Galatasaray’a öncülük yakışır

ZİDAN’la ilgili yazımı yazarken Fransız futbolcu Eric Cantona’nın adını anımsayamayınca Hürriyet’in spor servisinden İlhan Söyler kardeşimi aradım.

Almanya’da Galatasaray kampını izliyormuş. Eric Cantona işini halledince, "N’apıyor bizim gençler?" diye sordum. "Gençler bir harika!" dedi. Geçen yıl Galatasaray maddi sıkıntılar içinde kıvranırken genç futbolculara şans verilmesi gerektiğini sık sık konuşurduk.

* * *

Galatasaray’ın UEFA şampiyonluğu ve o görkemli döneminde kazandığı puanlar Türkiye’nin UEFA sıralamasındaki yerini yukarı çekmiş, bu sayede hem UEFA kupasına katılan takımlarımızın sayısı artmış hem de Şampiyon Kulüpler Kupası’na katılan ikinci takımların ön eleme oynama koşullarını kolaylaştırmıştı.

Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın ön eleme oynamadan ya da tek maç oynayarak grup maçlarına katıldığını anımsayalım. Ne yazık ki Fenerbahçe de Beşiktaş da Galatasaray’ın kendileri için hazırladığı avantajlı durumdan yararlanıp, Türkiye’nin UEFA sıralamasındaki yerini daha yukarı çekecek puanlar kazanamadılar. Hazırdan yediler...

Dikkatle incelenecek olursa, Galatasaray’ın en göz kamaştırıcı döneminde maddi bakımdan çöktüğü görülecektir. Galatasaray’ın birkaç yıldır içine düştüğü maddi sıkıntı, ne yazık ki Fenerbahçe tarafından alay konusu edildi. Alaylar onur kırıcı boyutlara ulaştı. Oysa Galatasaray maddi bakımdan çökerken kazandığı başarılar Türk futbolunun yerini yükseltiyor, rakiplerinin Avrupa kupalarındaki işini kolaylaştırıyordu. Galatasaray’ın bu nedenle Türk futbolundan ve rakip kulüplerden alacaklı olduğunu söylemek vicdan borcudur.

* * *

İlhan Söyler kardeşimiz 19 Temmuz tarihli yazısına "Yıldızlar Geliyor" başlığını atmış. Gençlerden söz ediyor: Arda, Ferhat, Aydın, Mehmet Güven ve Oğuz... Yirmi yaşın altında, 50’den fazla uluslararası maç oynamış delikanlılar. Bunlara U-19 ulusal takımında oynayan 5-6 genç Galatasaraylıyı da ekleyecek olursak sayıları 11’i buluyor. Bu 11’in arkasında iki 11 daha bulunduğunu tahmin ediyorum. Ümit, U19, U17 milli takımlarında toplam 14 Galatasaraylı genç var. Metin Oktay tesislerindeki okulda çok daha fazlası.

Galatasaray bu futbolcularla yoluna devam etse, birkaç yıl içinde maddi durumunu düzeltemez mi? Elbette düzeltir. Ha, bu arada bir-iki kez şampiyon olamazmış. Olmasın! Çünkü bu sayede geleceği kuracaktır.

Türk futbolunun yabancı futbolcu marifetiyle kalkınması varsayımı ham hayalden başka bir şey değil. Turizm sayesinde kalkınma hayali kurmak gibi bir şey! Bir ülke sadece ve ancak ağır sanayi ile, makine üreten sanayi ile kalkınır. Türk futbolu da kendi gençleri sayesinde kalkınacak.

* * *

Galatasaray’ın yıllardır transfer ettiği futbolculardan, Hagi, Taffarel ve Prekazi’den başka kimleri anımsıyoruz? Son yirmi yılda Fenerbahçe Galatasaray’dan iki üç misli futbolcu transfer etti ve birkaç misli daha çok transfer parası ödedi. Peki kim daha fazla şampiyon oldu, kim Avrupa kupalarında bayraktar oldu? Galatasaray!...

Galatasaray genç Türk futbolcularına dayanmak ve paramızı sıradan yabancı futbolcular uğrunda çarçur etmemek için öncülük yapmak zorundadır.

Ama taraftar ve seyirciye bu gerçekler mutlaka anlatılmalı ve bu felsefeyi desteklemeleri sağlanmalıdır.
Yazarın Tüm Yazıları