Fener geç kaldı

Lugano’yu da sayarsak 4 yeni yabancı aldı F.Bahçe. Bu oyuncular zamanında transfer edilseydi, belki de Dinamo Kiev’i eleyip, Şampiyonlar Ligi’nde gruplara kalabilirlerdi.

 Fenerbahçe bu transferleri zamanında yapsaydı, Şampiyonlar Ligi’nde gruplara kalabilir miydi? Kadroya yeni katılan 3 yabancı oyuncunun sarı lacivertli takıma katkısı ne olur?

ELEME
maçlarında oynatamadığı Lugano’yu da sayarsak 4 yeni yabancı aldı F.Bahçe. Eğer bu oyuncular zamanında transfer edilseydi, F.Bahçe’ye mutlaka büyük katkıları olurdu. Belki de Dinamo Kiev’i eleyip, Şampiyonlar Ligi’nde gruplara kalabilirlerdi.

F.Bahçe’nin hedefi Şampiyonlar Ligi’ydi ama olmadı. Başkanın görevi bırakması sarı lacivertlilere 2,5 ay kaybettirdi. Bu sebeplerden dolayı futbolcu alımında geç kalındı.

Ayrıca antrenörünü de geç buldu F.Bahçe. Zico ve yardımcıları Dünya Kupası’ndan sonra takımın başına geldi.

Bu takımı birileri Zico’ya anlattı. Ancak, Daum’un oynattığı sistem dahilinde bilgi verdiler. Zico’nun kafasında Serkan’ın orta saha oyuncusu olduğu yönünde bir izlenim yok. Çünkü kasetlerde onu hep sağbek olarak görmüş. Oysa bu bölgeye kaydırılsa, F.Bahçe’nin orta sahası daha dirençli olur, mücadele eder.

Orta saha mücadele etmeli

Fenerbahçe’nin en büyük eksiği, Aurelio ve cezası nedeniyle 3 maçtır oynayamayan Appiah dışında orta sahasında oyuncularının ikili mücadeleden kaçınması...

Yeni gelen oyuncuların takıma katkıları mutlaka olacaktır. Ancak, bu biraz zaman alacaktır. İnşallah bu değişim fazla uzun sürmez. Eğer adaptasyon dönemi uzar, peşinden kötü sonuçlar alınırsa, seyirci de rahatsız olur, tatsızlık çıkar.

Kezman, Avrupa’nın tanıdığı, beğenilen bir santrfor. Fenerbahçe’ye faydası olur. Ancak iş, topu oraya getirmekte. Geriye oynayarak, topu ileriye şişirerek bir yere varılamaz. F.Bahçe’nin futbol mantalitesini değiştirmesi lazım. Orta sahanın çok çalışıp yükü hafifletmesi şart.

Elinde Semih adında bir tane santrforun var, çocuk sıçrayamıyor. Havadan top atarsan adam kötü gözüküyor. O zaman topu havadan değil, yerden atacaksın. Adamın yeteneklerini kullanacaksın.

Takımların kaderiyle oynamaya ne hakkın var?

Æ 4 haftada hakem kararları çok tartışıldı. Nihat Özdemir’in, Federasyonu ve MHK’yi hedef alan açıklamaları için ne diyeceksiniz?

FUTBOL
oyununda elle düzeltilip atılan gollere rastlıyoruz. Ancak, bunu hakemin görmesi lazım. Anelka’nın ellerini kullanarak kaleciye faul yapması sonrası F.Bahçe’nin Konya’da kazandığı gol çok tartışıldı, ortalık birbirine girdi. Bazı takımlar, F.Bahçe’nin aleyhine birleşip, tribünlerinde, "El değmemiş temiz bir lig istiyoruz" diye pankartlar açtırdı.

Bu tür olaylar her takımın başına gelir. Her takım böyle gol atabilir, yiyebilir de. İki maçta da -geçen sezon F.Bahçe, bu sezon Beşiktaş maçlarında- Konyaspor’un başına gelmesi büyük şanssızlık.

F.Bahçe’nin Sakarya’da atıp sayılmayan golü gol, yediği ise ofsayt. Normal golü vermiyorsun, ofsayt olanı veriyorsun. F.Bahçe öne geçseydi, belki sonuç farklı olurdu. Hakemler oyunun üzerine tesir ediyorlar. En can alıcı nokta burası. Netice üzerine tesir eden hakem bence iyi hakem değildir. Nihat Özdemir’in Kuddusi Müftüoğlu hakkındaki sözleri bence doğru. Çünkü Müftüoğlu, her Fener maçında verdiği kararlarla adından söz ettirmiştir.

Gerçi verilen ve verilmeyen gollerde Kuddusi Müftüoğlu’ndan çok hatalı bayraklar kaldıran yardımcısının payı büyük. Sen hakem olarak şampiyonluğa giden ve küme düşmemeye oynayan takımların kaderleriyle oynuyorsun. Buna hiç ama hiç hakkın yok.

Al Beşiktaş maçını, aynı şekilde hatalı kararlar çıkıyor ortaya. O vakit genç hakemler yetiştireceksin. Sen, Futbol Federasyonu olarak, MHK olarak bu şekilde devam edersen, kafalarda soru işaretleri bırakmaya devam edersin. O zaman da idareciler ortada art niyet arar.

Beşiktaş çok farklı...

Æ Sezona kötü başladıktan sonra toparlanıp üst üste 3 maç kazanan Beşiktaş’ın bu çıkışı nereye kadar sürer? Siyah beyazlıların şampiyonluk şansı nedir?

BEŞİKTAŞ
iyi yolda. Üç maç üst üste kazanan bir takımın kendisine itimadı gelir, seyircisi ile barışık olur, kazanma kolaylığını kendinde görür ki, bu da Beşiktaş için büyük bir güç.

Siyah beyazlı yöneticiler iyi oyuncular transfer etti. Beşiktaş’ın geçen sezondan daha farklı olacağı kesin. Onların problemi geri dörtlüde. Bence beklerde sıkıntıları var.

Ancak, büyük bir güç ve enerjiyle oynuyorlar. Önemli olan kötü oynarken kazanmak. Beşiktaş bunu da başardı. Çünkü mücadele ediyorlar. Mücadeleni yaparsan, galip de gelirsin. Beşiktaş, elindeki oyuncularla iyi oynamaya son derece müsait bir takım. Topu kullanan klas oyuncuları var.

Böyle devam ederlerse, şampiyonluk şansları da yüksek olur.

Transfere gerek yok

Dört maçın 3’ünde berabere kalan G.Saray’ın eksikleri sizce neler? Sizce sarı kırmızılılar hangi bölgelere transfer yapmalı?

BANA
göre G.Saray’ın eksiği yok. Gol yollarında sıkıntısı olmayan sarı kırmızılılara sakatlıktan çıkan Ümit Karan da katıldı. Orta sahası denildiği gibi kötü değil. Bir transfer yapılırsa iyi olur ama oraya gelecek oyuncunun takım üzerinde büyük ağırlığının olması lazım.

G.Saray’da takım tam olarak oturtulamadı. Yönetimle antrenör arasında problemler var. Şans bulamadığı için Denizlispor’a gitmek isteyen Volkan kötü oyuncu değil. Topu ayağında biraz fazla tutuyor ama ön liberoda açığı kapatabilir.

G.Saray’ın oturmuş bir kadrosu varken, Song’la Tomas iyi bir ikili oluşturmuşken Tolga’yı almanın ne anlamı vardı? Orada Cihan da oynayabilir, Orhan Ak da... Bir sürü de genç oyuncun var. Tolga kötü adam değil, Milli Takım’da da oynuyor. Ancak, G.Saray’da oynamak farklı. G.Saray’da her hafta maç oynuyorsun, Milli Takım’da 3-4 ayda bir.

G.Saray sadece transfer yapmış olmak için oyuncu almamalı. Alınacak adamın diğer oyuncular üzerinde etkisinin olması lazım. Kadrodaki oyuncularla aynı klasta, hatta daha aşağında oyuncuya para verilmemeli.

G.Saraylı, takımına sahip çık

G.Saray seyircisinin takımına sahip çıkması, yöneticilerin de popülist politikaları bir tarafa bırakıp, gerçekçi hareket etmeleri lazım. Sezon başında, "Dünyanın en iyi oyuncularını alacağız" diye atıp tutarsan, taraftarın da bu yönde beklentisi olur.

G.Saray’da bir sürü oyuncu şu anda formsuz. Hakan yaşı gereği genç forma girecek. Necati sakat. İyi oynayan gençleri var sarı kırmızılıların. Arda topları fevkalade kullanıyor. İlle de transfer diye tutturmanın ne anlamı var? Sen takımını hazırla kardeşim.
Yazarın Tüm Yazıları