Faizde indirim yok, karşılıkta belli olmaz

GÖZLER bugün toplanacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında. Yeni uygulamaya göre karar bugün öğle saatlerinde belli olacak.

Piyasaların bu toplantıda yeni bir faiz indirimi kararı çıkmayacağı beklentisinde olduğunu görüyoruz. Hala çeyrek puanlık bir indirim daha yapılabileceğini belirten piyasa uzmanları var ama bunların sayısı bir hayli az.

Özetle; piyasadaki ağırlıklı beklenti bu ay faiz indiriminin olmayacağı yönünde.

Buna karşılık aynı toplantıda yeni bir munzam karşılık artırım kararı çıkma ihtimali konusunda kafaların biraz daha karışık olduğu görülüyor. Bazı bankacılar, “kredi hacmindeki artış konusunda, şimdiye kadar alınan önlemlerin pek işe yaramadığını, açıklanan politika çerçevesinde kredi hacmindeki artışı frenlemek için yeni bir munzam artış kararı çıkabileceğini” söylüyorlar. Aynı bankacılar Merkez Bankası’nın bu konuda mutlaka somut adım görmek istediğini, bu nedenle yine kısa vade ağırlıklı yeni bir artırım kararı çıkabileceğini tahmin ediyorlar.

Bazı bankacılar ise, faizde olduğu gibi, munzam karşılık artışı şeklinde alınan tedbirlerde Merkez Bankası’nın yeni bir adım atmak yerine, şimdiye kadar alınan kararların etkisini beklemeyi tercih edeceğini söylüyorlar. 9.6 milyar TL’lik bir paranın çekileceği son alınan munzam karşılık artış kararının 18 Şubat’ta fiilen uygulamaya gireceğini hatırlatan bankacılar, Merkez Bankası’nın bu etkiyi görmek için bekleyeceğini ifade ediyorlar.

Dolayısıyla munzam karşılık artış kararının etkisinin önümüzdeki haftadan itibaren piyasaya yansıyacağı, kredi faizlerinin daha da artıp, kredi hacminin biraz daha frenlenmesinin mümkün olabileceği belirtiliyor, İşte bu nedenle bugünkü PPK toplantısında faiz indirimi olmayacağını bekleyenlerin büyük bölümü munzam karşılık artışlarına da ara verilmesini bekliyor. Ancak faiz indirimi yapılmayacağını ama munzam karşılık artışına devam edileceğini tahmin eden bankacı sayısının az olmadığını da söyleyelim.

Faiz kararı bugün öğlen saatlerinde belli olacak ama munzam karşılık ile ilgili karar daha sonra çıkabilir. Ancak bugünkü faiz açıklamasında munzam kararı da bir şekilde belirtilir.

MEVCUT DENGE TERCİH EDİLİR

Piyasalardaki genel kanı; şu anda mevcut döviz fiyatlarının Hükümet ve Merkez Bankası açısından tercih edilir bir denge içinde olduğu yönünde. Daha önce de söylediğimiz gibi Hükümet “1.50-1.60 arasında bir dolar kurunu tercih edilir” buluyor. Ayrıca Merkez Bankası yönetimi de bence bunu kabul ediyor.

İşte faiz indirimi kararı alınması halinde kurların 1.60’ın üzerine çıkıp, istenmeyen boyutlara ulaşma ihtimalinin ekonomi yönetimini korkutacağı, bu nedenle indirim kararı alınamayacağını söyleyenler de var. Yeni döviz girişinin olmadığını, geçen hafta gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere fon akımını gördüklerini, buna ek olarak Türkiye’ye de daha çekimser bakıldığını kaydeden bir bankacı, “Bence bir miktar geliş de olması lazım ki açık finanse edilebilsin, faiz indirimi fon gelişini iyice keser” dedi.

Munzam karşılık artışının kura etki etmeyeceği, ancak bunun da faiz oranlarını yukarı çekeceği anlaşılıyor. Hazine faizlerinin yüzde 8.5’un çevresinde dalgalandığı, bu oranın munzam karşılık artışıyla yüzde 9’a, hatta üstüne çıkabileceği söyleniyor.

Hükümet belli ki; faizde de çift haneye gidişattan korkuyor ama munzam karşılık artışı konusunda burada hala bir sınır olduğunu düşünebilir.
Özetle; piyasaya göre faiz indirimi yok ama munzam karşılık artışı belli olmaz.

Merkez Bankası geçen ay piyasaların beklentisinin aksine davranmıştı. Bakalım bu kez piyasa beklentisi ile Merkez Bankası’nın tavrı birbirine uyacak mı?
Yazarın Tüm Yazıları