Gelibolu Londra’da

LONDRA

TOLGA Örnek
’in Gelibolu filmini-belgeselini seyretmek üzere Londra’ya geldim.

Doğuş Grubu’nun ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Gelibolu (Gallipoli) geçtiğimiz çarşamba akşamı, saat 19.15’te Londra’daki Imperial War Museum’da (İmparatorluk Savaş Müzesi) gösterildi.

Bu tür çalışmaları eleştirmek kolaydır. Hele tarihi bir belgeselse, eleştirebileceğiniz çok fazla şey bulabilirsiniz. Ben Gelibolu’ya öyle yaklaşmayacağım.

Türkiye ve dünya için önemli bir zaferi milliyetçilik tuzağına düşmeden anlatmak kolay değildir. Tolga Örnek bunu başarmış.

Belki de Türk araştırmacıların adları dışında yabancıları seçmesi, tercih etmesi, yine bu gerekçeyle açıklanabilir. Çünkü bizim incelemecilerimizin belgeseli kahramanlık öyküsüne dönüştürme tehlikesi doğabilirdi.

Gelibolu, çok önemli bir savaşın insani trajedisini anlatması yönünden önemli. İzleyici savaşın nedenleri ve seyri üzerine epeyce nesnel bilgi toplayabilir, saplantılı bakış açısından bakmamayı öğrenebilir.

Tolga Örnek’in Gelibolu’suna yapacağım tek eleştiri, uzunluğu olacaktır. Zira filmi biraz kısa tutmayı başarabilse etkileme gücü artar, film tekrarlardan kurtulurdu.

* * *

GELİBOLU, savaşın trajedisini insan öyküleri bağlamında vererek önemli bir fark yaratıyor.

Bizim genç kuşağın bunu seyretmesini diliyorum, bir tarih filmini öğrenebilmesi için. Çünkü Tolga Örnek Gelibolu’ya kendi kişisel ve milliyetçi saplantılarını yüklememiş.

Doğuş Grubu’nun böyle projeleri desteklemesini, örnek ve övülecek bir davranış olarak görüyorum.

Yabancıların bu konuyu, bu savaşı Tolga Örnek’in Gelibolu’sundan öğreneceğine inanıyorum.

Londra’da filmin ilgiyle izleneceğinden eminim. İstanbul’da seyirci sayısının 500 bine yaklaştığı söyleniyor, doğrusu iyi bir rakam ve bunun artacağı kanısındayım.

Tolga Örnek, biz İstanbul’a dönmek için Londra havaalanında beklerken, Avustralya’ya uçmak için bekliyordu. Gelibolu’nun kitabı da çok önemli bence. Çanakkale Savaşı Gerçeği-Gelibolu-Seza Toker/Tolga Örnek imzalı kitap bilgiyle belgeselliği, yazıyla görselliği bir arada barındırabildiğinden çok önemli. Filmi seyrettikten sonra bu kitabı okuyanlar bu önemli olay üzerine öğrenebilmesi gerekenleri öğreneceklerdir. Özellikle röportajların eşlik ettiği bölümü, tarihi tanıklık açısından ayrı bir nitelik taşıyor.

* * *

GELİBOLU görülmesi gereken bir film.
Yazarın Tüm Yazıları