Fatih nesli

TARİHİMİZİN en büyük devlet adamlarından biri şüphesiz Fatih Sultan Mehmet’tir, fakat ben ondan bahsetmiyorum, Milli Eğitim’in “Fatih projesi”yle küçük yaşta internetle tanışan 11 milyon gençten bahsediyorum.

Haberin Devamı

Dün bakanlık çevrelerinden araştırdım. 5-9. sınıf öğrencilerine bugüne kadar 60 bin tablet bilgisayar dağıtılmış. Ders yılı başında 2.5 milyon bilgisayar daha verilecek, ihalesi hazırlanıyor. Dört yılda toplam 11 milyon tablet bilgisayarın temel eğitimdeki 5-9. sınıf öğrencilerine ulaştırılması öngörülüyor.
Çocuklar tabletlerde sadece ders görmüyorlar. Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun “güvenli internet” sisteminden Türkçe ve yabancı dillerde TV’lere, internet sitelerine girebiliyorlar.

İNTERNET ÇOCUKLARI

İnternetle dünyaya açılmış, özgürlük ve çeşitlilik algısı güçlenmiş bugünkü ‘bir kısım’ gençlerin ardından, demek ki, 11 milyonluk bir yeni gençlik kitlesi daha geliyor.
Bu çocukların sanal âlemde ‘küresel’ arkadaşları olacak. Sanal arkadaşlarını, bilgisayar ve konsol oyunlarını, internet sitelerini kendileri seçecek; kendi başlarına karar verme yetileri gelişecek.
Aileleri “Bu kadarı fazla, artık yatağa” diye müdahale ettiğinde
“Bana karışmayın” duygusu gelişecek. İnternette değişik kültürlerle tanışacakları için, daha meraklı olacaklar, mukayese zihniyetleri de gelişecek.
Bu sebeplerledir ki, konformizmden, yasaklardan, otoriteden, otoriter tavırlardan hoşlanmayacaklar. “Karizma”yı otoritede değil, sanatta ve tarzlarda bulacaklar.

JAMES BOND KUŞAĞI

İçlerinden siyasi fanatikler de çıkabilecek, fakat genel eğilimleri bireysel özgürlük olacak. Sanal âlemde çok kolay haberleştikleri için, zevkler, modalar, idoller gibi protesto tarzlarını da birbirlerine çok kolay aktaracaklar.
James Bond çağında yetişmiş eski kuşaklar bu sosyolojik dinamikleri “küresel komplo, dış güçler, emperyalizm, tuzak” sanacaklar, arkasında ajanlar arayacaklar; bugün iktidarın Gezi Parkı’na böyle bakması gibi.
Fakat tarihteki bütün yeni nesiller gibi zamanımızın yeni nesilleri de yoluna devam edecek.

YARATICI SINIF

Elinde tabletlerle gelen yeni nesiller müzikte, sanatın her kolunda hem “trend”leri izleyecek hem kendi renklerini katarak yeni yaratımlar ortaya koyacaklar. İş hayatı daha dünyalı, daha rekabetçi, daha yaratıcı olacak.
Zamanımızda sosyolog Richard Florida “Yaratıcı Sınıfın Yükselişi” adıyla kitap yazdı; eski sosyologların hiçbirinin aklına gelmemişti bu kavram.
İster AKP, ister başkası, dünden bugüne gelmiş hiçbir siyaset tarzı, yarınlar için kendisi gibi bir nesil yetiştiriyor değildir; bambaşka bir nesil geliyor. Solcu, sağcı, liberal, muhafazakâr, milliyetçi, çevreci olabilecekler ama babalarından, hele de dedelerinden farklı anlamlar verecekler bu kavramlara...

KAYGILARIM DA VAR

Yeni nesillerde “görsel zekâ”nın çok gelişmiş olması çok iyi de insanlığın yazılı kültür mirası, soyut düşünce, hikmet (bilgelik) onların ilgisini ne ölçüde çekecek? Kestiremiyorum.
İnternet kadar da kitap olacak mı? Bilemiyorum.
Bazen de Erich Fromm’un “Hürriyetten Kaçış” adlı anıtsal kitabı aklımdan çıkmıyor: Kitlelere rağmen karar almak gereken kriz dönemlerinde demokrasiler aşırı bireyleşecek toplumlarda bunu başarabilecek mi? Yoksa, iki dünya savaşı arasında yaşandığı gibi, olası bir sosyal kaos halinde yine totaliter maceralar mı cazip gelecek?! Bu ihtimal şimdilik pek gözükmüyor, hiç olmaz inşallah.
Yepyeni nesillerle yeni bir dünya geliyor, vesselam.

Yazarın Tüm Yazıları