Galatasaray ‘Evet’ desin stadın üstünü maliyetine kapatalım

BOSCH Türkiye Temsicisi, Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Steven Young, Alman devinin Türkiye’de 2 milyar Euro’ya yaklaşan yatırımlarından birine dikkati çekmek istedi:

Haberin Devamı

- Bosch Rexroth, benim bebeğim gibidir. Aslında Türk sanayinin de incisidir.

Young, şu anda Almanya’da Bosch Grubu’nun üst yönetiminde görevde bulunan Gürcan Karakaş’la birkaç yıl önce Bursa’daki fabrikasını gezdiğimiz Bosch Rexroth’un ulaşmak üzere olduğu noktayı paylaştı:

- Gelecek yıl 500 bininci pompanın banttan çıkışını kutlayacağız. 1 milyonuncu pompa düzeyine 2014 sonunda ulaşacağız.

Ürettikleri pompaların önemine değindi:

- Örneğin hidrolik pompalar, sanayi için, ekonomi için olmazsa olmazlar arasındadır. Türkiye için stratejik ürünlerden biridir. Hidrolik pompalar, iş makinelerinin kalbini oluşturur. Yani biz, iş makinesi üreticilerine onların araçlarının kalbini veriyoruz.

Bu konuda katma değer ve teknoloji açısından Türkiye’de son noktaya ulaştıklarını vurguladı:

- Bosch Rexroth, başlangıçta hidrolik pompaların içindeki bazı parçaları üretiyordu. 2009’dan sonra komple pompa üretimine geçtik. Şimdiki  ürünlerimiz gurur duyulacak noktaya ulaştı. Çünkü, yüzde 42 enerji tasarrufu sağlıyor./images/100/0x0/55ea3a5bf018fbb8f872a406

Enerji tasarrufunun ayrıntısına girdi:

- Normalde pompalar sürekli çalışır, iş makinesinin motoru da ona güç vermek için çalışır durumda olurdu. Bugün ürettiğimiz akıllı pompalar iş sırasındaki en küçük duraksamada uyku moduna geçiyor. Yani, bugün bazı otomobillerde devreye giren stop-start sistemine benzer yöntemle çalışıyor.

Bosch Rexroth’un Türkiye’de iki merkezde faaliyet gösterdiğini aktardı:

- Gebze’deki genel müdürlük binamız dahil toplam 72 bin metrekarelik kapalı alanda Ar-Ge ve tasarım merkezimiz bulunuyor. Seri üretim ise Bursa’daki fabrikamızda gerçekleşiyor.

Şirketin ürün ve kurduğu sistemlerle devreye girdiği başka alanlara örnekler verdi:

- Demir-çelik tesislerinde bizim tasarım ve ürünlerimiz var. Son dönemlerde yaptığımız önemli işlerden biri Deriner Barajı’nın otomasyon tahrik sistemleri oldu. Rexroth’un geliştirdiği tahrik sistemleri bir fabrikada reçel kavanozunun dolmasını sağlarken, bir başka sistemimiz gazetelerin basımında önemli rol oynuyor.

Sonra sözü futbola taşıdı:

- Bosch Rexroth, çeşitli ülkelerde 40 dolayında stadyumun üstünün kapatılması projesine imza attı. Aynı şeyi Galatasaray’ın Türk Telekom Arena Stadyumu için de yapabiliriz.

- Galatasaray yönetimiyle bu yönde bir görüşmeniz oldu mu?/images/100/0x0/55ea3a5bf018fbb8f872a408

- Daha önce görüşmelerimiz oldu. Önerimizi yaptık. Galatasaray yönetimi “He” desin, hemen devreye girer, stadın üstünü maliyetine kapatırız.

- İş bugün başlasa ne kadar sürer?

- Bizi ilgilendiren bölümü bölüm 3 ayda biter. Ancak, bir de çelik konstrüksiyon bölümü var. Bitmesi toplam 8 ayı bulabilir.

500 bininci pompaya ulaşmak, Deriner Barajı’nın tahrik sistemlerini yapmak kamuoyunun dikkatini çekecek işler değildi.

Bosch Rexroth, Türk Telekom Arena Stadı’nın üstünü kapatmaya imzasını atarsa, o zaman özellikle spor kamuoyunun gündemine oturacak, yaptığı işler fark edilir hale gelecek.

Haberin Devamı

Büyümeyi Türkiye’de arıyor dişli kutusu da üretecek

Haberin Devamı

BOSCH Türkiye Temsilcisi Steven Young, Bursa’daki Bosch Rexroth fabrikasının 2005’te alınan bir kararla 3 kat büyütülüp 90 bin metrekarelik kapalı alana ulaştığını belirtti:

- O günlerde yatırım için Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Rusya ile yarışmış, Bursa’ya çekmeyi başarmıştık. Artık son yıllarda Bosch da büyümeyi daha çok Türkiye’de arıyor.

Bosch’un Türkiye’deki bu yılki büyüme beklentisine değindi:

- Bu yılki grup büyümemiz yüzde 5’in altına inmeyecek. Ancak yüzde 10’u da pek aşmayacak. Yalnız, Euro bazında net büyümeden söz ediyorum.

Yeni üretime dönük önemli bir adımı paylaştı:

- Önümüzde dişli kutusu üretimine dönük planlarımız var. Mühendislerimiz bu yönde hazırlıklarını yapıyor. 2013’te buna dönük adımları atmaya başlarız.

- Dişli kutusu üretimi, Türk otomotiv sektörünün bugüne kadar ithalata dayalı olduğu aktarma organlarını da artık Türkiye’de tedarik edeceği noktasına geleceğini gösteriyor değil mi?

- Evet, o yolda ilerleyeceğiz.

Haberin Devamı

155 milyon Euro’luk yıllık ihracatı var

STEVEN Young’a Bosch Türkiye Grubu’nun 1.3 milyar Euro’luk ihracatında Bosch Rexroth’un payını sordum:

- Bosch Rexroth’un yıllık ihracatı 155 milyon Euro.

Ancak, ihracatın önümüzdeki dönemde düşebileceğini vurguladı:

- Şu anda Bosch Rexroth, üretiminin yüzde 90’ını ihraç ediyor. Türkiye’de yatırımlar arttıkça, içeride daha çok iş yapmaya başlayacak. Böylece ihracatı yüzde 75’lere inecek.

Yazarın Tüm Yazıları