Fahişelerle pazarlık yapan yandı

Fransa Ulusal Meclisi aylardır büyük tartışmaların yaşandığı, lehte ve aleyhte gösterilerin yapıldığı ‘fuhuşla mücadele kanunu’ oylamaya sunuldu.

Haberin Devamı

485 milletvekilinin katıldığı oylamada kanun 138 ‘hayır’ ve 79 çekimser oya karşı 268 oyla kabul edildi. Fahişelerle pazarlık yapan ‘müşteri’leri cezalandırılmayı öngören kanunun oylamasına meclisteki 577 parlamenterden 485’i katıldı. Kanun cinsel bir eylemi parayla satın almak isteyenlere 1500 Euro, bu eylemi tekrarlayanlara da 3 bin 750 Euro para cezası öngörüyor. Kanunun yürürlüğe girmesi için Haziran 2014’e kadar Senato’dan da geçmesi gerekiyor.

Kadın Haklarından Sorumlu Bakan Najat Vallaud-Belkacem kanunun kabulünden sonra yaptığı konuşmada, ‘evet’ oyu veren parlamenterlere teşekkür etti. Kanun metni 1999 yılından bu yana yürürlükte olan İsveç‘te ‘fuhuş müşteri’lerine para cezası öngördüğü için fuhuşu yarı yarıya indiren kanundan esinlenerek hazırlandı. Kanun aynı zamanda fahişeliği bırakmak isteyenlere sosyal destek ve para cezasına çarptırılan ‘seks müşteri’lerine hassasiyet stajları vermeyi de öngörüyor. Bu çerçevede hükümet fahişelikten kurtulmak ve fuhuşu önlemek için her yıl 20 milyon Euro ayıracak.

Haberin Devamı

Avrupa’da fahişelik sektörü iki şekilde önlenmeye çalışılıyor. Bunlardan biri fahişelerin ‘müşteri’lerini para cezasıyla kontrol altına almayı hedefleyen Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkeleri, diğeri ise Almanya ve Yunanistan’da olduğu gibi fahişelik sektörünün yasal olarak organize edilerek kontrol edilmesi. Almanya’nın 2002 den bu yana uyguladığı bu yasal fahişelik sistemi büyük eleştirilere neden oluyor. Fransa’da çoğunluğu yabancı uyruklu 40 bine yakın fahişe olduğu belirtilirken, İspanya’da bu sayının yüzde 90’ı yabancı 300 binden fazla olduğu ileri sürülüyor. Kanuna destek veren birçok kadın kuruluş ve derneği, kararı ‘tarihi’ olarak nitelerken, kanunun Senato’dan da sorunsuz geçeceğine inandıklarını belirtiyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları