Gaspçılar, tinerciler AKP iktidarını yendiler

Evim iki kez soyulduğu için bu türden saldırıların yarattığı karmaşık duygu ve travmaların ne olduğunu çok iyi bilirim.

Kapkaççılığın erken döneminde, Beyoğlu’nda, Küçük Parmakkapı Sokağı’nda bir hanım arkadaşımın çantasının kapılmasına tanık oldum. Acı ve şaşkınlıkla haykırışını unutamam.
***
Hangi televizyon olduğunu unuttum, 11 Mart günü, haberlerde, DHA muhabirinin çektiği çok çarpıcı görüntüler vardı:
Yer İstanbul’da Dolmabahçe kavşağı. Trafiğin çok yoğun olduğu bir saat. Arabalar kırmızı ışıkta durmuşlar. Genç bir adam arabaların arasında dolaşıyor. Bir kadının sürdüğü arabanın yanında duruyor, sonra dirseğiyle otomobilin ön camını kırıp koltukta duran çantayı alıp kaçıyor, bir sokağa sapıp karanlıkta kayboluyor.
DHA muhabir kameramanının bulunduğu yerde pusuya yattığı kesin. Bir meslek başarısı.
Kapkaçı yapan adam bir süre sonra tekrar ortaya çıkıyor. Gene arabalar arasında dolaşıyor. Gene bir kadın sürücünün arabasını seçiyor. Ağzından bir cisim çıkartıp arabanın sol arka penceresine fırlatıyor ve arka koltukta duran çantayı kapıp kaçıyor.
Eskiden sürücülere “Aman pencereleri açık bırakmayın, çantanızı sol koltuğa koymayın!” denirdi. Artık bu önlemler tarihe karıştı.
***
İstanbul Barosu’nun eski başkanı, arkadaşım avukat Turgut Kazan İstanbul’da, Beyoğlu’da işyerine gidiyor. Saat 09.30. Tam Ağa Camii’nin önünde üç kişi tarafından önü kesiliyor, duruyor. Ve o anda iki elin ceplerine daldığını hissediyor. Kendini savunmak için çantasını kullanıyor. Çantasını saldırganlardan birinin kafasına vuruyor ve cebine giren ellerden birini yakalıyor. Sonra gözünün önüne bıçaklanma sahneleri geldiği için eli bırakıyor.
Turgut Kazan polisten imdat istiyor ama ortalıkta tek bir polis yok. Çevreden insanlar yardıma koşuyorlar ve üç saldırgan tinerci kaçıyor.
***
İzmir’de gasp, hırsızlık ve yaralama suçlarından 25 sabıkası bulunan biri 8 mart günü 05.30 sıralarında elinde pala önce bir hamamı, sonra bir evi soymaya kalkışıyor. Karşısına çıkanları elindeki pala ile yaralıyor.
***
Birkaç gün içinde masamda birikmiş olan gazete kesiklerini okumayı sürdürüyorum:
Etiler’de eli bıçaklı bir gaspçı tehdit ettiği genç kızın Jaguar marka otomobilini alıp kaçtı. Kaçırırken hasar gören otomobil iki saat sonra terk edilmiş halde bulundu.
Kapkaç çeteleri yüzlerce güvenlik görevlisinin bulunduğu Atatürk Havalimanı’nda turistlere saldırdı. İki Rus turisti yaralayan dört saldırgan sonra minibüse binip kaçtı.
Antalya’da bir genç asansörün önünde komşunun başına taşla vurdu, sonra kadını bodruma sürükleyen saldırgan ona tecavüz etmek istedi.
Liseli genç cep telefonu gasp edildikten sonra öldürüldü.
***
İstanbul’da son üç yılda gasp, kapkaç ve yankesicilik olayları yüzde yüz arttı.
Türkiye’de yankesicilik, kapkaç, gasp ve yağma olayları yüzde 30, yüzde 40 dolaylarında artıyor.
Yukarda aktardığım olaylar iki üç gün içinde meydana gelen kanunsuzlukların ancak birkaçı.
Bunlar, ilk yorumda, AKP hükümetinin ekonomik programlarının, güvenlik önlemlerinin iflası anlamına geliyor.
En azından üç seçim dönemi iktidarda kalmayı uman AKP’nin bu dönemin sonuna kadar dayanması çok zor!
***
NOT: Bugün, 18 Mart, Çanakkale Zaferi (1915) ve Şehitler Günü. Cumhuriyet’in kapısını açan zafer günümüzü kutlar, aziz şehitlerimizin kutsal anısı önünde saygı ile eğilirim.
Yazarın Tüm Yazıları