Faturaları kabartan uygulama

GSM operatörü kuruluşların uygulamaya koyduğu “Ödemeli ara, hediyeyi kap”, “Arandıkça kazan” gibi bazı kampanyalar, iyi abonelerin faturasını kabartıyor.

Haberin Devamı

Cep telefonu faturalarını şimdi de bazı GSM operatörü kuruluşlarının “Ödemeli ara, hediyeyi kap”, “Arandıkça kazan” gibi uygulamaya koyduğu kampanyalar, kabartıyor. Faturalı ve faturasız tüm hatları kapsayan bu kampanyalar, rastgele yapılan ödemeli aramaların yanısıra, “geri dönüş yapılsın” diye çaldırıp, kapatılan aramalara da yol açıyor. Hediye ya da bedava görüşme dakikası kazanmak amacıyla zamanlı zamansız yapılan aramalar, arananları sadece çileden çıkartmakla kalmıyor, ayrıca yüklü cep telefonu faturalarının ödenmesine de yol açıyor. GSM operatörü kuruluşların “Ödemeli Ara, iPad Mini kazan” benzeri kampanyalarında abone, ister faturalı, isterse faturasız hat sahibi olsun, hediye çekilişinden yararlanma imkanı buluyor. Her ödemeli konuşma bir çekiliş hakkı sağlıyor. Ne kadar fazla ödemeli arama yapıp, konuşma gerçekleştirenler o kadar çekiliş hakkı elde ediyor. GSM operatörü kuruluşların Ödemeli Ara Servisleri’nde, aramanın bedeli arayana değil, aramayı kabul eden aboneye yansıtılıyor.

AYRI ÜCRET

Bunun da bedeli her bir çağrı için 39 kuruş oluyor. Ayrıca, ödemeli aranan abone, yaptığı her bir ödemeli görüşme için kendi tarifesi üzerinden de ücretlendiriliyor. Bu da ödemeli arama uygulamasıyla yapılan görüşmelerin paket kullanımına dâhil olmamasından kaynaklanıyor. Böylece, GSM operatörü kuruluşlar bu yolla bir taşla iki kuş vurmuş oluyor. Hem çağrı başına 39 kruşluk sabit bir ücret, hem de konuşma süresi kadar paket dışı görüşme bedeli elde edebiliyor. Böyle olunca da hediye kazanmak isteyen bazı aboneler, tanımadığı kişilere ait cep telefon numaralarını rasgele çeviriyor. Aranan numaranın sahibi abonede, önemli olabilir diye düşünerek, iyi niyetle yanıt verebiliyor. Tesadüf bu ya, tüm bu aramalar da genellikle “yanlış numara” oluyor. Ancak, her seferinde 39 kuruş çağrı bedelinin yanı sıra, görüşme bedeli de arananın faturasına ekleniyor. Ödemeli arayanın hesabına ise başarıyla sonuçlanan her arama için bir çekilişe katılma hakkı düşüyor.

ÇALDIR KAPAT KAMPANYALAR

GSM operatörü kuruluşların bir diğer uygulaması ise “Cepten aran” kampanyaları oluyor. Bu kampanyalarda aboneler arandıkça kazanıyor. Abone kampanyadan kazandığı liralarla dilediği yönde görüşme yapabiliyor. Özellikle diğer operatörlerden ve sabit hatlardan aranmaları teşvik eden bu kampanya, her 10 dakikalık görüşme karşılığında aranan abonenin 50 kuruş kazanmasını sağlıyor. Bu kampanyalar sayesinde abone ne kadar çok aranırsa, o kadar çok kazanıyor. Üstelik kazandığı cep liralarını kullanmak için beklemelerine bile gerek kalmıyor. Toplamda 10 dakika arandığında hesabına anında 50 kuruş yükleniyor. Bu da gelişi güzel gerçekleştirilen “çaldır, kapat” aramalarını beraberinde getiriyor. Özellikle gece geç saatlerde gerçekleştirilen bu uygulama, ödemeli arama kampanyalarında olduğu gibi “önemli olabilir” düşüncesiyle iyi niyetle gerçekleştirilen geri dönüşleri beraberinde getiriyor. Ancak, diğer operatör hatlarına yönelik yapılan her geri dönüş, paket tarifelerden de dakikaların erimesini beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

Pazarlamacılar bedava kullanıyor

Haberin Devamı

SÖZ konusu kampanyalardan telepazarlama kuruluşları da yararlanıyor. Bu kuruluşlar, bilgi bankalarında yer alan telefon numaralarını çaldır-kapat yöntemiyle arayıp, geri dönüş sağladıklarında hem ürünlerini bedava pazarlama imkanı buluyor. Hem de üstüne diğer görüşmelerinde kullanabilecekleri dakika ücretlerini kazanmış oluyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları