Güç ve hırs

Toplumda belli noktalara gelmiş insanların, bir neden yokken, şaşırtıcı bir anda yerini başkalarına bırakma kararı almasına hep imrenilmiştir. Bu insanlara "Şimdi ne yapacaksınız" diye sorulduğunda ise, genelde ya deniz kenarında bir beldeye yerleşme, ya da kendi bağlarını kurup şarap üretme yanıtları alınır.

Tabii ki, bunun için hem maddi, hem de manevi doygunluk gerek. Bu doygunluk yeterli neden mi? Değil. Elinde bulundurduğun güçten vazgeçme iradesini de göstermek gerekir, hırslardan arınmayı da. İşin özü de burada yatıyor: "Güçten vazgeçme iradesi" ve "Hırstan arınma." Bunu yapmak kolay değil.

İzmir’de edindiği güçten vazgeçen ve hırstan arınmış kaç kişi vardır? Cevap bekliyorsanız, üzgünüm, bilmiyorum. Ama, boştaki bir koltuğu doldurmak için çok kişinin mücadele ettiğini biliyorum. Üstelik bu koltuklar, para için doldurulmaya çalışılan koltuklar değil.

İzmir Kalkınma Ajansı’nın yönetim kurulunu oluşturmak için, yasayla tanımlanmış olanların dışında, boştaki üç koltuk seçimle dolduruldu. Ama yaşananlar, işin özü itibariyle çok da sağlıklı değildi. Aday olanlar. Başkanlar Kurulu toplantısı sonucunda adaylıktan çekilenler. Toplantının tanığı değilim, neler konuşulduğunu da bilmiyorum. Ama ortaya çıkan tabloda, belki orada olması gereken insanların olmadığını biliyorum.

Vizyon-Misyon-Uygunluk

Vizyon: "Sürdürülebilir yerel kalkınmada öncü ve etkin, uluslararası tanınılırlığa sahip bir ajans olmak." Misyon: "İzmir’in sürdürülebilir kalkınması için bütüncül bir yaklaşım ile yerel potansiyeli harekete geçirecek katılımcı araçlar geliştirmek ve uygulamak."

Bunlar İzmir Kalkınma Ajansı’nın, kentin gerçekten umut bağladığı bir kurumun, vizyon ve misyon tanımı. Yani, böylesine umut bağlanılan bir kurumun ulaşmaya çalıştığı hedefiyle görev tanımı. Bu şu anlama geliyor: Sorumluluklarını biliyorlar ve başaracaklarını taahhüt ediyorlar. Yani, "Yönetim kurulunda bir koltuk kaptık, ’İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi’ gibi bir unvanım da oldu. Başarısızlıkta da nasılsa bir şey olmaz. Bizim toplum balık hafızalıdır" demiyorlar.

Yeni yönetim kurulu üyelerine hayırlı olsun. Umarım, onlara bu kent için umut bağlanıldığını unutmayacaklardır. Sonuçta, bir türlü hak ettiği yere gelememiş bir kentin kalkınma ajansını yönetecekler. Kimin söylediğini hatırlamıyorum ama, başarının şöyle tanımı vardır: "Başarı, başladığın yerle bitirdiğin yer arasındaki mesafedir." Ve umarım, çok mesafe alırlar.



Yazarın Tüm Yazıları