Göçmen kuşların durağı‘Mogan Gölü’

Göç eden kuşlardan 465 türün Türkiye üzerinden geçtiğini belirten Ornitofoto Kuş ve Yaban Hayat Fotoğrafçıları Derneği Başkanı Mehmet Gürbüz, bunların 227’sinin Mogan Gölü’nde mola verdiğini ve 40’ının ise burada ürediğini söyledi.

Haberin Devamı

Kuşların göç rotası üzerinde bulunan Türkiye’de, Avrupa’nın neredeyse tamamından fazla türün görülebildiğini açıklayan Ornitofoto Kuş ve Yaban Hayat Fotoğrafçıları Derneği Başkanı Mehmet Gürbüz, Ankara Mogan Gölü’nün ise tam anlamda bir kuş cenneti olduğunu dile getirdi.
Doğa tutkusunu, fotoğraf aşkıyla birleştiren Gürbüz’le, yaban hayat ve kuş fotoğrafları üzerine sohbet ettik. Basın fotoğrafçılığının koşuşturmacası arasında yoğrulan biri olarak, sohbette büyük bir kuş cennetinde yaşadığımızı öğrendim. Gürbüz’le yaptığımız uzun sohbetin satır başlarını onun cümleleri ile aktarıyorum:

TÜRKİYE ÇOK ŞANSLI

“Türkiye bu konuda çok şanslı. Doğu Avrupa ile Afrika arasındaki en kısa karasal bağlantı Türkiye’de. Ülkemizdeki zengin sulak alanlar, birçok türün görünmesini de sağlıyor. Bu bölgeler kuşlar için dinlenme, yemek molası hatta üreme alanları oluyor. Kuş fotoğrafçılığının mevsimi, zamanı da yoktur, 365 gün yapılabilir. Ama ilkbahar ve sonbahar göçleri daha aktif ve daha fazla tür fotoğraflamaya uygun.

Haberin Devamı

DEĞERİ BİLİNMİYOR

Mogan ve Eymir’de 227 kuş türü gözlemleniyor ve bu türlerin 40’ı bölgede ürüyor. Bu inanılmaz bir rakam. Ama hiç değeri bilinmiyor. Hatta Bakanlar Kurulu kararı ile 1990 yılında “Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi” olarak tespit edilmesine rağmen bir ara uçak indirmeye kalktılar. Böyle bir göle sahip olma şansı hiç olmayan pek çok Avrupa ülkesi, böylesi bir yapıyı korumak ve doğayla barışık turizm faaliyetlerinde kullanmak için neler yapardı. Biz farkında bile değiliz.

YIRTICI KUŞ POTANSİYELİ

Manyas Kuş Cenneti, İzmir Gediz Deltası, Mersin Göksu Deltası adını çok duyurmuş kuş cennetleri. Oysa Ankara’da Mogan’ın yanısıra, Nallıhan, Kızılcahamam. Hemen yakınında Konya Kulu ve Kozanlı’da önemli türler var. İstanbul ve Çanakkale boğazları, Adana, Hatay, Gaziantep, Artvin, Rize, Kars kuş fotoğrafçıları için önemli noktalar. Örneğin Kuzeydoğu Anadolu bölgesi özellikle yırtıcı kuşlar açısından önemli bir potansiyel arz ediyor.

ÖNCELİK ‘DOĞAYA SAYGI’

Yaban hayatı fotoğrafı çekecek kişi önce doğaya saygılı olmalı. Hem yaban hayatını hem de fotoğrafı çok iyi bilmeli. Bu fotoğrafları kurgulama şansınız hiç yok. Fotoğrafladığınız canlılar hızla hareket eder veya ansızın karşınıza çıkar. Yaklaşamazsınız çok uzaktan fotoğraflamak zorundasınız. Bu da teknik bilgi ve pahalı ekipmanlar anlamına gelir. Bu işe kendini adayan kişi, hangi türün, hangi mevsimde nerede olacağını, nasıl davranışlar sergileyeceğini çok çok iyi bilmeli. Bir de mesela doğa fotoğrafçısı bir yuvaya yaklaşmaz, ona zarar vermekten korkar.

Haberin Devamı

MEHMET GÜRBÜZ
Kuş ve Yaban Hayat Fotoğrafçıları Derneği Başkanı Mehmet Gürbüz, 22 yıldır Güven Hastanesi’nde başdanışman olarak çalışmayı sürdürüyor. Gürbüz, küçük yaşta başladığı fotoğraf merakını yaklaşık 10 yıl önce doğaya olan tutkusuyla birleştirmiş. Gürbüz’ün çektiği fotoğraflar bir çok yerli ve yabancı dergi ve yayın organınında yer almış.

YABAN KAZLARI

Türkiye’de görülen 465 kuş türünün 227’sine Mogan’da rastlanabiliyor. Buradaki türlerin 40’ı bölgede ürüyor ve 30’u bütün yıl gözlenebiliyor. Mogan’ı göç rotası içerisine alan kuş türlerinden biri de yaban kazları.

NALLIHAN’DA ENGEREK
Türkiye’de yaşayan en zehirli yılan türlerinden biri Şeritli Engerek’i Mehmet Gürbüz, Nallıhan’da fotoğrafladığını söyledi.

Haberin Devamı

BU KARE İÇİN OSMANİYE’YE GİTTİ
Mehmet Gürbüz, İzmir Yalı Çapkını’nı fotoğraflayabilmek için Osmaniye’de Kırıklı’ya gittiğini belirtti. Gürbüz, “Onu karşımda görünce çok heyecanlandığımı hatırlıyorum. Zor fotoğraflanan bu kuş bana poz verdi sanki” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları