Evet, ’Becerikliyim’ Telekom’un fiyatını 2.5 milyar dolar yükselttim

RADİKAL’in Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan, bir süre önce "Becerikli Abdullah" başlığıyla konuyu gündeme getirince, Kuveyt Türk’ün Başkan Yardımcısı Abdullah Tivnikli’yle görüşme çabasına girdim.

Berkan’ın yazdıklarına göre, adını tam yazmadığı kahramanın Türk Telekom’da yüzde 10’luk hisse "opsiyon"u vardı, şirket üzerindeki etkisi büyüktü.

Berkan, "Memleketin birinde" diye kaleme aldığı yazıda, "hayali kişilik, hayali şirket" havası verip, aslında Lübnanlı Hariri Ailesi’ne ait Saudi Oger’e bağlı Oger Telecom’un Türk Telekom’u alışı ve sonrasındaki süreçle ilgili bazı "kuşkular"ı ortaya koymaya çalışıyordu.

Berkan’ın kaleme aldığı "kuşku"lar arasında "Abdullah Bey birilerinin mutemedi mi?" sorusu da yer alıyordu.

Abdullah Tivnikli’ye ulaşma çabalarım sırasında çok sevdiğim bir meslektaşım (şimdi fiilen gazetecilik yapmıyor) aradı:

Abdullah Tivnikli ile görüşmek ister misin?

- Elbette, ben de kendisine ulaşmaya çalışıyordum.

Sonra bir akşam yemeğinde buluştuk. Abdullah Tivnikli, uzun yıllardır Kuveyt Türk’ün yönetiminde bulunduğu için, özellikle finans-bankacılık sektörü kendisini gayet iyi tanıyordu. Ayrıca, aile şirketi Eksim Grubu’nun yoğun gıda ticareti nedeniyle, o sektörde de iyi biliniyordu. Sözü medyadan uzak durma çabasından açtı:

- Biz kendi halinde, sadece işini yapmaya çalışan insanlarız. Medyada görünmek istemeyiz.

Bu durumun kendi elinde olamayacağını anlatmaya çalıştım:

Kuveyt Türk’ün yönetimindesiniz. Ayrıca, Eksim Grubu’nun 400 milyon dolar cirosu var. Bir de enerjiye 1.4 milyar Euro’luk yatırım planlarınız olduğunu söylüyorsunuz. Bu boyutta iş yapanlar kamuoyundan uzak duramaz.

Erzurum kökenli, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu, işletme masterlı Abdullah Tivnikli, daha sonra en çok içerlediği deyime geldi:

-Bana ’Becerikli Abdullah’ diye lakap taktılar. Türk Telekom ihalesine Oger Telecom ile Etisalat’ın (Çalık Grubu’yla birlikteydi) girmesini ben sağladım. Nitekim Oger ile Etisalat çekişti, Türk Telekom’un yüzde 55’i 6 milyar 550 milyon dolara satıldı.

Fiyatın bu kadar yükselmesinde payınız olduğunu mu düşünüyorsunuz?

- Elbette. Sayemde ihaleye giren iki grup kapışınca, Türk Telekom’un yüzde 55’inin değeri 3-4 milyar dolarda kalmadı, 6 milyar 550 milyon dolara çıktı. ’Beceriklilik’ buysa, evet ben ’Becerikli’yim. Bu ’beceri’mle de gurur duyuyorum.

Tivnikli
, Kuveyt Türk’te oluşturduğu ekiple, Türk Telekom, Tüpraş ve Petkim gibi önemli özelleştirmelerde dosyaları hazırlayıp, çok iyi bildiği, iyi bağlantılarının bulunduğu Körfez Bölgesi’nde tanıtımlara çıkmıştı. Oger Telecom ile Etisalat’ın Türk Telekom’a ilgisi de bu tanıtımlar sonrasında başlamıştı.

Tivnikli, bir noktanın altını çizdi: "Hak ve hukuka aykırı hiçbir işim yoktur... Mütevazı şekilde işimizi yapıyoruz."

Abdullah Tivnikli, Türk Telekom’un fiyatının 2-2.5 milyar dolar yükselmesinin "mimarı" ise, şimdi onun "becerisi"ne Türkiye’nin daha çok ihtiyacı var demektir...

Başta ABD olmak üzere dünya krizde kıvranıyor, Körfez ülkeleri para içinde yüzüyor...

O paraların küçük bir bölümü Türkiye’ye gelse fena mı olur?

Saudi Oger’in yatırım finansman danışmanıyım, Telekom’la ilgim ondan

ABDULLAH Tivnikli’yle konuşurken, ailesinde "faiz fobisi"nin, babası Sıddık Tivnikli’nin bir yakınına "kefaleti" yüzünden girdiği sıkıntıdan kaynaklandığını vurguladı:

"Biz aslında varlıklı bir aileydik. Babamın kefil olduğu yakınımız borcunu ödemeyince faiz biriktikçe birikti. Bu yüzden babam sıkıntıya girdi. Çok şükür o sıkıntılı günler daha sonra atlatıldı, işlerimiz rayına oturdu. O günlerden sonra ailemizde faiz ’fobisi’ oluştu."

Tivnikli
, gerek Kuveyt Türk’ün, gerekse kendisinin ortaklığının söz konusu olmamasına karşın, Türk Telekom’da "genel müdür mülakatına girecek kadar etkili" durumunu şöyle açıkladı:

"Ben Kuveyt Türk’ün Başkan Yardımcılığının yanısıra Türk Telekom’un çoğunluk hissesine sahip Oger Telecom’un bağlı bulunduğu Saudi Oger’de yatırım finansman danışmanlığı görevini sürdürüyorum. Türk Telekom’la yakın ilgim buradan geliyor."

Yeri gelmişken, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha önce konuyu Meclis gündemine taşımak için verdiği soru önergesindeki bir ayrıntının yanıtını da doğrudan Tivnikli’nin ağzından aktarayım:

"Türk Telekom’un yönetiminde bulunan Metin Ercan, özelleştirme ihalesi öncesi bu konuda Kuveyt Türk’ün danışmanıydı. Oger Telecom yönetimi, Metin Bey’i orada tanıdı, sonra da şirketin yönetimine alma yoluna gitti."

Kısacası, Saudi Oger’deki rolü sürdükçe, Tivnikli Türk Telekom’da yine "etkin" olacak...
Yazarın Tüm Yazıları