Gemi yolculuğuna hazır mısınız

Kruvaziyerle seyahat edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Farklı coğrafya ve kültürlere denizden ulaşmak keyifli kuşkusuz. Ancak sağlığınız için önlemler almanızda yarar var.

Haberin Devamı

Yolculuğa çıkmadan tur programı ve uğrayacağınız ülkeleri gözden geçirip, yola çıkmadan en az 10 gün önce Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezleri’ne başvurun. Merkezlerin 444 77 34 no’lu telefondan randevu alarak, gideceğiniz bölgeler için aşı yaptırıp yaptırmayacağınızı öğrenebilirsiniz.

BAZI İLAÇLAR BULANTI YAPAR

Son zamanlarda gemi yolculuklarında norovirus kaynaklı bulantı, kusma ve ishal salgınları bildiriliyor. Bu sorunlardan kaçınmanın en kolay yolu sık sık el yıkamak ve alkol bazlı el dezenfektanlarını kullanmak. Kıyılara yanaşıldığında ise suyla ve kirli besinlerle bulaşabilen hastalıklar sağlık riski oluşturabileceğinden su ve besin hijyenine dikkat edilmeli. Solunum sistemi hastalıkları görülebilir. Bu tür yolculuk yapacaksanız grip aşısı olmanızda da fayda var.
Gemi yolculuklarında deniz tutması da yaygın görülüyor. Kullandığınız antidepresan, doğum kontrol hapı, ağrı kesici gibi bazı ilaçlar yakınmalarınızı arttırabilir. Bu konuyu doktorunuzla konuşmanızda yarar var.
Ayrıca haşere ilacı, güneş kremi, ağrı kesici, gemi tutmasına karşı ilaçlar, el temizleme jeli ya da mendili gibi zaruri malzemeleri yanınıza almayı unutmayın.

Haberin Devamı

Şiddete karşı önlem alın

Özellikle gelişmekte olan birçok ülkede şiddet turistler için önemli bir risk. Suç düzeyinin yüksek olduğu şehirlerde, suçlular sık sık turistleri ve iş yolculuğu yapanları hedef alıyor. Yine de bilmelisiniz ki şiddete gittiğiniz her yerde uğrayabilirsiniz. Şiddete karşı bunları unutmayın:
* Soygunlara karşı sadece gece değil, gündüz de tetikte olun.
* Mücevher, kameralar ve diğer değerli eşyalarınızı görünen yerlerde saklamayın. Otelin varsa kasasına koyun. Üzerinizde fazla para taşımayın. * İzole edilmiş kumsallara ve uzak bölgelere gitmeyin. * Aşırı kalabalık trenler, otobüsler ve dolmuşlardan uzak durun. * Sadece yetkili sınıftaki taksileri kullanın. * Gece otomobil kullanmaktan kaçının ve kesinlikle tek başınıza yolculuk yapmayın. * Arabanızın kapılarını kilitli ve pencerelerini kapalı tutun. * Trafik ışıklarında beklerken özellikle tetikte olun. * İyi aydınlatılmış alanlarda park edin ve yabancıları arabanıza almayın. * Uzak bölgelere yolculuk yaparken yerel bir rehberlik/tercümanlık ya da yerel bir sürücülük hizmeti alın. * Bazı ülkelerde araç korsanlığı bilinen bir risk. Silahlı soyguncular tarafından durdurulursanız, direnç göstermeye kalkışmayın ve ellerinizi saldırganların sürekli görebileceği bir konumda tutun.

Yazarın Tüm Yazıları