Euro Yükselebilir

Dün Avrupa’da açıklanan enflasyon verileri, enflasyonun oldukça hızlı bir şekilde arttığını gösterince Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımları artık iyice kaçınılmaz hale geldi.

Bu geliÅŸmenin paralelinde petrol fiyatlarının dün yeni rekorlar kırmaya devam etmesi de var olan enflasyonun daha da kendini göstereceÄŸini düşünmek mümkün. Bu durumda yükselen enflasyon karşısında hangi ekonomi ayakta kalacak, hangisi durgunluÄŸa girecek sorusu Euro ve Dolar arasındaki dengeyi bulmaya yardımcı olacak. Â
 
Yakın zamanda ABD ekonomisi de Avrupa ekonomisi de risk altında ancak FED’in faiz artıracak olmasına karşın AMB’nin de faiz artıracak olması güç dengelerini şimdilik Euro lehine tutmaya devam ediyor. Bugün Avrupa’dan imalat sektörü satın alma müdürleri endeksiyle ABD’den ISM endeksi açıklanacak. Son gelişmeleri doğal sonucu olarak elbette iki taraftan açıklanacak veriler de durgunluğa ve enflasyona işaret edebilir ancak Dolar’a olan güvenin petrol fiyatlarındaki yükselişlerle iyice düşmüş olması Euro’nun gün içinde yükselmesine neden olabilir. Eğer 1.5850 kırılacak olursa paritenin yeni hedefi yakın vadede 1.62 olur ve öyle görülüyor ki Euro 1.5850’yi kırmayı çok uzak olmayan bir zaman dilimi içinde gerçekleştirecek. 1.5620’nin altındaysa yükseliş beklentileri bozulabilir.
 
İsrail’in İran Gerginliği Petrolü Yükseltmiş
 
İsrail’in İran’a saldırabileceğini hiç düşünebiliyor musunuz? Böyle bir şey gerçek olsa, İsrail karşısında Türkiye, İran ve Suriye’yi bulabileceğinden bu durum o kadar da kolay değil. Ama zaten asıl olan bunun gerçek olup olmadığı değil. Asıl olan petrol fiyatlarını yukarıda tutabilecek ve yükselmesine neden olacak faktörleri bir araya getirebilmek. Bu hafta ve önümüzdeki hafta içinde açıklanacak ekonomik veriler durgunluğa işaret ediyor. Bu nedenle petrol fiyatlarının düşen taleple birlikte yükselmesi zor ve hatta en az 20 Dolar’lık bir geri çekilme dahi olabilir. Volatilite düşük, fiyatları sakin bir şekilde ve dayanaksız yükselmiş, petrol talebi geçen senenin yüzde 4 altında daha şimdiden ama bunlar fiyata yansımış değil. Fiyata yansıdığında o zaman çok sert düşüşler göreceksiniz. Bunu ilk olarak yarın açıklanacak stok verileri gösterebilir. Eğer stok verileri düşük açıklanırsa unun anlamı azın kısılmasından ziyade talebin azalmışlığından dolayı yapılan kısıtlı alımların neticesi de olabilir.
Yazarın Tüm Yazıları