Fuarda Türk standını gezdim

1970’lerden beri Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nı ziyaret ettiğim için kitaba ve yayın dünyasına dair uluslararası gelişmelerin, değişimlerin farkındayım, mukayese etmek imkânına sahibim.

Haberin Devamı

Çünkü Frankfurt Kitap Fuarı’nın önemli bir belirleyicilik özelliği var!
Fuar mekânına girer girmez hiç kuşkusuz ziyaret ettiğim ilk yer Türk standıdır.
İlk önceleri birkaç amforanın, kilimin sergilendiği anlayıştan bugüne gelinmesi, azımsanacak bir ilerleme değil.
Türk standında İstanbul’dan birçok yayınevi temsil ediliyor.
Aydınlık, görülebilir, okunabilir bir sergileme düzeni gerçekleştirilmiş.
Yayınevlerinin yanı sıra, İstanbul Ticaret Odası da ayrı bir stant açmış.
Çarşamba günü yapılan açılışa Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi H. Avni Karslıoğlu, Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Erkin Yılmaz katıldı.
Açılışta Türk yayıncılar, Almanya’da yaşayan Türkler de bulundu.
Bizim bölümün yalnız Türkler için değil yabancı ziyaretçiler için de en ilgi çekici bölümü; “Piri Reis: Akdeniz’in Piri-500 Yılın Gizemi Sergisi”ydi.
Türkçe ve İngilizce, iki dilde yayınlanan kitaplar da ziyaretçilerin daha fazla bilgi edinmelerini sağlıyor.
Mustafa Kaçar ve Bülent Özükan da, Piri Reis hakkında düzenlenen bir panelde aydınlatıcı bilgiler ilettiler ziyaretçilere.
Fuarın bu yılki konuk ülkesi Brezilya idi.
Herkes Paulo Coelho’yu bekliyordu ancak buradaki gazetelerden öğrendiğimize göre Coelho, buraya çağrılan yazarlar listesi konusunda görüşünü açıklamış. Demiş ki: “50’ye yakın yazar çağrılmış, ben bunların içinde ancak 20 kişiyi biliyorum.”
Onun iddiası şu, dost-ahbap işi kayırmalarla liste oluşturulmuş, genç yazarlara hiç yer verilmemiş, bu durumda gelmenin de hiçbir anlamı yok! Ünlü yazarın yaklaşımı, bizim için de kulağa küpe olacak nitelikte geldi bana.

Haberin Devamı

* * *

YEMEK yazarı, yemek tarifi kitaplarından, televizyon konuşmalarından tanıdığımız Sahrap Soysal, bizim mutfağımızı bütün dünyaya tanıtıyor. Fuarda onunla da bir araya geldim. UNESCO kitabına giren yemeklerimizi Londra, Paris Kitap fuarlarından sonra burada da tanıtacak.
Cumartesi günü (yarın) saat 15.00’te Türk standında, “Geleneksel ve Yöresel Türk Mutfağından Seçkiler” yapacak.
UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesine giren ilk ve tek yemeğimiz olan Keşkek’i, fuara gelen ziyaretçiler de öğrenecek.
Yemek zevki ülkelerin kültürlerini,
ağız tadını bu etkinlikten öğrenecekler.
Keşkek’in bir özelliği de, kadınla-erkeğin ortak emeğiyle yapılıyor olması.
Soysal, Keşkek’i Tokat’tan getirdiği callak denilen tokaçla döverek yapacak.
Ayrıca Maraş tarhana çorbası,
güneşte kurutulmuş yoğurt da tanıtım listesinde yer alıyor.
Saat 16.00’da ise Sezer Subaşı,
Ebru sanatı üzerine konuşacak.
Pazar günü saat 12.30’da ise Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl Zeynioğlu ile Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, Türkiye yayıncılık sektörünü değerlendirecekler.

Haberin Devamı

* * *

FUARI gezmeye, fuardan yazmaya devam edeceğim.

Yazarın Tüm Yazıları