Gülçin yazıyor

Gülçin TELCİ
Haberin Devamı

Banka patronu Garipoğlu memleketinde iflas etti

Süerbank'ın sahibi Hayyam Garipoğlu son günlerde yine çok konuşuluyor. İddalara göre öldürülen tefeci Nesim Malki ile ortaklık ilişkisi var. Yani Malki hem arkadaşı, hem de iş ortağıymış.

Garipoğlu, bugünlerde memleketi Ceyhan'da da çok gündemde. Neden mi? Nedeni basit. Garipoğlu aslen Ceyhanlıdır. Babası eski hakim, şimdiki avukat Kasım Garipoğlu da öyle.

Kasım Garipoğlu oğlunun davalarına da bakar. Garipoğlu İstanbul'a gelmeden evvel iş hayatına doğduğu kentte başladı. Şimdi doğduğu kentte iflasını istiyorlar. Hayatın cilvesi.

Efendim bundan tam 7 yıl evvel Garipoğlu'nun iş yaptığı bir İngiliz firması Garipoğlu'ndan alacaklarını tahsil edememiş. İngiliz Deskont Limited firması doğrusu çok sabırlıymış. 7 yıl önce açtığı dava daha yeni karara bağlanmış. İngiliz Descont şirketinin Garipoğlu'nun sahibi olduğu Haytaş-Hayyam Metal Sanayii İşletmeleri A.Ş.'ye açtığı davada Ceyhan mahkemeleri Haytaş-Hayyam'ın iflasına karar vermiş.

Sümerbank'ın sahibinin, doğduğu kentte iflas etmesi benim çok garibime gitti. Acaba haksız mı düşünüyorum? Önyargılıyım herhalde. Tabii ticaret yapmadığım için bu tür oyunları anlamıyorum. Bu saaten sonra da anlıyamıyacağım.

Utku'nun Kıbrıs'ta seçim hesapları

Yavru vatan Kıbrıs'ta seçim heyecanı giderek büyüyor. Bugün herkes sandığa koşacak. Denkaş ile Derviş Eroğlu arasında geçecek olan seçim yarışında Eroğlu, Ümit Utku'dan büyük destek alıyor. Denktaş ise Kıbrıs için temiz toplum istiyor. Malum, Ümit Utku, Kıbrıs Hava Yolları'nı soyduğu için işten el çektirilmişti. Ama yıllardır bu şirketi sömürdüğü için yeterince para birikimi var. Ümit Utku, siyasette söz shibi olabilmek için Kıbrıs'ta yayınladığı ‘‘Türkiye’’ isimli dergide Eroğlu'nu yere göğe koyamıyor. Yani, şimdi Eroğlu'nu destekliyor. ‘‘Herhalde Eroğlu seçimi kazanınca, tekrar Kıbrıs Hava Yolları'nda bana da yer verir’’ diye düşünüyor.

Başkanların kavgası

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Rıdvan Budak ile Türk-İş Başkanı Bayram Meral'in arası gün geçtikçe açılıyor. Sendika çevrelerinde anlatılana bakılırsa başkanlar arasında mektupların biri gidiyor öbürü geliyor. Bu mektupların birer fotokopisi de Hak-İş Başkanı Salim Uslu'nun eline geçmiş. Uslu, Nuh diyor Peygamber demiyor. Faksları kasalarda saklıyor. Bu günlerde CHP Gençlik Kolları eski Genel Sekreteri ve Kültür Bakanlığı eski Müsteşarı Halit Toraman ile DİSK Başkanı Rıdvan Budak arasında geçenlerde gazetelere kadar yansıyan kavga olmuş.

Anlatılanlara bakılırsa, Budak ile Toroman Ankara'da bir saunada karşılaşıyorlar. Budak, solcu olarak görmediği Deniz Baykal'ı ağır sözlerle eleştiriyor. Budak, Baykal'ı kastederek ‘‘Zincirbozan'da yatmakla solculuk olmaz. Ben sayın Çağlayangil'den neler dinledim’’ demişti. CHP Gençlik Kolları eski Genel Sekreteri Toraman da Deniz Baykalcı olduğu için Genel Başkanı'na sahip çıkmış ve Budak'a ‘‘ölü soyucu’’ diye hakaret etmiş. Toroman, ‘‘Siz DİSK'e bakın. Kaç bin üyeniz vardı, şimdi kaç var? Sen 12 Eylül'ün yarattığı birisin. DİSK yöneticilerin mirası üzerine oturdun. Hala o mirası yiyorsun’’ demiş. Bu sözler üzerine de Budak, Toroman'ın üzerine yürümüş ve ciddi bir kavga çıkmış.

Ama sendika kulislerinde konuşulanlara göre bu kavganın arkasında yatan esas sebep Rıdvan Budak ve Bayram Meral arasındaki mektuplar. Başkanların kavgasına sebeb ise yurtdışından sendikalara gönderilen paraların bölüşümü var.



Yazarın Tüm Yazıları