FED’in Faiz Kararı Sonrası Açıklamalar Çok Önemli

ABD’nin bugün en büyük sorunlarından ilk ikisi yüksek enflasyon ve yavaşlayan ekonomi olarak dikkat çekiyor.

Bu arada piyasa bu ikiliye göre Dolar’ın yükselip düşeceği üzerinde spekülasyon yaparken, petrol fiyatları kilit rol oynamaya devam ediyor. Durum bu olunca ve petrol fiyatları da sürpriz bir şekilde gerileyince Dolar’da da belirgin olmasa da yukarı yönlü bir hareketlenme gördük.
 
Dolar’ın petrol fiyatlarındaki olumlu düşüşe tam olarak olumlu cevap vermemesi, dün ABD’den açıklanan ekonomik verilerin olumsuz kalmaya devam etmesi, kişisel harcamalar ve gelirler artıyor olsa da enflasyondaki yükseliş ve FED eski başkanı Alan Greenspan’in ekonomiyle ilgili olumsuz beklentilerden kaynaklandı.
 
Avrupa tarafında da durum bugünlerde çok farklı olmadığından ve ekonomik ve piyasa güveni son derece düşük kaldığından Euro da bir yere gidemiyor. Ancak ekonomik beklentilerin olumsuz kalmasına neden olabilecek o kadar gelişme var ki ben bu nedenle Euro / Dolar paritesinin yukarı yönlü hareketinin devam edeceğini tahmin ediyorum. Dünkü petrol düşüşü gerçekleşmeseydi bugün parite 1.56’nın üzerinde kapanırdı ancak olası bir petrol düzeltmesi bu dediğim senaryonun gerçekleşmesine neden olabilir. Ancak petrol fiyatlarının 119’un altında kalması durumunda Euro’nun yükselme beklentisinin oldukça azalabileceğini düşünüyorum. FED’in bugünkü faiz açıklamaları öncesinde volatilite olacağını ve bu yüzden yukarı yönlü hareketlerin geleceğini tahmin ediyorum.
 
Altın Piyasası FED’i Bekliyor
 
Meksiko Körfezinde oluşan kasırga petrol fiyatlarını yükseltebileceği için bunun sonucu olarak da altın fiyatlarını yükselteceğini düşünüyordum ancak bunun tersi olunca beklentilerimin tamamen dışında hareketler oldu. Ancak şunu bilmekte fayda var ki bugünlerde ekonomistler hem ABD’de hem de Avrupa’da ve tabi diğer coğrafyalarda faiz politikalarını belirlemekte güçlük çekiyorlar. Çünkü bir yandan enflasyon varken bir yandan da ekonomik durgunluk beklentilerinin güçlenmesi stagnasyon yaratınca piyasalarda gerginlik yüksek oluyor. Bu nedenledir ki altını etkileyen diğer faktörlerde seçici davranan piyasa aynı zamanda aşırı da tepki veriyor olabilir. Ancak duruma teknik olarak bakıldığına dünkü düşüşün yüksek momentumla olması ve 860 Dolar hedefini takip ettiğini grafiklerden görüyor olmamız, Dolar’ın olası yükselişin faizlere bağlı olması durumunda altını 860 Dolar’a kadar gerilemesine neden olur. Bu nedenle bugün FED’den gelecek açıklamalar da altını etkileyeceği için özellikle petrol ve Dolar’a dikkat edin. Çünkü bugün de düşerek kapanırsa 860 Dolar hedefi kaçınılmaz olur ancak bugün yükselerek kapanış olursa o zaman yeni bir taban oluşumu olduğuna tanık olabiliriz.
 
Kasırga Petrole Etki Etmedi
 
Ekmek aslanın azında olunca ekonomilerde petrole para ayıracak gelir kalmayınca petrol piyasası kasırga dinlemedi ve kasırganın etkisi az olunca petrol fiyatlarında gerileme devam etti. Ancak bazı petrol işleme istasyonlarının yine de faaliyetlerini durdurmuş olmaları önümüzdeki hafta etkisini gösterecek olsa da bunun etkileri belirgin olabilir. Bence geçen hafta petrol stoklarındaki gerilemenin olmasına bağlı olarak ve bu gerilemenin bu hafta da devam edebileceği beklentisinin güçlü kalabileceğine bağlı olarak petrol fiyatları yükselebilir. Ancak şu da var ki petrol fiyatları eğer bugün de düşüş kalırsa o zaman 105’e doğru gidecek olan teknik düzeltme beklentisi teyit edilir.
Yazarın Tüm Yazıları