Frambuazlı füme sütlaç

Fırın pilavıyla pirinç salatası arasında gidip gelirken mutfaktaki son dönemin alışkanlığını devam ettirip sütlaç yapmaya karar verdim. İçine frambuaz katıp antepfıstığıyla servis ettim

Haberin Devamı

Daha önce de bahsettiğim Asuman Turizm gibi tuhaf yerlerdeki alışverişler, gittikçe sıkıcılaşan süpermarketlerde ve kimi pazarlardakilere göre çok daha keyifli. Yalnızca İran’dan gelen malları satması değil, dükkânın bir turizm acentesi içinde yer alması bile birkaç dakikalık tecrübenizi farklı kılıyor. Böyle yerler, bir süreliğine unutulup tekrar akla düştüğünde gitmeden edemiyor, önceden farkına bile varmadığınız kimi ürünleri almadan duramıyorsunuz. Aynı hevesle gittim ve kokusu torbanın dışına taşan füme yasemin pirinçlerinden aldım bu hafta. Belli ki birkaç dakika isliyor ve İran’a has bu pirinçlere böylece sigara sarısı renk kazandırıyorlar.
Fırın pilavıyla pirinç salatası arasında gidip gelirken mutfaktaki son dönemin alışkanlığını devam ettirip sütlaç yapmaya karar verdim. İs kokulu sütten yola çıkınca bana kazandibini, hatta Denizli’nin yanık yoğurdunu anımsatan bu tatlıya biraz mayhoşluk ve ferahlık vermesi için frambuaz kattım, sonunda da antepfıstığıyla servis ettim.  Asuman Turizm, Aksaray’da  Atatürk Bulvarı,
No: 154’te.  (212) 511 29 69

YAPILIÅžI

Haberin Devamı

Pirinçleri bir kapta yıkayın, sonra suyla beraber küçük bir sos tavasına alın, 10 dakika kadar piÅŸirin. Sütü ÅŸekerle birlikte, orta boy bir tencereye koyun, kısık ateÅŸte, arada sırada karıştırarak, hacminin yarısını kaybeden kadar piÅŸirin. PiÅŸmiÅŸ pirinçleri ekleyin. Ä°ki dakika daha karıştırın. Sonra, bir kâsede bir çay bardağı kadar sütle çırptığınız pirinç ununu, yine karıştırarak tenceredeki muhallebiye yedirin. Sütlacınızın koyu kıvamlı olmasını istemiyorsanız pirinç ununun hepsini kullanmayın. (Çırpma telini tencereye sokup kaldırdığınızda karışım yavaÅŸ yavaÅŸ damlıyor olmalı ve unutmayın; sütlacınız soÄŸuyuncaya kadar kıvam alacak.) Sütlacınızı, ikiÅŸer çorba kaşığı frambuaz koyarak hazır ettiÄŸiniz cam kaplara boÅŸaltıp oda sıcaklığında soÄŸumaya bırakın. Dolapta iyice soÄŸutun, antepfıstığıyla servis edin.Â


Frambuazlı füme sütlaç

Haberin Devamı

Sütlü kekikli dondurma

Uzun süredir kendini tekrarlayan dondurma, son senelerde açılmaya baÅŸlayan Ä°talyan tarzı dondurmacılar sayesinde biraz daha çeÅŸitlilik gösterir oldu. MaraÅŸ dondurmasını kenarda tuttuÄŸumda, çilek, çikolata vb. dondurmaların yorumlanıp yeni aromalarla lezzetlendirilmiÅŸlerinin peÅŸinde koÅŸtuÄŸumu fark ettim. Dün gece beni sönmeye yüz tutmuÅŸ bir ÅŸamdanı canlandırır gibi iÅŸ çıkışı yeni lezzetler peÅŸinde koÅŸturansa, daha önce denemediÄŸim birkaç yeni dondurmaydı. Bebek’te yeni açılan Migone’da, balzamik çilekli, zencefilli çikolatalı ve tabii ki Ä°talyanların çok güzel yaptığı yoÄŸurtluların ötesinde, en sıra dışı ve heyecan verici olan, kekikle aromalandırılan sütlü dondurma. (Migone, Küçük Bebek Caddesi. No 11/A Bebek Ä°stanbul 212 263 06 86)  Â

Yazarın Tüm Yazıları