Geleneksel müziğin izinde

ŞİMDİYE kadar sahnelerde, özel etkinliklerde, şiir dinletilerinde Haluk Çetin’in müziği eşliğinde Ataol Behramoğlu’nun şiirlerini dinlemekten ayrı bir tat aldım.

Haberin Devamı

Müzikle şiirin buluşması, iki türün birbirini desteklemesi, beni her zaman mutlu etmiştir...
Çetin’in yeni albümü Çaresi İsyan Olmuştur’u (1) dinliyorum bir süredir... Kapaktaki altyazısı: Ozanlarımız Türkülerimiz.
Haluk Çetin, Albümle ilgili yazısında, şiirle olan dostluğunu şöyle tanımlıyor: “Müzik hayatımda profesyonel anlamda şiirle olan ilişkim sevgili ağabeyim Ataol Behramoğlu ile tanışmam ile başladı ve o günden sonra sarsılmaz biçimde devam etti.”
CD’ye adını veren bestenin şiiri Ataol Behramoğlu’na ait.
İlk ortak albüm Ataol Behramoğlu Şarkıları-Aşk İki Kişiliktir, ikinci albümü Cezmi Ersöz-Kendini Saklama Çiçekleri, ilk solo albüm ise Şiiriçi Şarkılar adını taşıyordu.
Ataol Behramoğlu, Nâzım Hikmet, Altan Gördüm, Pir Sultan, Köroğlu, Dadaloğlu, Âşık Mahzuni Şerif, Karacaoğlan, Neşet Ertaş, Âşık Veysel, Muhlis Akarsu, Muhyi.
Şiir ve müziği, geleneksel ezgilerle çağdaş yorumu bir arada dinleyeceğiniz bir albüm.

Haberin Devamı

ANADOLU’NUN SESİNİ USTALARDAN DİNLEMEK

TÜRKÜLERİMİZİ her usta icrada yeniden seviyorum. Enstrümanlarında usta isimlerin bir araya gelmesinden oluşan Bir Nefeste Anadolu (2), CD’sini dinlerken buna bir kere daha kanaat getirdim.
Albümün altbaşlığı, nasıl bir albüm dinleyeceğimizi ve neden söz ettiğimizi fazlasıyla anlatıyor: Hasret Düştü Gönlüme.
Türkü sevenlerin çoğu, bu parçaları bilebilir, ama bu icralardan dinlediğinizde, yeni sesleri, yeni tınıları keşfedeceksiniz. Tamamı enstrümantal bu icralara imza atan ustalar kim: İsmail Işık: Bağlama ailesi (tambur, bağlama, divan sazı), İhsan Mendeş: Kabak kemane, Mücahit Işık: Cümbüş, perdesiz bağlama, Ufuk Yıldırım: Piyano.
İsmail Işık, çalışmalarının amacını, hedefini çok güzel açıklamış:
“Anadolu toprakları, binlerce yıl değişik medeniyet ve kültürü üzerinde barındırmış, yerküremizin önemli bir coğrafyasında yer almakta. Bu topraklarda yaşayan duygu yüklü kişiler, doğal ve sosyal olaylar karşısında ürettikleri nice güzel ezgiyi bizlere armağan bırakmıştır. Günümüz icralarının, bu nadide eserleri, ana ezgi yapısını bozmaksızın, çağın kulağına hitap edecek şekilde yorumlayarak, geniş kitlelere farklı lezzetlerle sunmaları gerektiğine inanıyorum. Ancak bu sayede dinleyici kitlesini büyütebiliriz. Son yıllarda yapılan değerli çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla, her ortamda sıkılmadan dinlenebilecek, yaşamı gönül gözüyle algıladığımız şekliyle anlatarak ortak duygular yaratmak adına, enstrümanların birbirleri ile saygıyla sohbet ettiği, dingin içinizden sözleri söyleyerek eşlik edebileceğiniz bir çalışmayı beğenilerinize sunuyoruz.”
Otantik anlayışı benimseyenler de, yeni bir anlayışla yorumlamaları özleyenler de bu CD’yi beğenecekler. Türkülerin, bildiğimiz, dinlediğimiz eserlerin yaygınlaşması bu çalışmalar sayesinde gerçekleşebilir.
Pazar gününüzü değerli kılacak bir albüm.

* * *

İKİ değişik CD, müzik zevkinizi çeşitlendirecek.

Haberin Devamı

1) Çaresi İsyan Olmuştur, Haluk Çetin, Arda Müzik
2) Bir Nefeste Anadolu 2 / Hasret Düştü Gönlüme, İsmail Işık-İhsan Mendeş-Mücahit Işık, Kalan Müzik

Yazarın Tüm Yazıları