlarının tespit edilerek işaretleneceği kaydedildi.

Arıcıların konaklama yerleri belirlenecek

Haberin Devamı

Gerek organik arıcılığın yapılabileceği, gerekse arı ekotiplerinin korunacağı konaklamaya uygun yeni noktalar ve izole alanların araştırılacağı projeyle belirlenen koordinatlar, web tabanlı veritabanına aktarılacağı belirtildi. Böylelikle bölgenin konaklama haritası oluşturulacak. Muğla'daki yerli arıcı ile her yıl gelen gezginci arıcı profilini, sayısını, koloni ekotiplerini ve sayısını, arı hareketlerini, farklı konaklama noktalarındaki koloni verimini, afetlerde, özellikle kurak ve yağışlı geçen yıllarda riskli konaklama alanlarını, ilin üretim sezonunda bal üretim değerini raporlayabilecek veritabanı sayesinde arıcılar, uygun arı konaklama alanlarına yönlendirilecek. Böylece arı yetiştiriciliğinde bal verimi ve kalitesi artarken sektörün uluslararası boyutta rekabet edebilirliği de sağlanacak.

GEKA'DAN DESTEK

Arıcıların konaklama yerleri belirlenecek

GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata, ilk defa yapılacak uygulamaların, Türkiye'de arıcılık sektörüne farklı bir bakış açısı getirerek gelişimine olumlu etkileri olacağını söyledi. GEKA'nın bölgenin öncü sektörlerinden olan arıcılığın gelişimine oldukça önem verdiğini belirten Alata, "Geçtiğimiz yıl yürüttüğümüz mali destek programlarında, sektöre yönelik Muğla'dan üç projeye ve 2012 yılında Marmaris'te düzenlenen Uluslararası Muğla Çam Balı ve Arıcılık Kongresine destek verdik. Bu yıl Fethiye'de dördüncü kez düzenlenecek kongreye tekrar destek vererek, dünya çam balı üretiminin yüzde 75'ini sağlayan Muğla'da sektörün gelişimine yönelik her türlü projeye destek vermeye devam edeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

"ARICILARIN KONAKLANACAĞI YERLER BELİRLENMELİ"

Arıcıların konaklama yerleri belirlenecek

Projenin geleceğe yönelik faydalı olduğu belirten MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, Muğla'da turizm potansiyelinin yanında arıcılığın da bulunduğunu belirterek şöyle dedi:
"Arıcılık-turizm iç içe. İlçede ve mahallelerde bulunan kayıtlı veya kayıtsız arıcıların öncelikle konakladığı yerler belirlenerek işaretlenmelidir. Aksi takdirde daha önce belirlenen bu noktalar herkese açık göründüğü zaman yerli arıcıyla dışarıdan gelen arıcı arasında büyük kaos yaşanacaktır. Arıcılar, mahalle muhtarları, İlçe Tarım Müdürlükleri bu konuda çok iyi bilgilendirilmeli ve hem fikir olmalıdır. Türkiye arıcısının yüzde 80'i internet kullanmıyor. Yaşanacak en küçük sıkıntıda Tarım İlçe Müdürlükleri arıcıları, birliğimize gönderiyor. Muğla arıcılığı için önemli olan bu proje oldubittiye getirilmemeli. Aksi takdirde çok yazık olur."

Haberin Devamı

TALİ VE CEP YOLLAR TALEBİ

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından sayısal koordinatları verilen alanlarda aracıların sıkışıklığının önlenmesi için tali ve cep yollar açması gerektiğini belirten Şahin, bu yollar ile sıkışıklığın önüne geçilebileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!